Benim İnancım - Laura Buller

Ayşe Gençer

New member
Sosyal yaşamda ortaya çıkan problemlerin çoğu farklılıkları kabullenemeyişimizden kaynaklanıyor. Sanki herkes bizim gibi düşünmeli, yaşamalı, olaylara bakmalı gibi geliyor. Bizden olanı bağrımıza basıp olmayanı dışlıyor gibiyiz. Çok üzücü gerçekten hem de çok...
Aslında farklılıkları kabul etmek, ne kadar farklı şey olduğunu görmek, bilmek bizim zenginliğimiz. Herkes herkesi düşüncesi ile inancı ile olduğu gibi kabul ederse ve farklılıklar zenginlik olarak kabul edilirse işte o zaman ancak bu dünya güzel, yaşanılır bir dünya olacak öyle değil mi? Allah insanları çeşit çeşit yaratmış, ayırmadan hepsinin rızkını vermiş inancına, düşüncesine bakmadan biz mi ayrımcılık yapacağız?

Biz müslümanlar olarak mı demeliyim Türkler olarak mi demeliyim bilmiyorum ama bildiğim şey çok kapalı olduğumuz. Amerikalı bir aile ile arkadaşız. Dinimizle, kültürümüzle o kadar ilgiler ve çocuklarına tanıtmak istiyorlar ki şaşırıyorum zaman zaman doğrusu. Yaşadıkları yerde tedadüf bir Türk aile dostumuz da vardı ve birlikte bir iftar yapmaları fırsatı oluşturduğumu söylediğimdeki sevincini görmeniz lazımdı. Acaba onları yeni şeyler öğretmeye iten şeyle bizi kabuğumuzun içine sürükleyen şeyin altında yatan neden ne? Neden bu kadar kapalıyız? Dinimizi yeterince bilmiyor muyuz acaba? Sadece teslim olmuşlukla mı bağlıyız ona da kafamız karışır diye korkuyoruz?
Dinimiz akılcı bir din, farklı şeyler görmek bizi olsa olsa dinimize daha çok yaklaştırmaktan başka bir şeye neden olmaz diye düşünüyorum.

Kızım şu an 5 yaşında. Ona dünya çocuklarının inançlarının, dini bayramlarının ve düğünlerinin anlatıldığı bu kitabı okumak için biraz erken tabi. Şimdilik kendim okuyorum. Hak ya da hak olmayan bir sürü din ile ilgili çok enteresan bilgiler içeriyor bu kitap. Çocuğunuza okumasanız bile sizin için hayli ilgi çekici olduğunu düşünüyorum, en azından benim için öyle. Sert kapak. bolca resimli. büyük bir kitap.

Kitaptan bazı bölümler paylaşayım fikriniz olması için. Şöyle başlıyor:

"Bir şeye güvendiğinizde, ona inanırsınız. Bir şeyin doğruluğuna inandığınızda, inancınızı ona sadık kalarak gösterirsiniz. Dünyadaki milyonlarca insan için inanç, güvendikleri, doğru bildikleri ve sadık kaldıkları şeydir. İnanan insanlar dua ve ibadet ederler, inançlarını tazeleyecek ayetler okurlar. Bu kitaptaki çocuklar da size, inançlarının kendileri için ne anlama geldiğini anlatacaklar."


"Antik dinler: Çok eski dinlerden bazılarına günümüzde inanan kalmamıştır. Antik çağdaki halklar ilah ve ilahelere ibadet eder, kurban verir, ilahlar adına ritüel ve bayramlar yaparlardı. Bütün bunları geride bıraktıkları sanat eserlerinden öğreniriz. Gök tanrısı "Horus"u anlatan bu Mısır resmi gibi."

"Bir çok yüz, bir çok inanç: Dünya genelinde insanlar, farklı milliyet ve inançların bir karışımı olan toplumlarda yaşarlar. Böyle kozmopolit bir toplumda yaşamak, insanları diğer dinler hakkında bilgi edinmeye ve onlara saygı göstermeye teşvik edebilir.Bu kitaptaki çocukların söylediklerini okurken, dünyadaki inançlar gözlerimizde canlanacak. Bazı inanışları mantıklı bulmasanız bile hoşgörülü olmalısınız. Herkes inandığı şeyleri ifade etme hakkına sahiptir."


