Ottomansomar
New member
Selam hocam oğlum 4 yaşında 2 aydır tamamen çırılçıplak soyunuyup evde dolaşıyor önce sadece tuvalete giderken soyunuyordu şimdi sürekli soyunuyor ne yaptıysak vazgeçmedi ne yapabiliriz
Değerli [MENTION=12136]Aybüke24[/MENTION] ve [MENTION=16275]Ottomansomar[/MENTION] , merhaba
Seminer sırasında kendi yaşadığım tecrübe ile aktarmak istediğim konuyu burada paylaşmaya çalışayım.
Çocuk üzerini çıkartarak dolaşmak istediğinde, karşımıza giyinmemiş olarak çıktığı sırada, ona bir sınır oluşturmamız gerekiyor aslında. Üzerinin giyinmiş olmaması problem değil; o sırada başkaları tarafından görülmemesi önemli sanırım...
Bunun için ben kendi kızım ile tecrübemde, kendi mahcubiyet hissimle âutanıyorumâ ifadesini kullanmıştım. Ama buradaki (şimdi silinmiş olan) mesajlarda da değinildiği gibi, çocukta olumsuz bir his bırakabilir mi acaba diye düşündüm. Kastettiğim nokta, aslında çocuğa banyo yaptırırken, tuvallette temizliğine yardımcı olurken, ondan izin isteyerek alanına girilmesi gibi, özel alanı ile ilgili hassasiyeti korumaktı aslında. Yoksa çocuğa olumsuz his vermek değildi.
Şimdi evde 2 yaşında bir kızım daha var ve o da üzerini çıkardığı sırada öylece koşup evde dolanmak istiyorOna, sadece âAnnecim, biz üzerimizi giyinerek dolaşıyoruzâ diyorum. Bir sınır oluşturmaya çalışırken âİstersen bu odada üzerini çıkarabilirsin. Çıkarken tekrar giyilebilirsinâ diyebilirim herhalde.
Çocuk, üzerini çıkardığı sırada, sanki teninin hava akışı ile temas etmesinden bir heyecan duyuyor, o serinliği teninde duymanın coşkusunu yaşıyorBunda bir sorun olmasa gerek... Yalnızca bunu özgürce yaşayabileceği güvenli sınırları oluşturmak lazım sanırım.
Değerli [MENTION=17166]saideygt[/MENTION]
Yerin serinliğini hissetmek, yerdeki farklı dokuları hissetmekSanırım çorap bunlara engel olan sıkıcı bir şey olabilir çocuk için.
Belki çocuğun çorapsız iken çok da üşümeyeceği çözümler bulmak iyi olabilir. Evin sıcaklığı, yerde serilmiş halıların artırılması gibi...
Benim üç çocuğumun hiçbiri giymedi. Bizi görenler hep yadırgadı kış zamanı ayakta çorap olmadığını görünce. Kendim de yadırgadım ilk çocuktaSonradan alıştım ve bir şey olmayacağına güvendim diyebilirim. Çocukla tecrübe ettikten sonra... Çok şükür bir hastalıkları olmadı bundan dolayı.
Sanırım çocuğun hislerine güvenmek lazım. Her çocuğun yapısı ve fizyolojik ihtiyaçları benzer olmayabiliyor. Belki de ihtiyacı olmayan bir şey için onu zorluyor olabilir misiniz
bende alıştım çorapsız haline ama bir yandan da ya hasta olursa diye içim içimi yiyor. çünkü çocuklar hasa olunca aile büyüklerimiz bakamadınız diye bize söyleniyor. bende üzülüyorum..