Abur Cubur

Elvann

New member
Merhaba herkese.
Çocuğum üzerinde takıntılı olduğum saniyorum 2 konu var. Birincisi ekran bağımlısı olmamasi ikicisi abur cubur. Bunların dışında gerçekten cok rahat bir anneyim
3 yaşındaki bu kizim var. Birbuçuk yaşına kadar çok iyi koruduğumuzu düşünüyorum aburcuburdan. Ancak yaklasik iki yasindan sonra biri ona verdiğinde artık üzerine atlayamaz, elinden alamaz hale gelmiştim. Çünkü ben abarttikca o caziplestirmeye baslamisti.
Şimdiki dururumumuz ise şu:
Eve kendi elimizle getirip sokmuyoruz, bak sana çikolata getirdim biskuvi aldim demiyoruz. Ancak olaki markete gitsek kendisi istediginde sadece bir sey almak kaydıyla izin veriyoruz. Birisi verdiğinde de bisey demiyorum artık.
Eger o gun yemeyi abarttiysa o zaman annecim sağlıklı değil bu kadar yemesen gibo şeyler söylüyorum. O da genellikle tamam diyor, elinden bırakıyor yani tesir ettigimi düşünüyorum.
Problemim şu:
Bu aralar acayip babaya düştü. Bunun normal olduğunu biliyorum bu yaş aralığında. Bugün bana bir hikaye anlatti, bir kurbaga bakkala gitmiş, annesi ona kızmış, babasi kizmamis, cocuk da bağırmıs demişki "git, sen benim bi daha annem olma".
Ben çok icerledim buna. Babayla ilişkisi çok hoşuma giderken bu aralar tuhaf duygular kaplamaya basladi beni. Yaklaşık 1 aydir hep babasiyla uyumak istiyor.
Şimdi ben hiçbişey demeyecek hiç uyarmayacak mıyım çocuğumu? 2-4 arasinda babaya düşkün olur denir şuan yaşadıklarımız normal mi?
Bu soruyu soracağım hiç aklıma gelmezdi. Bir tuhaf duygular içine girdim 😕
 
Sayın [MENTION=5487]eff[/MENTION] anne kıskançlığı :D şaka tabi ki, yaşadıklarınız normale benziyor. 2-4 yaş arası kızlar babalarına, erkekler annelerine düşkün oluyor genelde. Evde annesini istemeyen çocuklar bile olabiliyor. Biraz da babanın tutumu ile alakalı tabi. Bir oyun oynarken hep beraber oynayın. Baba aradaki dengeyi kurmakla mesul şu durumda.

Abur cubur konusunda da iyi bir iletişimdesiniz gibi geldi bana. Bunlar tamamen şahsi fikirlerim. Rahat olun yani aşırı kontrol etme duygusu gelişmesin :)
 
[MENTION=5487]eff[/MENTION] bir şey daha eklemek istiyorum. Çocuğunuz ile sağlıklı ve sağlıksız yiyecekler hakkında konuştunuz mu? yani hangi besin neden sağlıklı neden sağlıksız ayrımını yapabiliyor mu? yapamıyorsa sadece sizin demenizle değişmez durum. Bu konuda birkaç araştırma yapıp çocuğunuzu oyun yolu ile sağlıklı sağlıksız besinler hakkında bilgilendirebilirsiniz. Ayırt etme yeteneğini geliştirmeye çalışın ki sizin olmadığınız zamanlarda bile, "bu sağlıksız bir besin, yemesem daha iyi" diyebilmeli. Her besini tek tek öğretemezsiniz sonuçta di mi :)
 

Elvann

New member
Belki de kiskaniyorumdur
3 yaşındaki çocuk için neyin neden zararlı olduğunu en basit en korkutmayacak şekilde anlatmaya çalışıyorum, yeri geldikçe.
Acaba bunları baba mi söylese bu ara, yani yapmamasi gerekenleri?
 
[MENTION=5487]eff[/MENTION] bir şey daha eklemek istiyorum. Çocuğunuz ile sağlıklı ve sağlıksız yiyecekler hakkında konuştunuz mu? yani hangi besin neden sağlıklı neden sağlıksız ayrımını yapabiliyor mu? yapamıyorsa sadece sizin demenizle değişmez durum. Bu konuda birkaç araştırma yapıp çocuğunuzu oyun yolu ile sağlıklı sağlıksız besinler hakkında bilgilendirebilirsiniz. Ayırt etme yeteneğini geliştirmeye çalışın ki sizin olmadığınız zamanlarda bile, "bu sağlıksız bir besin, yemesem daha iyi" diyebilmeli. Her besini tek tek öğretemezsiniz sonuçta di mi :)
[MENTION=4808]Okul Öncesi Öğretmeni[/MENTION], mesajınız çok anlamlı geldi. bu ayrımı çocuğa öğretmek gerçekten mühim, boyalı, zararlı boyalı, çok şekerli, gibi belirtiyoruz bizde. bazen çok canı istediği şeyler oluyo, tadını şu veya bu sebeple bildiği zararlı şeyleri çok ara sıra azcık yiyebiliriz, o zaman çok zarar etmez diyoruz. çünkü gözünde çok büyüyor, çok katı keskin hatlarla yaklaşınca takıntı haline getirebiliyo. örneğin şu bardakta mısırlar, hiç almadık, çok isteyince ben sana zararsızını yaparım diyip doğal eski tohum mısır satın alıp kaynatıyordum. evde veriyordum kızıma. bigün yanımıza elinde o mısırlarla 2 çocuğuyla bir tanıdığımız geldi. anne benimde ondan çok canım istedi dedi. mısır artık bulamayacağım için kızıma açıklamasını yapıp tamam dedim. aldım ve yedi. çok katı olmakta ters tepebiliyor. işbirliği ile yaklaşınca nedenleri makul ve basit şekilde açıklanınca kabullenici oluyor yavrular.
 

