Acil Çözüme İhtiyacım Var

AyBil

New member
3.5 yaşındaki kızım 15 aylık kardeşi işe hiçbir şeyi paylaşmak istemiyor. Evet bunun normal olduğunu biliyorum. Ama bu durum giderek içinden çıkılmaz bir hâl alıyor. Oyuncaklarını kardeşine vermek istemiyor. Biz de ısrar etmek istemiyoruz. Kardeşinin eline onun oyuncakları dışında bir şey veriyoruz. Kızım kardeşinin elinden onu da almak istiyor. Başka bir şey veriyoruz onu da... Kardeşinin elinde çöp olsa kıymetli oluyor. Kızıma sürekli bir tedirginlik hâli var. Kardeşi odasına girmesin diye odasının kapısı sürekli kapalı duruyor ve kardeşi yürüdüğünde hemen gidip odasının kapısı kapalı mı diye bakıyor. Önceden sadece kendi odasının kapısını kapatırken şimdi diğer odalara da kardeşinin girmesini istemiyorsa hemen kapısını kapatıyor. Bazen evin içinde adım atacak yer kalmıyor. Kızımdaki bu tedirginlik hâli bizi çok üzüyor. Kardeşinde de doğal olarak sürekli engellenmiş olmanın verdiği öfke...

Kardeşine başka oyuncak alalım, senin oyuncaklarını istemesin diyoruz. Kardeşine oyuncak alınmasını da istemiyor. Bir keresinde kardeşine bir tane bebek almayı kabul etti. Birlikte gittik, aldık. Ama sonrasında üzüldü. Bir süre sonra ikimizin olsun dedi ve daha sonrasında da benim diyerek onu da sahiplendi. Ne yapacağımızı, nasıl davranacağımızı şaşırmış durumdayız. Her ikisinin de olumsuz etkilenmemesi için gerçekçi çözüm önerilerine ihtiyacım var.

AyBil

New member
Ayni durum bendede var aybil hanim kizim simdi yeni yeni hareketlendi oglum onun elinde ne gorse istiyo.bi kac aya kadar bizde tam sizin oldugunuz noktada olacaz.bende kizima oyuncak aliyim dedim oglum onuda kabul etmedi.napcaksak.insallah bi cozum sunan olur.

Bizde de her şey kardeşinin hareketlenmesi ve onun oyuncaklarını talep etmesiyle başladı Sinem Hanım. Oyuncakları da geçtim, evdeki diğer eşyaları da kardeşinin elinden alıyor. Kardeşi de artık iyice kızmaya başladı bu duruma. Her yolu denedik ama bu işin içinden çıkamıyoruz. Kızıma, "Kızım kardeşinin elinden çekme, bu doğru bir davranış değil, o biraz baktıktan sonra zaten bırakır, sen alırsın ya da onun eline onun ilgisini çekecek başka bir şey verdikten sonra güzelce istersen o sana zaten verir." diyorum. Bazen bu söylediğimi yapıyor. Ama çoğu kez elinden zorla alıyor. Söylediğiniz gibi inşallah bi çözüm sunan olur.

AyBil

New member
Hiç cevap gelmediğine göre sanırım gerçekten de zor bir durum içindeyiz Sinem Hanım. Bazen diyorsunuz ya "Tek çocuk olsa, her şeyi yaparım." diye. Yaşları birbirine yakın iki çocukla ilgilenmek gerçekten de zor. Ne diyelim, Allah kolaylık versin. [MENTION=4827]Yaren'İM[/MENTION]

Emek

New member
Ben bi radyo programi buldum sizin icin ama baglantisini paylasamadim onun yerine numarasini yazicam programin faydasi olur umarim

