3.5 yaşında kızım oyunda hep bir kötü kararkter olsun istiyor

dt.nesrin

New member
Merhaba
Kızım ile oyun oynadığımızda,hangi tip oyuncak olursa olsun bir tanesini kötü karakter ( onun tabiriyle bu yaramaz çocuk olsun) seçiyor. Seçtiği bebek veya peluş bir hayvan olabilir diğer arkadaşlarını rahatsız etsin,yemek yemek istemesin,okula gitmek istemesin gibi ifadeler kullanıyor. Sonra ona ceza veriyor.
Şimdiye kadar kızıma hiç ceza vermedim. Genelde kendiside söz dinleyen bir çocuk. Şaşırıp kalıyorum verdiği cezalara. Yaramaz olmasın artık,nasihat edelim akıllansın diyorum;kızıp oynamayı bırakıyor ya da kısa zaman sonra yine yaramazlık yapsın diyor. Mesela küçük bebeklerimiz var 4 tane iki tanesini sürekli kavga ettiriyor. Bazen onlara barışma pastası yapıyor bazende kızıyor,bağırıyor. Oyununa müdahale etmeli miyim? Yoksa istediği gibi oynamalı,ben de onunla oynarken nasıl isterse oyuncakları o şekilde konuşturmalı mıyım?

dt.nesrin

New member
Sadece trt çocuk izliyor bazen de minika cocuk da izliyor. Ama ben hiç izlemiyorum. Yetişkimlerin kanallarını hiç izlemiyor diyebilirim. Çizgi filmlerde birbirine kötü davranan veya hafif olumsuz bir sahne olsun hemen kapattırıyor kendisi. Niloya,pepe,ege ile gaga,kare takımı gibi çigi filmleri seviyor. Wikingleri,heide gibi çizgi filmleri kapattırıyor. Ben de buna şaşırıyorum zaten.

dt.nesrin

New member
Henüz kreşe gitmiyor,kuzenlerinden başka sık görüştüğü arkadaşı da yok. Onlar da yaşına yakın kız çocukları. 3 yaşına kadar işe birlikte gittik. Orda odası vardı. Bakıcı ablasıyla oynuyorlardı. Ben iş yerimin yer değişikliği sebebiyle bir süredir tatildeyim. Sık oyun oynnayınca dikkatimi çekti.

Merhaba
3,5 yaşındaki bir çocuğun algıları o kadar açıktır ki etrafında ne görse ne duysa kapar. Benim de kızım 3 buçuk yaşında. Dediklerinize benzer şeyleri o zaman zaman yapıyor, söylüyor. Ben örneğin "annesinin elini bırakmış başına bu gelmis" gibi hikaye kitapları dahil alıp okumam (ki piyasadaki en az %80 kitap boyle) buna rağmen kızımdan da duyabiliyorum dediğiniz şeyleri.
Ben etrafındaki 1 tek duyarlı kişiyle çocuğumun bu sözleri söylemeyeceğini hiç sanmıyordum zaten. Oyun grubuna gitti öğretmenlerinden duydu, bakıcımız vardı çok iyi di ama biliyordum ki bu işin okulunu okumamış, muhakkak bir iki cümlesinde, okuduğu kitaplarda, anlattığı masallarda, izlediği filmlerde geçmiştir .. Ders çıkarılması gereken hikaye kitapları hiç almadim. Ancak halası kütüphaneye birlikte kızımla gidip alabiliyorlar. Bizim evimizde televizyon dahi yok, ancak gittiğimiz yerlerde bakmadı değil.
Yani velhasıl kelam algıları bu kadar açıkken yanlış şeyleri de yakalamamaları mümkün değil.
Oyunlarında çok sık karşılaşmasam da duyduğum vakit onu düzeltmeye kalkmıyorum. Akışına bırakıp kendi sececegim karakterlere olumlu sıfatlar yukluyorum, ancak onunkilere karışmıyorum

Son düzenleme:
Benim.oglumda 4 yasinda oda hep arabalarina kaza yaptiriyo oyin oynarken evet cizgi film seyrediyo.ama biz disardayken bi kac kez kaza gordu arabalarin halimi gordu felan.tabi kaza anini degil ama arabalarin sonraki durumlarini gordugu icin arabalarini kaza yaptriyo birbirine carpio.ne gorseler kapiolar bunun icin tv sart degil hayatin icinde dolu her alanda kotu e cpcuklarimizn gormesino istemicemiz cok sey var ama hayatin gerceklerinden cok ta uzak yetismeleride dogru degil gibi degilmi fadime hanim.dunyamiz malesef toz pembe degil yeterki hislerine kotuluk bulasmasin

Evet evet. Şahit oldukları şeylerden de esirgeyemeyiz tabi. Yeterli biz kendi elimizle sunmayalim onlara yanlış uygulamalar. Kızım için çok önemli bir konumda olduğumun farkındayım . Evet artık algısi çok açık. Bir çok şeyin farkına varmaya başladı. Çevresinde gördüklerini alıyor, kaydediyor, deniyor, ancak önce annesiyle sonra babasıyla örtüşmüyorsa bir sure sonra veda ediyor o uygulamaya. Ben ve biz dikkat ediyorsak endişeye kapılıyorum çevresinden edindigı yanlış davranislara. Elbette yapabileceğim ya da gerekiyorsa müdehale edebileceğim bir mevzu varsa ediyorum. Yok eğer bu yanlış davranış benden kaynaklanıyorsa, ışte o zaman bende alarmlar yanmaya, sirenler ötmeye başlıyor.
Kırmızı çizgide biz varız ebeveynler olarak.

Son düzenleme:

Özge Badın

New member
Kendisi uslu bir çocuk olduğu için belkide kendini ödüllendirmek onure etmek istiyordur bilinç altında. Etrafındaki çocuklar veya karakterler hata yapsın, ceza alsın, kendisi söz dinleyen akıllı uslu bir kız olduğu için annesinden aferin alsın. Kendi karakterini tatmindir belkide bu açıdan düşündünüz mü? Bana masumane geldi :) Hatta belki bu sebeple yapıyorsa güzel bile. Etrafındakiler ona telkin verip edilgenleştirmeden, çocuk kendi kendine telkin veriyor bilinçaltında.

dt.nesrin

New member
Yorumlar için herkese teşekkür ederim. Şimdilik davranışlarını değiştirmeye çalışmayayım. O şekilde oynarken eğleniyor. Biraz mükemmelliyetçi bir çocuk. Takdir bekliyor olabilir. Hayırlı günler.