Kitapta Kanada'da yaşayan Jeffrey Buddha'nın hayır duası için heykelini yıkadığını söylemiş örneğin, Borneo keşişin dağıttığı çiçekleri banyo suyuna koyduğunu, Japonya'dan Maiko ezberden Sutra okurken bir yandan da eliyle cuzü denilen 108 taneli (her bir tane alt edilmesi gereken bir arzuyu temsil ediyormuş) bir tesbih çektiğini söylemiş örneğin.
Sri Lanka'dan Hassini şunu anlatmış: Buddha'nın dişini iki defa gördüm. Kutsal emanetlerden olan bu koyu kahverengi diş yaklaşık 4 cm boyundadır. Cam bir fanusla kapatılmış kadife bir zeminde durur. Bu diş o kadar değerlidir ki Burada Kandi'de onu muhafaza etmek için bir tapınak yapılmıştır. Bayram boyunca, bir fil sırtındaki bir muhafaza (muhafaza som altından, elmas kakmalıbir fanustan ibaretmiş) içinde sokak sokak gezdirilir.


Dilrupa ise diş bayramı ile ilgili şunları söylüyor: Bayramın başında sokaklarda çok az insan toplanır. Fil sayısı arttıkça insan kalabalığı da çoğalır. Geceleri filler minik ampüllerle süslenir. Geçen bayram ikisi yavru olmak üzere tam 113 fil görmüştüm. Ama ben en çok rakkaseleri seviyorum."

Sanki kitapra sadece Buddha'dan bahsediliyor gibi geldi mi size? inanın öyle değil. Öyle ilginç şeyler var ki sadece diğer dinlere geçemedim.
Kitapta bahsedilen dinler şunlar:
1) Hinduizm
2) Budizm
3) Sih Dini (ilk defa duydum şahsen)
4) Musevilik
5) Hristiyanlık
6) İslam
7) Diğer İnançlar (Zerdüştilik, Şintoizm, Taoizm, Caynizm, Bahailik)

Çocuklarımıza farklılıkların olabileceğini göstermek farklılığın normal bir şey olduğunu kabul ettirmek, hoşgörülü olmayı anlatmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum bu kitabın.

Sevgilerimle
 

Ekli dosyalar

  • shopping.jpg
    shopping.jpg
    20.8 KB · Görüntüleme: 31
  • FullSizeRender (1).jpg
    FullSizeRender (1).jpg
    42 KB · Görüntüleme: 1
  • FullSizeRender (2).jpg
    FullSizeRender (2).jpg
    49 KB · Görüntüleme: 1
  • FullSizeRender (4).jpg
    FullSizeRender (4).jpg
    45.1 KB · Görüntüleme: 1
  • FullSizeRender (7).jpg
    FullSizeRender (7).jpg
    54.7 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:

Ayşe Gençer

New member
Bu arada işte kitabın tanıtım yazısı:

Benim İnancım, dünyamızdaki rengarenk inaçlar yelpazesini, yeryüzünün dört bir köşesindeki çocukların günlük hayatına yansıyan haliyle gözümüzün önüne getiriyor.



Sayfa Sayısı: 80

Baskı Yılı: 2006


Dili: Türkçe
Yayınevi: Kaknüs Yayınları


Sevgilerimle
 

mamak

New member
Merhaba ne düşünceyle paylastiniz bilemiyorum ama bu kitap her ne işe lütfen bu tür yayınlar yapmayın olmasi gerekenleri yapın uç nokta bu kitap Son din İslam evet saygiliyiz öyle olmalıyız lakin bu tür kitap okuyanlar zamanla bazı durumlardan koptugunu hissediyoruz cok kitap okuyan arkadasim farkli farkli dusuncelere daldi gitti belki kitabın içeriği bilinçaltı arka plan sözlerle dolu inanin çok gereksiz gördüm forum için Bizler İslam dinini hakkıyla öğrenelim bu tür yayınlar yapınki islamin muslumanligin mukemmelligini osmanlidaki cocuk egittim metodlarini anlatin islamdır çocuk eğitimlerini anlatan kitaplar isteriz. .. ..
 
Son düzenleme:

Ayşe Gençer

New member
Merhaba ne düşünceyle paylastiniz bilemiyorum ama bu kitap her ne işe lütfen bu tür yayınlar yapmayın olmasi gerekenleri yapın uç nokta bu kitap Son din İslam evet saygiliyiz öyle olmalıyız lakin bu tür kitap okuyanlar zamanla bazı durumlardan koptugunu hissediyoruz cok kitap okuyan arkadasim farkli farkli dusuncelere daldi gitti belki kitabın içeriği bilinçaltı arka plan sözlerle dolu inanin çok gereksiz gördüm forum için Bizler İslam dinini hakkıyla öğrenelim bu tür yayınlar yapınki islamin muslumanligin mukemmelligini osmanlidaki cocuk egittim metodlarini anlatin islamdır çocuk eğitimlerini anlatan kitaplar isteriz. .. ..