anne

New member
ben sizler kadar tecrübeli degilim tabiki ama benm kızımda 1 yaşında daha tanışmadı şükür.Bir çocuk dostu arkadaşımda görmüştüm eve aldıkları kendileri için abur cuburların ambalajını söküyolar oyle tüketiyolar.ayrıca kuru üzüm badem fındık gibi çerezleri renkli tabaklarda eglence saaatlerinde tüketiyolar bu ona farklı geliyo demisti markete gidincede tutturmuyo içindekini tadını bilmiyo bilsede o oldugunu anlamıyo demişt, bana mantıklı geldi bu yolu denicem fikir olsun diye :)
 

şifa

New member
Bizim abur çubuk yeme alışkanlığı had safhada okadarda çok tüketiyoruz ki anlatamam yani. Babamız çocuklar herşeyi istedikleri gibi yesin dışarda veya başkasında gördüğü zaman gözü kalmasın diye her şeyi kolisiyle alıyor. Ama iyi mi yaptık tabiki iyi yapmadık çünkü birisine bişey görünce yada birisi bişey verince boğulacak gibi yiyorlar yani fazla yemek daha kötü oldu galiba. Sadece cips ve asitli içecekleri hiç vermedik tadını bilmiyorlar onu başarabilmek çok şükür. Artık eve toplu abur cubur almiycaz insaallah çocuklara da daha az vermeye çalışıyorum gitgide azaltarak bitiririz insaallah
 
[MENTION=1137]Nalan Erdoğmuş[/MENTION] harika bir yaklaşım. Yakmayacak kadar ateşe yaklaştırmak :) bilsin hissetsin azıcık da olsa tadına baksın, dediğiniz gibi içinde kalmasın ama eminim şunu farketmişsinizdir SEBEBİYLE ANLATINCA, YASAKLAMAK YERİNE UYGUN OLANI KULLANMAYI ÖNEREREK ne kadar da çabuk anladıklarını, di mi :) ne kadar hoş :)
 

şifa

New member
Sizin işiniz benden daha zormuş ben yinede yemek yerseniz ondan sonra vericem diyorum en azından çorba içiyorlar bizde sebze yemiyoruz onun dışında idare eder yediklerimiz size de Allah kolaylık versin insaallah yemeye başlar bian önce
 

Elvann

New member
Yorumlariniz için teşekkür ederim. Evet fazla katı davranmak iyi olmuyor. Ama hiç olmazsa kendi elimle hiçbirşeyle tanistirmadigim için mutluyum. Ne kadar geç tanisirsa o kadar iyi olur. Bağışıklık sistemleri sindirim sistemlerk zaten 2 yaşına kadar çok hassas. Allahim korusun, ama saniyorum elimden geleni yaptim, yapiyorum, once değişime kendimden başladım. Insallah doğru yapıyorumdur, takdir Allahtan
 

sekerparem

New member
Bizim ara ara ogluma ozel market alisverimiz oluyor.bu hep boyleydi.market arabasina paramizi gosterip bu kadar paramiz var annecim istedigini alabilirsin derim.ilk donemler alakasiz o kadar cok sey aldi ki.engel olmadim.herseferinde secimini degistirdi.simdilerde aldigi seyler daha da degisti.o bir gun bizim gunumuz oluyor.o gunun disinda ne benden ne bir baskasindan asla birsey almiyor.sevdigi sey bile uzatsalar asla almiyor.canim suan istemiyor canim istediginde sen bana alirsin dimi anne diyor.disari ciksak bile asla israr etmez.
 

hafsa5

New member
Biz 6 yasindaki ogluma bakkal gunu yaptik haftada 1 gun aliyor o gunu iple cekiyor birde gimdes ten helal sertifikali olan gofret cikolata seker vs onlari aliyoruz baska bakkalda istedigi zaman biz bunlari tuketmiyoruz diyoruz helal sertifikali olanlari en azindan gonul rahatligi ile verebiliyoruz elhamdulillah size tavsiyem birde bunlari arastirmis olsaniz daha rahatlarsiniz cunku bundan oncesinde bende sizin gibi bir anneydim . yeme bunlari deyince en azindan alternatif sununca catisma olmuyor
 

