8 aylık oğlumun sofra merakı

Betülsalih

New member
Selamun aleykum burda olduğum için mutluyum oğlumda mutlu onu AP'ye göre yetiştirmeye çalıştığım için elhamdulilllah iyiki burası var. Oğlum 8 aylık benim soruma cevap bulamadım inşallah yardımcı olabilirsiniz oğluma 2 yaşına kadar katkılı yiyecek vermemeye çalışıyorum ekmek,poğaça,hazır yoğurt gibi ama ben yiyorum sofra kurulduğunda istiyor onada aparatif bişeyler koyuyorum meyve vs. Ama sofrayı istiyor engellemek istemiyorum lakin yemeğe elini atıp kendini kirletecek yazda değil henüz soğuk babasıda geniş değil benim gibi dikkatini başka yere çeksem dikkat dağınıklığı olur diyor adem hoca vermeyeceğiniz şeyleri göstermeyin diyor ama sofrayı görmemesi imkansız oğlumun etkilenmemesi için ne yapmam gerekir acaba? Başkalarının hmmm cıssss yapmalarından yoruldum bi yol gösterirseniz memnun olurum.

Selamun aleykum burda olduğum için mutluyum oğlumda mutlu onu AP'ye göre yetiştirmeye çalıştığım için elhamdulilllah iyiki burası var. Oğlum 8 aylık benim soruma cevap bulamadım inşallah yardımcı olabilirsiniz oğluma 2 yaşına kadar katkılı yiyecek vermemeye çalışıyorum ekmek,poğaça,hazır yoğurt gibi ama ben yiyorum sofra kurulduğunda istiyor onada aparatif bişeyler koyuyorum meyve vs. Ama sofrayı istiyor engellemek istemiyorum lakin yemeğe elini atıp kendini kirletecek yazda değil henüz soğuk babasıda geniş değil benim gibi dikkatini başka yere çeksem dikkat dağınıklığı olur diyor adem hoca vermeyeceğiniz şeyleri göstermeyin diyor ama sofrayı görmemesi imkansız oğlumun etkilenmemesi için ne yapmam gerekir acaba? Başkalarının hmmm cıssss yapmalarından yoruldum bi yol gösterirseniz memnun olurum.

Aleyküm selam, aşağıdaki ses kaydı sorularınızın bir kısmına cevap niteliğinde;http://www.ademgunes.com/radyo/dinle/sorucevap/1308

Merhabalar

Ben de çok erkenden bizimle birlikte sofraya aldım bebeğimi. Bununla beraber beslenme saatleriyle sofra saatini olabildiğince denk getirerek, eline kaşık vs vererek bizimle birlikte oturmasını sofrayı görmesini sağladım.

Ben de dışarıdan bir şey yedirmiyorum. Bir ara ekmek ile aşırı ilgiliydi engellemedim. Şimdi vermiyorum keşfetti ve ilgisi bitti. O'nun dışında da öyle sürekli birşeylere dokunmak istemiyor zaten yiyenleri seyrediyor genelde. Bazen tuzluğu istiyor, boşunu veriyorum.

Yemesini istemediğim cips, çikolata gibi şeyleri ise eve hiç getirmiyoruz.

Son düzenleme:

Naide

New member
Aleyküm selam, aşağıdaki ses kaydı sorularınızın bir kısmına cevap niteliğinde;http://www.ademgunes.com/radyo/dinle/sorucevap/1308

Aman Allahim [MENTION=6370]Abdullah Tomur[/MENTION] Bey ses kaydini dinledim ben engellemiyeyim diye bebegi sofrada yanina aliyorum ve 13 aylik bebegim aynen adem beyi dedigi gibi bi sure kasikla yemek yemeye calisiyor ama bi sure sonra eliye corbaya daliyor salataya daliyor vs.. Su an cok Uzuldum ben ona iyilik yapiyorum derken iktidari mi elden kaciriyorum ... Nasil duzetlebilirim...