AyBil

New member
Sevgili [MENTION=7878]AyBil[/MENTION] iki yavrunuzu da Allah bağışlasın. Yaş araları çok az olduğundan büyük olan yavrunuzun kıskanması çok doğal yalnız sizin tutuminuz nasıl öncelikle burdan başlamak gerek sanırım konuya...
Aranızda güvenli bağlanma süreci tamamlanmadan bir kardeş gelmiş , oyuncak paylaşma sorunu hariç kardeşle iletişim nasıl , en önemlisi de sizin kardeş gelmeden önce ve geldikten sonraki davranışlarıniz nasıl bunlar üzerinde biraz konuşursak çözüme de daha kolay gideriz diye düşünüyorum :)

Öncelikle ilgiliniz için teşekkür ederim. Anlatmaya nerden başlasam bilemiyorum. Şöyleki, Büyük kızımın bebeklik döneminde Adem Hoca ve Anadolu Pedagojisi ile henüz tanışmış değildim. Sanırım öncelikle kızımın bebeklik döneminden bahsetmeliyim.

Kızım çok erken gece uykusu düzenine geçmişti. Yaklaşık 2 aylıkken. Gece emzirip yatırdığımda sabaha kadar uyuyordu. Bu dönemde kendi yatağında yatmaya başladı ve biz de bunun iyi bir şey olduğunu zannediyorduk ne yazık ki... 22 aylıkken gebelik nedeniyle emzirmeden kesmek durumunda kaldım ve bunu yavaş yavaş değil, birden yaptım. Hem ben hem de kızım duygusal olarak hiç hazır değildik. Kızım emmek istiyordu, ben de emzirmek istiyordum ama maalesef yanlış bilgi, yanlış uygulama...

Kardeşi doğduğunda, ilk 2 hafta kızım çok kötüydü. Ağlayan, bağırıp çağıran ve bir türlü sakinleştirilemeyen bir çocuk olmuştu. İki haftadan sonra bu durumu atlattık (ya da atlattığımızı zannettik) Kardeşine beraber bakıyorduk. Altını değiştirirken bana yardım ediyor, benim biraz işim varken kardeşine kitap okuyup (anlatıp) kardeşiyle ilgileniyordu. Ta ki kardeşi hareketlenene kadar. Her şey yeniden değişti. Zamanla kardeşine zarar verme de başladı.

Önceden çok sakin bir anne olduğumu söyleyemem. Ama yaklaşık 3 - 4 aydır, tam bir genişlik hali olmasa da öncesine göre, daha sakin olduğumu söyleyebilirim. Kızımla ilgili tüm hata ve eksiklikleri telafi etmeye çalışıyorum.

AyBil

New member
Rica ederim ne demek .
Adem hocamızla er ya da geç tanışmış olmanıza çok sevindim herşey zamanla yoluna girer inşaAllah siz hiç endişe etmeyin yeter.
Bu durumda güvenli bag durumu gerçekleşmemiş yeniden bağlanma olması gerekiyor fakat bu durumda diğer yavrunuzdan kopma durumu olup küçük yavrunuz karmaşıklık yaşayacağı için daha önceden adem hocamın da bu konuya yaklaşımını çok net bildigimden 6 haftalık bağlanma sürecini baba ile tamamlayıp sizin destek olmanız gerekiyor.

Kızım babası ile ne kadar güzel vakit geçirirse geçirsin, ihtiyaçlarını benim gidermemi istiyor. Yatma saatinde de mutlaka beni istiyor. O nedenle Kızımla yeniden bağlanma sürecine ben girdim. Önce kardeşini uyutup daha sonra kızımın yanında yatarak onu uyuttum. Ses, göz ve ten temasına dikkat ettim. Bu süreçten sonra kızımda bazı olumlu değişiklikler oldu ama kardeşinden kaynaklanan tedirginlik hâli devam ediyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.

AyBil

New member
İşte tam olarak onunla olamadığımızdan kaynaklanıyor ama şununla rahatlamaya çalışın siz mükemmel de olsanız yaşı gereği kızınız "ben merkezci" ve paylaşmayı sevmeyen bir yaşta.ama kardes geldiği ilk etapta ebeveynler ne kadar doğal olurlarsa çocukta kendini okadar rahat bırakıyor .

