Çocuğun yanlış söylediği kelimeyi düzeltmek doğrumu?

Pedagoji Okulu

New member
İki yaşına gelen bir çocuk normalde konuşmaya heves eder. İçsel bir motivasyonu vardır. iradi olarak çıkardığı her bir hece, her bir ses onu heyecanlandırır.
İşte bu dönem , oldukça önemlidir.
Çocuk konuşmaya başladığı sırada kendi kullandığı kelimeler ile anne-babasının kullandığı kelimeler arasındaki farklılıkları algılamaya gayret eder. Bu oldukça şaşılacak bir dönemdir.
Yoğun bir enerji ve istekle anne-babasının dudaklarına bakarak, kendi çıkartmış olduğu hatalı kelimeleri adım adım düzeltmeye çalışır.
Çocuk ilk heceleri çıkartırken , “koltuk” yerine”go gu” diyebilir. Çocuğun yanındaki yetişkin sözcüğü gülmeden , hafife almadan, sukunet içinde yavaş ve çocuğa yakın bir mesafede : koltuk : diye tekrar ederse, çocuğun dil öğrenme süreci kalitelenir.

Buradaki ince ayrıntı , çocuğa kendi çıkarttığı bir sözcüğü doğru olarak telaffuz etmesine yardımcı olmaktır. Onu yeni yeni kelimeler öğretmek için zorlamak değildir. Daha ona henüz anlamlandıramadığı sözcükleri söylettirmek için baskı yapmak değildir.,

Dolayısıyla özellikle 0-2 yaş ve devam eden 2-4 yaş döneminde çocuğun çok ciddi olarak çaba sarf ettiği konuşma öğrenimine ebeveynlerde aynı ciddiyet içinde yaklaşmalıdır.
 
Üst