Tavsiye namına bişey bulamadim. Cocugunuza o dönemlerde doğru rehberlik yapın diyor. İşte bendeki sorun da bu doğru rehberlik nasıl olur ? Bunu bilmek istiyorum bende. Çünkü birçok yol denedim olmadı.
Ilk ve en onemli adim cocugunuzun odasina asla izinsiz girmemek, toplamak icin bile. O odanin ona ait oldugunu hissettirmeniz gerek. Illa toplamak istiyorsaniz bu onun izniyle olmali. Duzen aliskanligina bahsi gectigi gibi kucuk alanlardan baslamak lazim. Kalemlik, canta gibi. Daha kucuk yastaki cocuklar icin adem bey yemek masasinda amerikan servisi kullanmanin faydali olacagini soyluyor. Bence o da bir mesajdir. Kullanabilirsiniz. Yemek masasinda herkesin kendine ait bir alaninin oldugu, o alandaki bardagin catalin yerini cocugun bilmesi once kucuk alandaki duzeni saglamasi adina yararli olur. Sofrayi onunla birlikte duzene ozen gostererek hazirlamak ve bunu onun icin zevkli hale getirmek gerekir.
Siralama bilgisi de duzen getirir. Birlikte kek yapabilirsiniz mesela her malzemenin bir sirasi vardir once sekerle yumurta cirpilir. Yumurtayi un ile cirparsaniz o kek olmaktan cikar. Tum bu ahengi anlatmak cocugun bu ahenkten zevk almasini saglamak gerekir. Bu illa kek olacak diye birsey yok ne seviyorsa o yapilabilir.
Bir ikincisi anne cocuga duzenli ol derken ornegin kendi gardrobunun ici duzenli degilse bir anlam ifade etmez. Tutarlilik cok onemli.
Odasini duzenli tutmaya ozendirilmeli. Birlikte internet uzerinden oda duzeni konusunda fotograflara bakilip yorumlar yapilabilir. Ornegin begendigi bir cop kovasi alinabilir. Odanin perdesini o secebilir. Odadaki esyalar cocugunuzun zevki mi yoksa sizin mi? Bu da cok onemli. Cocuk sevmedigi bir seye aidiyet hissetmez. Aidiyet hissetmedigi seye kiymet vermez.
Cocuk kesif donemindeyken henuz kucuklukte estaya nufuz etmesine musaade etemisseniz kiziniza birozur borclusunuz. Elini cekmeceye attiginda elleme demisseniz o cekmeceyi islevince kullanmasini beklemek hata olur.
Tum bunlar cocukta anne ile guvenli bag, aile ile aidiyet hissi yoksa maalesef hicbir ise yaramaz. Ne baski ne akisina birakmak. Duzeni saglamak uzun surecektir. Sihirli bir degnekle sip diye kizinizin bunu ogrenmesini beklemeyin. Rehberlik edin ve bu surede de ona idani topla diye lutfen baski uygulamayin.