Yusufbekir

New member
Cocuklarıma bebekken sürekli bitki çayları içirdim ve hala da akşam keyfi yaparken bitki cayı içiyoruz siyahcay demlesem bile onlara hoş gelmiyor ben de severek içiyorum ada çayını veya papatya aburcubur da cikolata bazen tüketiyoruz ama aşırı değil masaya koysam bile 2 tane misket cikolata yiyelim fazlası karnımızı ağrıtabilir diyorum itiraz etmiyorlar benim sorunum domuz katkısı bulunan ürünleri almamamız gerektiğini nasıl anlatabilirim tadına bak bırak da yapmak istemem bu ürünleri bu arada oğlum 2.5 yaşında
 
[MENTION=2247]Yusu[/MENTION]bekir hani direk çocuğa domuz katkılı ürünleri anlatabilmek ne kadar mümkün bilemedim :) ancak çok genel olarak onları da abur cubur kategorisine katabilirsiniz. Abur cuburların insana verebileceği zararlardan bahsedebilirsiniz, karın ağrısı, diş çürümesi vs gibi. Yaşı ilerledikçe besin çeşitlerini anlatabilirsiniz. Yani aşırı karbonhidratlı (kısaca şekerli, hamurlu) besinleri çok tüketmememiz gerektiği; et, süt, yumurta gibi (protein), meyve ve sebzeler, bakliyatlar gibi besinleri daha fazla tüketmemiz gerektiği "YAPARAK VE YAŞAYARAK" anlatılabilir. Yaparak ve yaşayaraktan kastım bizzat kendisi meyveye sebzeye dokunsun koklasın ısırsın... Okuma yazmaya başladığında ambalajlı ürünlerin son kullanma tarihlerini öğretebilirsiniz, arkasında bulunan içindekiler kısmının ne işe yaradığını öğretebilirsiniz.
Bu da sizin için:[FONT=&quot]DOMUZ YAĞI KATKILI GIDA MADDELERİ ULUSLARARASI (E) KODLARI..'"[/FONT]
[FONT=&quot]E -100, E -102, E - 103, E -110, E-111, E -120, E • 123, E-124,[/FONT]
[FONT=&quot]E -125, E -126, E - 127, E -128, E -140, E-141, E-142, E -152,[/FONT]
[FONT=&quot]E -153, E -210, E -213, E- 214, E -226, E -234, E -252, E -270,[/FONT]
[FONT=&quot]E -280, E -325, E -326, E •327, E -334, E -335, E -336, E -337,[/FONT]
[FONT=&quot]E -420, E -430, E -431, E -432, E -433, E-434 E -436, E-442,[/FONT]
[FONT=&quot]E -470, E -471, E -472, E •473, E -474, E -475, E -476, E -477,[/FONT]
[FONT=&quot]E -478, E -480, E -481, E -482, E -483, E -488, E -489, E -491,[/FONT]
[FONT=&quot]E -492, E -493, E -495, E -542, E -550, E -570, E -572, E -591,[/FONT]
[FONT=&quot]E -631, E -632, E -633, E -635 E -904, [/FONT]

Kukulinin abur cubur şarkısını dinletebilirsiniz :D :
 

Yusufbekir

New member
Mandalina gibi kolay soyulabilecek meyveleri kendisi soyuyor cok da hoşuma gidiyor. bilgilerinizi paylaştığınız ve özellikle (E)kodları için cok teşekkür ederim
 
Merhaba benim naçizane düşüncem çocuğunuzun anlattığı hikaye dikkatimi çekti. Siz bu kadar özen gosterirken acaba babası yiyebilir bişey olmaz gibi mi düşünüyor. Bu konuda babasıyla hem fikirmisiniz. Bence babası da zarar li olduğunu anlatmali. Çünki anlattığı hikayeden sadece sizin yemesini istemediginizi çıkardım. Eğer babasıyla hem fikir olursanız sanki dağa tesirli olur gibi geldi bsna. Sevgiler

Hangi konuda olursa olsun anne ve babanın ayrı tutumlar sergilemesi asla kabul edilemez. Yani yanlışta birleşmeleri bile farklı karar vermelerinden daha iyi o derece.
 

Elvann

New member
Merhaba benim naçizane düşüncem çocuğunuzun anlattığı hikaye dikkatimi çekti. Siz bu kadar özen gosterirken acaba babası yiyebilir bişey olmaz gibi mi düşünüyor. Bu konuda babasıyla hem fikirmisiniz. Bence babası da zarar li olduğunu anlatmali. Çünki anlattığı hikayeden sadece sizin yemesini istemediginizi çıkardım. Eğer babasıyla hem fikir olursanız sanki dağa tesirli olur gibi geldi bsna. Sevgiler

Babamiz,özellikle Babamız nefsiyle ciddi mücadele içinde zaten. O da kendi çapında elinden geleni yapıyor,ama işte benim kadar iradeli olamiyor. Maalesef ailelerden gelen yaşantılar etkiliyor iradeyi de,yasam tarzını da. Yine de çok şükür eşimin bu haline diyorum. Epey yol kat etti.
Ben biraz takıntılıyım bu konuda maalesef. Kızım da tabi daha esnek olan kişi işine geliyor.
Ebeveynlerin aynı fikirde olmasi kadar iyi bişey olamaz saniyirum cocuklar için
 
Üst