Adem hocamızdan ekleme yaparak anlatmaya calisayim;
"Çocuğun duygusal bağ kurduğu yakınlarından biri vefat ettiğinde, vefatın sebebi soylenmelidir,musebbibi değil!!
Yani "Babanın hastalığı çok ilerlemişti, tedavisi mümkün olamadı, vefat etti"veya "Baban araçla giderken sanırım karşı taraftan gelen aracı görememiş, trafik kazasında vefat etti" gibi diyor
Sadece ölüm haberleri değil, travmatik olayların çocuğa izahında da Allaha vurgu yapılmamalıdır.
Örneğin, çocuğun depremle ilgili sorduğu bir soruya "Depremi Allah yaratıyor, günahı olan kişiler böylece cezalandırılıyor "diye izahta bulunmak, onun inancını kuvvetlendirmez, aksine huzursuzluk veren iç seslerinin oluşmasına yol açar. Bunun yerine "Toprağın çok altında bir kayma olduğunda, yeryüzünde deprem oluyor. Bu kadar diye izahta bulunmak müsebbibe değil, sebebe vurgu yapmaktır.Ve bu izah, çocuğu inancı ile barışık tutar"diyor hocamız..
şunu da söylemek lazim,olumsuz olayları ne kadar öğrenmeli cocuk? Özellikle ülkemizdeki medya konuları öyle bir ele alıyor ki, çocuğun izlemesi mümkün değil...hicbir pedagojik kontrol uygulanmadan yayinlaniyor.bence yetişkinlerin dahi izlemesi uygun olmayabiliyor bazı haberleri
. Çünkü "sızıyı kaybetmeyecek kadar acıya temas etmek" gerekir diyor adem hocamiz..çok onemsedigim bir konu..duyarsizligimizin kokeninde yatan problemi çözme gayreti içinde olan herkesin önemsemesi gerekiyor diye dusunuyorum..
Onu da bu makalede anlatıyor Adem Hoca...
http://www.ademgunes.com/siziyi-kaybetmeyecek-kadar-aciya-temas/
burda anlatıyor adem hocamız..
Dünyada cereyan eden hadiseleri anlamak ve onlara göğüs germek, çocuğun erken yaş döneminde bunları duyması, izlemesi veya çocuğa anlatılması ile gerçekleşmez. Çocuğa yaşından önce yapılacak her bilgi yüklemesi çocukta kısa devreye neden oluyor maalesef.. ya da cevap veremeyeceğiniz başka sorulara kapı açiyor.bu da anne.babalarî daha da çıkmaza sokuyor..adem hocsmizin hep kullandigi ifadeler.."Bir çocuğun hayatın zorluklarına karşı güçlü olmasında en büyük destekçisi erken çocukluk döneminde edindiği hislerdir.annesinden edindigi hislerdir..
Emniyet hissi, değerlilik hissi, problem çözme yeteneği, duyarlılık gibi erdemler ile çocuk güçlü olur"
toparlamaya çalıştım ama.ins ise yarar..
Allah yar ve yardimcimiz olsun..