babaanneyle iletişim nasıl olmalı?

Em-sa

New member
Babaanneyle aynı sokakta yaşıyoruz. Kızımla birlikte günde en az 4 saat babaanneyle birlikteyiz. Birlikteyken babaanne asla benim Kızımla ilgilenmemë müsade etmiyor. sürekli kendisi oynuyor. Emzirme dışında kızım da bana gelmek istemiyor zaten. yanlız babaanne tehlikeli bir durum olduğunda 'anne izin vermiyor kızım bak' diyerek engelliyor. yada baba bu yaptığımızı görse çok kızar bize aramızda bak diyerek bazı tehlikeli şeylere de müsade ediyor. sürekli benim kızım komşu kızından daha akıllı, benim kızımın oyuncakları daha güzel diyerek kiyaslamalarda bulunuyor. yanlız asla aglatmaz kızımı, ters konuşup incitmez bu konularda gözüm kapalı güvenebilirim. Sizce babaanneyle gorusmesini sinirlandirmali miyim, bunlar ne kadar zarar verir? onlar oyun oynarken bn hep yanlarında bekliyorum. biraz da yanlız mi birakmaliyim? Artık kayinvalidemle bukadar çok zaman geçirmek istemiyorum zira bu tavırlar benim biraz bozulmama sebep oluyor. Bu arada kızım 1 hafta sonra 20 aylık olacak.
Lütfen bir fikir verin nasıl davranmak gerektiğini şaşırmış durumdayım.
 

Dilekakn

New member
Babaanneyle sizi saf dışi birakacak sekilde iletisimde olmasi çoklu baglanmaya sebep olabilir mi diye dusundum yazinizi okurken uzmanlarimizin cevabi daha aydinlatici olur tabi.. ama kayinvalidenizle acik acik konussaniz anlatsaniz nasil geri donus olur bilemiyorum ama kayitsiz kalmayin bence çunku yavrunuzun duygulari söz konusu adem hoca da diyor ya çocuklarinizi en en diye sevmeyin sen en akillisisin en guzelisin bu soylemler kesinlikle yanlis diye dusunuyorum hele kiyaslama iyiside kotusude olmamali..
 

baharibeklerken

New member
Görüşmeyi sınırlandırmak ne kadar mümkün uzun vadede?

Belki yanlış olan ifadeleri toparlayici bir yaklaşım olabilir.
Davranışlarının yanlışlığı hakkinda konuşma veya kendisinin farkina varmasını sağlama suçlama olmadan.

Kıyaslama yaptığında en.. gibi meselâ. Başkaları da güzel olabilir Allah herkese ayrı güzellik vermiş, yaratılmış her şey bir. Şu an torununu çok sevdiğin için sana en güzel o geliyor degil mi anne vb şeklinde çocuğunuzun duyacağı bir iki cümle bilinçaltında oluşacak programı o yönde değiştirebilir. Yani siz olana şahit olup sessiz kalırken onay mesaji vermek yerine bir iki hareket ve cümle ile seyrini değiştirmiş olacaksınız. Baba kızar vb için de buna benzer çözümler bularak devam etmesinin hem önüne geçmiş hem de zararı azaltmış olabilirsiniz.

Uzaklaşmak terk etmek en kolay olani. Gerektiginde yapılmalı tabi ki. Ama Önemli olan uzakliga gerek kalmadan olay olurken akışını tesirini degiştirebiliyorsak bunu yapmak. Ki icten öfke duyup dışa belli etmemek ve kaçmak yerine sizi öfkelendiren asıl neden ne bunu bulup çözmek daha köklü ve kalıcı olmaz mi?

Kayinvalidenizin icindeki kaygili çocuğu onarabilirsiniz meselâ.
Merak etme anne o senin torunun seni hep sever. Onun için biriciksin yerin doldurulamaz. Sevgisini kazanmak icin bu kadar çabalamana , başka birini kötülemene ihtiyacın yok. Tersine bunu yaptıkça senden uzaklaşır, fıtratı tertemiz onlarin, yanlışi hisseder gibi. Tabi bunu içten söyleyebilmek icin once bu gerçeği sizin kabul etmeniz ve onaylamanız gerekiyor.