Peki oyuncak krizi harici iletişim nasıl kardeşle ve bu krizler yaşandığında siz nasıl bir tavir sergiliyorsunuz?

Kardeşi ile bazen çok iyi oynuyor, ilgileniyor, bazen yemeğini o yediriyor. Ama bazen durduk yere kardeşini itip düşürme, onu rahatsız edici hareketler, bağırıp çığlık atmalar. ... Sadece oyuncak değil, bazen herşeyi esirgiyor kardeşinden. Mesela salonda koltukların yastıklarını yerlere indiriyorlar, üstüne çıkıp oynuyorlar. Sandalyeleri çekip masanın altına giriyorlar. Oynarken çok eğleniyorlar. Bir süre sonra bir de bakıyorum kızım salonun kapısını kapatmış, kardeşinin salona girmesine izin vermiyor. Yastıklara dokunmasını, masanın altına girmesini istemiyor.

Kardeşine şiddet uyguladığında, kardeşini kucağıma alıp teselli ediyorum. Ona bunun doğru bir davranış olmadığını söylüyorum. Kızıma, sorunları güzellikle halledebilmesi için yol göstermeye çalışıyorum.

Kızımı kaygılarından nasıl arındırıp rahatlatabilirim?

AyBil

New member
Lütfen cevap yazabilir misiniz? Büyük kızımın küçük kızımla, küçük kızımın da büyük kızımla ilgilenmeme fırsat vermediği bir ortamda ben her ikisine de nasıl yetebilirim? Yani elim, kolum, ayaklarım bağlıyken ben nasıl koşabilirim? [MENTION=1277]Seda Ermurat[/MENTION] [MENTION=1198]Psk.Sümeyye Demir[/MENTION]

Betty.

New member
Bizde de ayni durum var.ben su şekilde yaklastim .abimizin bazı oyuncakları çok kıymetli onun için hep oynadığı şeyler var mesela onlara bak bu abinin kızım dedim abi bununla şöyle yapıyor vs. Diyerek ona abilik rolü verdim.gerçekten bi sure hic vermek istemedi hatta kızımın oyuncaklarını bile oynucam diye alıyordu.simdi abisi bunu alabilir mi kardeş bununla oynamak istiyor diyorum onu vermezse başka birşey veriyo al kardeş bununla oyna diye.bir de bu durumlarda sakin olmak lazim hemen müdahale etmemek gerekiyor galiba.bi duysun hissetsin kardeşinin ağladığını.diyorum bak ağlıyor sence ne yapalım susturmak için muhakkak birşey yapacaktir ve inanın abisinin onunla ilgilenmesi kızımı çok mutlu ediyoo

Pınar Güzel

New member
Hocama sorumu sordum malesef görmedi ama az önce kardeş kavgalarıyla ilgili bir soruyu dinledim Adem hocadan, çocuğun seviyesine inip ellerinizi açın avuçlarınızın birbirine değmesini sağlayın, parmaklarınızla avuçlarına hareketler yaparak dokunun, gözlerine bakarak duygusal temas kurmaya çalışın. Bu durum çocukla bağ kurmanıza etkili olacaktır dedi.
Konuyla alakasız ama duyduklarımı paylaşmak istedim. Birine sinirlendiğinizde, öfkelendiğinizee elma yiyin dedi hoca. Çünkü elma yerken öfkeli anda kilitlenen çenemizi rahatlatır aynı zamanda verdiği o tatlılıkla bizimde rahatlamamızı sağlar dedi.
Duyduklarım bunlar umarım işinize yarar

AyBil

New member
Konu ile İlgilenen herkese çok teşekkür ederim. [MENTION=4827]Yaren'İM[/MENTION] [MENTION=1277]Seda Ermurat[/MENTION] [MENTION=8116]Aşk-ı Nar[/MENTION] [MENTION=6706]Duru'm[/MENTION] [MENTION=6426]Betty.[/MENTION] Hepinizden Allah razı olsun. Bazen herşey yolunda gibi. Bazen ise o kadar zor durumda kalıyorum ki. Sanırım bol bol duaya ihtiyacım var.

