sevgili eylülnur yavrunuzdaki bir konuşma bozukluğu değil, iletişim kurmama. çünkü oyuncaklarını konuşturduğunu, sizinle konuştuğunu yazmışsınız. ilerleme kaydedemezseniz tabiki bi uzmana danışmakta fayda olur ama birkaç değişikle üstesinden gelebilrsiniz diye inanıyorum inşaallah. oyun grubu fikri çok güzel bence. hatta yakın zamanda bende düşünüyorum kızım 51 aylık.
örneğin kızınızın yerine siz konuşmayın, kısa cevaplar vereceği değil size kendini ifade edebileceği sorular yöneltebilirsiniz mesela; kırmızı kazağını mı giymek istersin pembeyi mi sorusunun cevabı tek kelimedir - kırmızı diyip iletişimi sonlandırabilir, ama yavrum ne giyelim? bana fikir verebilirmisin bulamadım deseniz üzerine konuşur.
"ben soruyorum hep aa bu ne annecim bu ne annecim bilmiyosa soluyorum gerek mi duymuyo sormaya bilmiyorum ama biseyler eksik"demişsiniz ya, 4 yaşında sizi çok net anlayabilir; konuşmuyo olmasını dert ettiğinizi hissettirmiş olabilirmisiniz? başkalarına veya örneğin babasına bundan bahsederken dert yanarken duymuş ise bunu bi etiket olarak algılayıp iletişime geçmemeyi kabulleniyor olabilir. sizin rahatlığınız, ilginiz, kaliteli dakikalarınız öyle çok şeyi düzeltir ki, bol konuşmalı oyunlar oynasanız? ama kızınızı hiç ama hiç yönlendirmeden, oyunu siz yönetmeden. hadi gel misafircilik oynayalım, sen anne ol bende komşu gibi kurguyu siz yapmayın. ne oynayalım, hangi bebek benim olsun?? hmm bu bebeğin ismini ne koysak.. şeklinde tamamen kızınıza tercihleri bırakarak başlatıp konsepti, konuşmaları onun belirleyeceği şekilde oynamak çok şey katar size ve yavrunuza. ama acilen tv, tablet vs olayını sıfırlayın derim. ben aynı sorunu yaşasaydım asla izletmezdim. ve buradan başlardım kesinlikle. şuan bizde kızımla tv siz hayata geçme çabasındayız. tv isteyip ısrar ettiğinde güzel bir aktivite buluyorum. işlerime dahil ediyorum. geçen gün mutfak bezlerini yıkamıştım hepsini çamaşırlığa kızım astı ve tv için ısrar ettiği bi anda bunu yaptık, çok keyif aldı ve unuttu. zaten çok az izliyor ve belli çizgifilmler sadece. onları da sıfırlamaya çalışıyorum bu ara. sabah kalkar kalkmaz güne tv ile başlamak istemesi beni rahatsız ediyor. yarım saat bazen 40 dakika kadar izliyor ama sanki çocuğumdan birşeyler eksiliyor gibi rahatsızlık duyuyorum. tv siz büyütebilmeyi çok isterdim ama eşimle bu konuda hemfikir olamadık, minumumda kalsın gözünde büyümesin dedi eşim ve kızım 3 yaşından sonra izledi. izlediği herşeyi bende izlerim, içeriğini bilmediğim birşeyi asla izletmiyorum ama keşke hiç tanışmasaydı çok diyorum..
gelişmeleri paylaşırsanız çok seviniriz, umarım faydası olur.