Torunun zaten biricik tek ve sende bizde onu cok seviyoruz kendisini değerli hissetmesi için bu yeter bunu zaten hissediyor başkalarıyla kıyaslamaya , en ... olmaya gerek yok. Allah günleri döndürurüz buyuruyor. Yani bugün en iyi olan yarin kötü durumda bugun kötü durumda olsn yarin iyi durumda olabilir. En iyi oldugunda kendisini iyi hissedecekse yarin kötü oldugu gun geldiginde kendisini kotu hisseder. Bu sekilde algılamamalı hayatı ve sevilmeyi. Böyle mutsuz olmasını ister misin torununun... gibi tatlılıkla yeri geldikçe ufak ufak bahsedebilirsiniz.

Selametle
 

Em-sa

New member
Bu foruma çok sık giremiyorum. Benim sorunlarima yakın olanlar için bu hafta yasadiklarimi yazmak istedim. Öncelikle kızımı gozlemledim orda beni aramamasinin sebebini. Babaanne oyun içinde kızımı sürekli yonlendirirken ona aynı zamanda hep yeni oyunlar kurduğunu farkettim. kızım istemediği bir yonlendirmeyi kabul edip yapmiyordu zaten. Bu yüzden edilgenlesme sorunu olmayacağını düşündüm. Bunun dışında kızımı babaannesiyle 1 saat yanlız bırakmaya karar verdim bu ilk yanlız kalışi olacağı için tepkisini ölçmek istedim. tabi 15 dk da bir gidip bana ihtiyacı olmadığına bakarak. 15 dk sonra gittiğimde kızım beni sevinçle karsilayip oynadığı oyunları gösterdi. bir süre benimle oynamaya çalıştı ama tabi babaanne yine farklı bir şeye yönelterek beni saf dışı bıraktı. ben yine kızıma haber vererek eve döndüm. 15 dk dolmadan babaanne kızımı eve getirdi. 'seni istedi sanırım acikti' dedi. kızım acikmamisti ama bu cümle beni kendime getirdi. gerçekten de oyun için kızım beni hiç tercih etmiyordu sadece emmeye geliyordu. aman oyunu o yonetsin diye ben kızımla aktif bi şekilde oynadığım oyun çok azdı. sonraki gün evde suyla bir oyun kurdum. hadi bak çok güzel bir oyun var burda birlikte oynayalimmi diye kızımı heyecanla davet ettim. o gün hiç babaanneye gitmek istemedi. hatta dışarı bile çıkmak istemedi ben teklif ettiğimde de reddetti. Ben ihtiyaçlarını karsilamakla o kadar mesgulmusum ki oyun kısmını hep atlamisim. kızım da bu ihtiyacını babaannesiyle giderir olmuş. yani bir oyun arkadasi bulmus kendisine. sanırım şimdi babaanneye gitmeyi 2 saate düşürüp kızımla kaliteli vaktimi artıryi bir deneyeceğim. Sanırım onyargilardan arinip kenara çekilip sadece izlemek sorunu tespit etmemi sağladı. kayinvalidemin kızıma verdiği zarara o kadar odaklanmisim ki kendi hatalarimi görmemişim. Bu arada kayinvalidemle anne kız gibiyiz asla kotulemek istemem sadece kızımı bu olumsuzluklardan nasıl korurum diye cikmistim yola. eşimin yokluğunda bana maddi manevi desteği çok olmuştur. ama bazı yaralari olduğundan belki de yaşadığı çevre onu böyle olmaya zorlamistir bilemiyorum tam. Bunlar kızıma ne kadar zarar verir onu da bilemiyorum hala bunu engellemeye yönelik bir çözüm bulabilmis değilim. sonuçta farkındalık olmadan değişim de olmuyor. Kayinvalideme bu olumsuzlukları hep ben diliyle anlatmaya çalıştım ama kendisini o kadar iyi görüyor ki benim dusuncelerime çok da önem vermiyor. onu sadece üzülerek izliyorum.
Bir daha ne zaman girebilirim bilmiyorum ama belki benim durumumda olan bir annenin daha sorunu tespitine yardimci olurum niyetiyle yazmak istedim. Ayrıca zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
 
Üst