Çocuklara düzenli olmayı aşılamak

Bu konuda çok sorun yaşıyorum. 4,5 yaşındaki Ikizlerim dağıttıkları oyuncakları toplamak istemiyorlar. Yataklarını düzeltmeyi reddediyorlar. Ben toplasam hazıra alışıp ileride özgüven yoksunu olurlar diye korkuyorum. Sürekli " hadi toplayın. Babanız gelince kızar" demek zorunda kalıyorum. Çünkü eşim çok titiz ve akşam geldiğinde evi dağınık görünce kızlarıma kızıp toplatıyor.Çocuklarımın ruhunda yara açtığını seziyorum bu durumun ne yapmalıyım.

Bu konuda çok sorun yaşıyorum. 4,5 yaşındaki Ikizlerim dağıttıkları oyuncakları toplamak istemiyorlar. Yataklarını düzeltmeyi reddediyorlar. Ben toplasam hazıra alışıp ileride özgüven yoksunu olurlar diye korkuyorum. Sürekli " hadi toplayın. Babanız gelince kızar" demek zorunda kalıyorum. Çünkü eşim çok titiz ve akşam geldiğinde evi dağınık görünce kızlarıma kızıp toplatıyor.Çocuklarımın ruhunda yara açtığını seziyorum bu durumun ne yapmalıyım.

Evet evet cocuklarda yara acabilirsiniz. Adem Güneş hocamiz bir radyo programinda annenin çocuğuna bir işi yaptirmak isterken "mahcubiyet" hissine bürünmesi gerekir diye a anlatmisti. Son derece yumuşak ve mutevazi ve mahçup şekilde. Zaten 4 yaşında ancak çocuklara alışkanlık baslanilabilir, bundan once zorlama yapılmaz, sadece model olunur. Biz biraz aceleci davraniyoruz. Çocuklara fazla yük yüklüyoruz sanki. Siz en sevkatli srs tonunuzla, tehdite girmeden, "hmm odamiz biraz dagilmis, ben legolari toplayabilirim" diyip onlarin da başka şeyleri toplamasi beklenir. Hatta onlar biraz fazla ya da zor şeyi sectiklerinde "dur canim, bu belki seni yorabilir ben de yardim edeyim" diyebilirseniz ona harika bir örnek olmuş olursunuz. Kimbilir belki siz de bir işe başladığınızda onlar da sizden öğrendiği bu kibar hareketi size uygulayacaklardir