Tugcem

New member
Ben de su an arada kaldim, benim oglum 17 aylik o da bir sure sonra eliyle daliyor, nasil duzeltebiliriz? Bir de Adem hoca yanilmiyorsam bir soyleminde bebeginize elle yiyebilecegi yemekler koyun demisti, kafam iyice karisti diyebilirim. Simdiden yardiminiz icin tesekkur ederim. Sevgiler

Naide

New member
Ben de su an arada kaldim, benim oglum 17 aylik o da bir sure sonra eliyle daliyor, nasil duzeltebiliriz? Bir de Adem hoca yanilmiyorsam bir soyleminde bebeginize elle yiyebilecegi yemekler koyun demisti, kafam iyice karisti diyebilirim. Simdiden yardiminiz icin tesekkur ederim. Sevgiler

Tugcem Hanim insaalh en kisa surede yardimci olabilirler... Abdullah Bey yalnis anlamasin ben bu konu icin ekstra bi baslik daha actim belki yogundur kisa surede geri donemez diye diger editor arkadaslarimiz yardimci olsunlar diye...

Belemir

New member
şuan bende çok şaşırdım... kızım yemeğini kaşık çatal kullanarak yer. ayrıca yedirmem,akşam yemek vaktinde sofra kurulur herkes birlikte oturur. bir kaç defa tuz kavanozunu istemişti. önce olmaz dedim. bir kayıtta eşyayı merak ettiğiyle alakalı bir şeyler dinledim. tuza dokunmak istediğini düşündüm. ve sonraki istediğinde kavanozu verdim. kavanozu mama sandalyesine boşalttı. tuza uzun süre dokundu yarım saat oynadı...başka bir gün çorbaya parmağını daldırdı. ayran bardağında elini daldırdı..bunları yemeğini bitirdikten sonra yaptı.

baharibeklerken

New member
Merhaba blw yöntemini araştırıyorum internet te , bahsettiginiz şeyler o yöntemin doğal süreci, hatta video var youtube da vaktiniz varsa bakabilirsiniz az oncei o konular i okudum.

baharibeklerken

New member

https://discianne.com/2015/03/26/bebegin-kendi-kendine-yemek-yemesi-blw/

http://blwturkiye.com/blw-bebek-liderliginde-beslenme-2/blwye-baslangic-6-8-ay/

Bu siteler fikir verebilir. Bebeğim 6 ayı yeni doldurdu ben de bu yöntemi düşünüyorum, belki İlginizi çeker

Naide

New member
Abdullah tomur cevabınız için teşekkürler. Telim ses ve video açmıyor.

Betul Hanim rando programinda diyor ki eger bebeginiz kendisi kasikla yemek yiyor ve etrfa dagiliyorsa mudahale etmeyin birakin kirlensin ama bi sure sonra eliyle yemegi yemeye baslarsa yemegin mahiyetini bozmus olur engel olmalisiniz...

Naide

New member
şuan bende çok şaşırdım... kızım yemeğini kaşık çatal kullanarak yer. ayrıca yedirmem,akşam yemek vaktinde sofra kurulur herkes birlikte oturur. bir kaç defa tuz kavanozunu istemişti. önce olmaz dedim. bir kayıtta eşyayı merak ettiğiyle alakalı bir şeyler dinledim. tuza dokunmak istediğini düşündüm. ve sonraki istediğinde kavanozu verdim. kavanozu mama sandalyesine boşalttı. tuza uzun süre dokundu yarım saat oynadı...başka bir gün çorbaya parmağını daldırdı. ayran bardağında elini daldırdı..bunları yemeğini bitirdikten sonra yaptı.

Ben bebgime bwl uygulamadim ilk baslarda pure haline getirip yediriyordum sonra yemek masasina (o sureler oturuyordu kendi masasina) kucuk kucuk patates et muz meyve parcalari koymaya basladim ki yavas yavas pureden normal yemege gecis yapalim diye sanirim benim bebegimin tepkisi o yuzden oyle yada ben oyle dusunmek istiyorum yani benim bebegim ilk once eliyle yemeyi ogrendi sonra kasikla tanistirdim.. Ben sofrada tuz bulundurmam hic o yuzden oyle bisey istemedi benden bebegim ama bende verirdim heralde oynasin tuzun elinin arasinda yok olusunu gorsun tutulabilen bisey ama aslinda cok cabuk kayboluyor desin mesela.. Yani bilemedim bende...

Naide

New member
Merhaba blw yöntemini araştırıyorum internet te , bahsettiginiz şeyler o yöntemin doğal süreci, hatta video var youtube da vaktiniz varsa bakabilirsiniz az oncei o konular i okudum.

Bwl Yontemi bulundugum ulkede cok yaygin bi yontem ama ben uygulamadim o zamanlar hem pek bilgim yoktu hem korkuyordum.. 6 aylik bir bebege parcalar vermeye ama uygulayan arkadaslarim var hemde pek coklar...