Merhaba sevgili Mamak,

Öncelikle düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. :)
Bu kitabı dikkatinizi çektiyse "Genel Kültür Kitapları" bölümüne koydum. Çünkü onun için yazılmış bir kitap. Örneğin dini kanallarda da gezi programları yapılıyor hiç seyrettiniz mi? Biri gözümün önünde şimdi, adını hatırlayamadım esmer genç bir bey programcı, belki siz hatırlarsınız. Nepal'e gidiyor tapınaklarda çekim yapılıyor. Böyle böyle yapıyorlar diye anlatıyor. O zaman düşünüyor muyuz böyle şeyler seyrederken? İşte bu kitap da öyle bir kitap yazılı belgesel gibi düşünüp okuyabilirsiniz istiyorsanız tabi. İstemiyorsanız da "hoşgörü" göstermek gerekir, tabi ki o da sizin seçiminiz olur ve okumak istemezsiniz. Allah inancı olan biri nasıl olur da budistlerle ilgili bir iki şey okuyunca budist olur ki? Olmaz gerçekten olmaz, endişe etmeyin; olursa da o kişi zaten hiç Allah'a inanmamıştır zaten. Düşünsenize kendinizi budizm ile ilgili birşeyler okusanız budist olur musunuz? Hintliler inek görünce duruyor, yol veriyor diye okusanız siz de mi öyle yapacaksınız? İneğe yol vermediğiniz için, et yediğiniz için kendinizi kötü mü hissedeceksiniz? Zaten yapacaksa zaten hiç iman etmemiştir ki o kişi öyle değil mi?
Emin olun ben de dini hassasiyetleri olan biriyim (olmayabilirdim de). Kızım daha 4 yaşındayken 7 tane sure öğrenmişti. Bir durup düşünelim. Otomatik pilottan çıkalım tepki vermeden önce olur mu? Farklılıkları kabul etsek, hoş görsek olmaz mı? Bu kitap sadece "Benim Okulum" gibi " "Başka Bir Ülkede Yaşasaydın" gibi sadece genel kültür için farklı insanları görmek, tanımak isteyen insanlar için yazılmış bir kitap. Dini Kitaplar bölümünde değil ki zaten. O bölüme de bakarsanız fırsat buldukça dinimiz ile ilgili paylaşımlar da yapıyorum görebildiniz mi onları acaba? Daha birçok çocuk dini kitabımız var onları da zaman içinde fırsat buldukça koyacağım inşallah.

Sevgili Mamak bir kez daha söyleme ihtiyacı hissettim, lütfen altında başka şeyler aramayalım olur mu?
Bu kitap belgesel gibi bir kitap. Sadece o kadar, altında başka hiç bir şey yok. Keşke bir kitapçıya gidip kitabı inceleyebilseniz. Kim bilir belki düşünceniz değişir...

Umarım bu kitabı paylaşmaktaki niyetimi olduğu gibi paylaşmayı becerebilmişimdir. :)
Allah'a emanet olun.

Tekrar düşüncenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Sevgilerimle
 
Son düzenleme:

Sabah

New member
Bir kac satir yazmadan gecemeyecegim.. Ben bazen gozumu kapatir dusunurum ya musluman bir ailede dünyaya gelmemis olsaydim, diye. Bebekligimden itibaren mesela bambaska bir inanc kulturunde buyuseydim. Hristiyan, budist ya da baska birsey. Ailem simdiki ailem gibi disa kapali, baska inanclara saygisiz, onlari okumayi gormeyi bile gunah sayan tahammülü olmayan bir aile olsaydi yine ben ne olurdum. Belki de bir puta tapiniyor olurdum simdi, hic haberim bile olmazdi Rabb'den, Kur'an'dan.. Ailemin yetistirdigi gibi kalmus olsaydim. Cok sukurki okumayi hep cok sevdim, kutuphaneler benim mekanim oldu kucuklugumden beri ama hic o imkanim da olmayabilirdi kucucuk bir koyde dogmus olsaydim ornegin. O zaman son dinin Islam oldugundan haberim bile olmayabilirdi..

Peki benim balta girmemis ormanlarin bir bucaginda dogan ve dunyadan bir haber buyuyen bir bebekten ne farkim ya da Allah'in nezdinde ne gibi bir ayricaligim varki musluman dogdum. Allah'in sevgili kulu muyum ben? Biz milyonlarca musluman dogan insan veli miyiz? Ayricaligimiz ne yahu? Bakiyorum ne fazladan gozumuz var ne de fazladan mucizeler gosterebilme yetenegimiz. Ayniyiz iste tipki onlar gibiyiz. Dunyadaki butun bebekler ayni donemde ayni sekilde agular sagir bile olsalar..

Biraz daha genis bakmak, empati yapmak lazim sanirim.

Selamlarimla.
 
Üst