Cahide

New member
Ayni durum bendede var aybil hanim kizim simdi yeni yeni hareketlendi oglum onun elinde ne gorse istiyo.bi kac aya kadar bizde tam sizin oldugunuz noktada olacaz.bende kizima oyuncak aliyim dedim oglum onuda kabul etmedi.napcaksak.insallah bi cozum sunan olur.
Merhaba benim üç çocuğ um var en büyüğüm18 ortancıl 12 en küçüğümde 2yaşında ben şu prensibi uyguladım oyuncak kiminse o oynar diğeri izin verirse oynar yani büyük olan çocuğunuza izin ile oynamayı öğretin böylelikle saygı duymayı öğrenir kardeşinin kendi odasına girmesini istemiyosa onda haklı ama öbür odalara girmesini engelleyemeyeceğini vurgulamak gerekir zamanla öğrenecektir inşallah gözünüz üzerinde olsun ve kardeşinin elinden*bişey*alırsa hemen iade edinki ciddiyetini anlasın o oyuncak senin değil diyerek almasını engelleyin bunu küçüğe uygulamak biraz zor olacak ama oda öğrenecektir küçüğe en çok sevdiği vererek ablasının oyuncağını almasını engelleyebilirsiniz zqmanla zaten ortaklaşa oynarlar

AyBil

New member
Merhaba benim üç çocuğ um var en büyüğüm18 ortancıl 12 en küçüğümde 2yaşında ben şu prensibi uyguladım oyuncak kiminse o oynar diğeri izin verirse oynar yani büyük olan çocuğunuza izin ile oynamayı öğretin böylelikle saygı duymayı öğrenir kardeşinin kendi odasına girmesini istemiyosa onda haklı ama öbür odalara girmesini engelleyemeyeceğini vurgulamak gerekir zamanla öğrenecektir inşallah gözünüz üzerinde olsun ve kardeşinin elinden*bişey*alırsa hemen iade edinki ciddiyetini anlasın o oyuncak senin değil diyerek almasını engelleyin bunu küçüğe uygulamak biraz zor olacak ama oda öğrenecektir küçüğe en çok sevdiği vererek ablasının oyuncağını almasını engelleyebilirsiniz zqmanla zaten ortaklaşa oynarlar

Cahide Hanım benim içinde bulunduğum durum basit bir oyuncak paylaşmamadan çok daha fazlası. Bilemiyorum bu konuda benim kadar zor şeyler yaşayan var mı? Pedagojik destek almaya karar verdim. Allah' tan hayırlısını diliyorum. Hepinizin dualarını bekliyorum inşallah.

Cahide

New member
Cahide Hanım benim içinde bulunduğum durum basit bir oyuncak paylaşmamadan çok daha fazlası. Bilemiyorum bu konuda benim kadar zor şeyler yaşayan var mı? Pedagojik destek almaya karar verdim. Allah' tan hayırlısını diliyorum. Hepinizin dualarını bekliyorum inşallah.
Allah yardımcınız olsun inşallah aybil hanım

Cahide

New member
Cok tsk ederim cvbiniz icin.ben bunu yaptigim zman acaba duygusal yoksunluk yasatirmiyim die.korkuyorum ogluma.yada kiskancligini tetiklermi diye.birde mesela kizima bi oyuncak veriyorum yuzune bakmiyo ama ko oyuncagi abisi aldigida ondan istiyo.baska bi oyuncak veriyorum kabul etmiyo ikiside.davranis egitimi 4 yasidan sonra diyolarya oyuzden bu tarz bi girissimde bulunmadim ama fikiriniz iyi geldi.denemekte fayda var cok tsk ederim tekrar.

merhaba korkmayın duygusal yoksunluk olmaz zaten inatla kardeşinin oyuncağını isterse iktidar mücadelesi olur ama siz sevginizi göstererek kararlı durursanız başarırsınız inşallah allah kolaylık versin .