Tugcem Hanim insaalh en kisa surede yardimci olabilirler... Abdullah Bey yalnis anlamasin ben bu konu icin ekstra bi baslik daha actim belki yogundur kisa surede geri donemez diye diger editor arkadaslarimiz yardimci olsunlar diye...

Estağfirullah [MENTION=5021]Naide[/MENTION] hanım bende sorunuza cevap verecek ayrıntılı bilgiye sahip değilim. Diğer editör arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Ben de şöyle gözlemlerimi aktarmak istedim. 11 aylık bebeğim var. Hani ek gıda ile ilgili yazılarda hep diyorya bebek doyduğunda zorlamayın. Bebek ağzını kapatıyor, mama sandalyesinde kendisini geriye- yana sarkıtıyor, yiyecekleri- kaşığı- çatalı yere atmaya başlıyorsa doymuş demektir.

Gerçekten bizim yemeklerimiz hep böyle oluyor. Açken asla önüne koyduğum lokmayı yere atmıyor, bulaştırmıyor. Alıp yemeye çalışırken dökülebiliyor tabiki.

Doymaya başlayınca önce ağzını açmakta nazlanıyor, sonra sandalyenin yanlarından sarkıyor sofradan kaldırmazsam önüne ne koysam yere bilinçli olarak alıp atıyor. Tepsiye buluyor.

Artık hiç o noktaya getirmeden sarkmaya başladığı anda yemeği bitiriyorum sofrada oturması gerekiyorsa oyuncak veriyorum.

Betülsalih

New member
Esma ışık hanım çocuğunuzu huzurla büyütürsünüz ve çocuğunuzda huzurlu olur inşallah blw çok beğendiğim bir yöntemdir ancak ben araştırmalarımdan sonra nasipse 2 yaşına kadar anne sütü ek olarak meyve düşünüyorum oğlumun kilosu çok iyi elhamdülillah cipsti kolaydı bizde yemiyoruz ama sıvıyağ ve un bile doğal değil zamanımızda ne kadar geç tanışırsa sağlığı için o kadar iyi bence oğlum sofrada ekmeği görünce şiir yazıyor nerdeyse zorda kalınca veriyorum ama bildiğin yiyor merak bitti yani yemek olduğunu anladı bazen ona özel meyvelerden sofra kuruyorum yine bizimkine geliyor daha renkli ya ondan bi tek tuzluk istese can kurban bazen yemek yemek için kaşığı vermesini bekliyorum sonra sıkılıp yemeğe dalıyor zaten yani engellemeden nasıl uzak tutabilirim sırf bunun için foruma üye oldum fazlaca takılıyor aklıma engellemek güvenli bağlanmaya zarar verir diye korkuyorum inşallah yardımlarınızla çözebilirim.

Betülsalih

New member
Baharıbeklerken yardımınıza teşekkür ederim blw türkiye diye bi sayfa var belki biliyorsunuzdur elimde ordaki annelerin blw kitabı var bi ara uyguladım tavsiye ederim ama şimdi fikrim daha farklı gerçi uygularkende bizim sofradaydı bi eli:)

Betülsalih

New member
Sağolun Naide hanım bende sizin gibi elle başladım yemek vermeye sorunum yemeği etrafa saçması değil daha çok bizim sağlıksız yemeklerimizden onu etkilemeden nasıl uzak tutabilirim o uyuduğu zaman yemek yemeyi eşim kabul etmez eşim yerken ben oynatim desem sofradaki aile birliği bozulur ne yapayım bilemedim

Esma ışık hanım çocuğunuzu huzurla büyütürsünüz ve çocuğunuzda huzurlu olur inşallah blw çok beğendiğim bir yöntemdir ancak ben araştırmalarımdan sonra nasipse 2 yaşına kadar anne sütü ek olarak meyve düşünüyorum oğlumun kilosu çok iyi elhamdülillah cipsti kolaydı bizde yemiyoruz ama sıvıyağ ve un bile doğal değil zamanımızda ne kadar geç tanışırsa sağlığı için o kadar iyi bence oğlum sofrada ekmeği görünce şiir yazıyor nerdeyse zorda kalınca veriyorum ama bildiğin yiyor merak bitti yani yemek olduğunu anladı bazen ona özel meyvelerden sofra kuruyorum yine bizimkine geliyor daha renkli ya ondan bi tek tuzluk istese can kurban bazen yemek yemek için kaşığı vermesini bekliyorum sonra sıkılıp yemeğe dalıyor zaten yani engellemeden nasıl uzak tutabilirim sırf bunun için foruma üye oldum fazlaca takılıyor aklıma engellemek güvenli bağlanmaya zarar verir diye korkuyorum inşallah yardımlarınızla çözebilirim.

Ben tek başına blw yönteminden tedirgin oldum. Bir diğer düşüncem de tek başına beslenebilecek olsaydı direkt, anne sütü yaratılmazdı, demekki kademeli gitmek bebeğe yardımcı olmak gerekir, idi. Başta klasik yöntem ile başladım. 7-8-9. aylarda motor gelişimi aksamasın diye parmak yiyeceklere ağırlık verdim, bir taraftan da kendim yedirmeye devam ettim. Ek gıdaya geçişinden itibaren yönetim hep bebeğimdeydi. Yemediği noktada hiç ısrar etmedim. Bir problemle de karşılaşmadım şimdiye kadar. Belki benim geniş bakışımdandır. Hiç yemeden sofradan ayrıldığı da çok oldu. Anne sütü aldı. Gelişimi gayet güzel.

Günümüzde gıdalardaki tehlike aşikar. Meyveye de güvenemiyorum ben bu gözle bakınca. Olgunlaşmadan toplanıp satış aşamasında hormon spreyleriyle olgunlaştırılarak raf ömrünün uzatılması, yetişme aşamasında verilen hormonlar, gdo tehlikesi... Bu açıdan bakınca korumak çok zor. Az tehlikeliyi seçmek zorunda kalıyoruz. Sizi yerken görürken ona vermemek ise his edindirme noktasında daha büyük zarar verir diye düşünüyorum. Ya siz de yemeyeceksiniz ya da onu engellemeyeceksiniz. Ben bu dengeyi esas alıyorum.

Mama sandalyesinde bize eşlik ediyor. Eline küçük kaşık veriyorum hep. Erişemeyeceği şekilde konumlandırıyorum bizim tabaklarımızı. Şimdiye dek hiç bunun için bir sıkıntı yaşamadım. Ben yemek masasına yan oturup yüzümü bebeğime dönüyorum bunun da etkisi olabilir. Kendim ekmeği az tükettiğim için pek görmüyor bu da olabilir sebep. Yiyeceğini minik lokmalarla ona vermek onun kendi yiyeceğine yoğunlaşmasını sağlıyor. Engelememi gerektiren çok bir şey olmuyor yani böylece.

baharibeklerken

New member
[MENTION=265]Betul[/MENTION]Muhammed hanim Esma Işık hanima katılıyorum, bu yaşta hala sizin yediklerinizi gördüğü halde yiyemiyor size eşlik edemiyorsa duygusal gelişimine zarar verir. Duygusal gelişimi mi sizin hassas olmaya çalıştığınız fiziksel açıdan daha sağlıklı olmasi mi kar zarar hesabı yaparak siz karar verirsiniz. Nacizane fikrim 2 yaşa kadar yiyeceklerden uzak olmasi daha sonrası adına sorun oluşturabilir. Oğlum 5 aylıkken bile biz yerken ağlıyordu. Ki sizin bebeginiz çok büyük engelleme niz onu çok yipratir, kokular onlara nasıl güzel geliyor dur . Zaten meyvelerde ilaç vs yine doğal değil.
Blw yönteminden şundan bahsettim ,çoğu anne çocuğun elini tabağa atmasindan sikayetlenmis ve mahiyet bozmami diye endiselenmis. Halbuki blw yönteminde bu var, cocuk önce eliyle kesfediyor, yenilebildigini anlıyor. Sonradan kasiga geçiliyor. Zaten keşfetmis oluyor eliyle, dolayisiyla tekrar ele dönüş o kadar meraklı olmaz diye düşünüyorum. Adem Güneş te birvideo da kaşık çatal değil de elle yemesini tavsiye ediyordu.
[MENTION=7821]Esma Işık[/MENTION] hanim blw yonteminde anlatılan da sizin dediğiniz gibi , 2 yasa kadar ana gıda anne sütü veya formül süt. Bu sürede çocuk önce tadiyor sonra da ebeveynle her ogun sofraya oturuyor. Istedigi kadar yiyor. Siz eline vererek uygulamışsiniz galiba.
Bende yoğurdu vs kendim veriyorum. Sıvı lar için erken bence oğlum 6 aylık

Son düzenleme: