Duygusal Anlamda Güçlü Cocuk Nasil Yetiştirilir?

Banu_Mirza

New member
Başkalarını taklit etmeyen kendi ic dünyasını oluşturmuş kendince doğru şemaları olan, güçlü ve mantıklı davrAnan ve en önemlisi de ÇEVRESİ ILE OLUMLU VE GÜZEL ILISKILER KURAN bir çocuk nasıl yetistirilir. Bu konuda bilgisi olanlar yazsın nasıl bir annelik yapmalıyım malesef bilmiyorum ve yetrsizim... insanlarla ilişki kuruyorum ama geçmişten gelen tatminsizliklerimle cok bocalama yasiyorum. Cevap bekliyorum.
 
Son düzenleme:
Sorunuz genel itibariyle hatalı bir soru. Hem kendi gibi davranacak, hem mantıklı olacak, hem çevresiyle olumlu ilişkile kuracak!? Bu özelliklerin ikisini ayrı ayrı gördüm ama bir arada hiç görmedim.
Mantıklı insan çevresiyle olumlu ilişki kuramaz. Çevresi onu kabul etmez. Mantık genel itibariyle insan ilişkilerinde olumsuz etki yaratır. İkili ilişkilerde söz konusu bile olamaz. Mantık başlı başına problemlidir zaten. Kendimden biliyorum.
Kendi gibi olan insan da var mıdır bilemiyorum varsa bile kendi gibi olduğunu zannediyordur o kadar.
Bu soruyu kendiniz için mi soruyorsunuz çocuğunuz için mi orası biraz karışmış. Ama temel anlamda sizin derdinizde olan onarılmamış bir annenin istediği cevap şu: çocuğa faydalı olmaya çalışmayın, zarar vermeyin yeter.
 

Banu_Mirza

New member
mantık
ad
1.
doğru, akla uygun düşünme yetisi ve yolu.
2. Akıl yürütmede, düşüncede doğruluk, düzgünlük, tutarlılık..

Sitede gördüğüm en mantıksız cevap entellektuellikle uzaktan yakından alakanız yok ...

Bu soruyu sorduğum eğitimci arkadaşlar gayet güzel bir soru dediler. Sanırım kendi kendine yorumlar getiriyorsunuz ve pedagojiyle alakanız yok.

Soruyu kendim için soruyorum tabiki tecrübeli ana baba arıyorum. Sizin gibilerini değil.


Onarılmaya gelince çocuğumla bir problemimde yok kendimle de yargılayıcı tutumunuz saygısızca ...


Çocuğuma faydalayım zararım hiç olmadi Lokum gibi çocuğum var Elhamdülillah ... Siz zarar veriyor olmayın .


Sorumun cevabını da buldum .
 

Banu_Mirza

New member
Belki bunları hayatimiza ve çocuklarımızın hayatına tatbik edebilirsek ...

1. Devamlı Proaktif Olun

Her zaman insanların sizi yönlendirmesini beklemeyin. Kendi becerilerinizi de kullanarak araştırmaya başlayın ve problemlerinizi kendiniz çözün. Kendinizi öne çıkartmayı alışkanlık haline getirin. Zamanı geldiğinde meydan okumaktan korkmayın.

2. Verdiğiniz Sözleri Tutun

Saygınlık kazanmaya başlamak için, uygulayacağınız en önemli adımlardan birisidir. Eğer, geçmişte vaatler verdiyseniz, bundan sonra bunu yapmayın. Her zaman verdiğiniz vaat ve sözleri gerçekleştirin. Eğer, kendinizi verdiğiniz sözler altında ezilmiş hissediyorsanız, bu durum çok fazla söz verdiğiniz ve sözlerinizi tutamadığınız anlamına gelir.

3. Özür Dilemeyi Bırakın

Sürekli ‘’özür dilerim’’ diyen insanlar, bunu ikinci defa tekrarladıklarında, ilk söyledikleri kadar saygı görmezler. Özür dilemenin zamanı ve yeri vardır. Bazen sonuçları, ailenizi ve arkadaşlarınızı etkileyebilecek hatalar yapabiliriniz. Durum için, onlara üzgün olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Yalnız bunu yaparken, kötü şekilde sonuçlanmış her şey için ‘’ özür dilerim’’ demeyi bırakın, bilhassa çalışma yaşantınızda.

4. İnsanların Zamanını Boşa Harcamayın

Başkalarının zamanının değerine saygı duyarsanız, bilin ki onlar da sizin zamanınıza saygı duyacaklardır. Bunlar; bir randevuya geç kalmamak, gereksiz şeyler hakkında konuşarak toplantıların işleyişini bozmamak, süreçleri hızlandırmak, sorunları anında çözmek ve özellikle insanlar sizden daha yoğunken, onların karar vermelerini daha kolay hale getirmektir.

5. Bir An Önce Dedikoduyu Bırakın

Hiçbir zaman, insanların yüzlerine söyleyemeyeceğiniz şeyleri arkalarından söylemeyin. Bahsettiğiniz kişileri sevmeseniz bile onlara saygı göstermelisiniz. Herkesin iyi ve kötü huyları ve özellikleri vardır, bunları dikkate alarak, karşınızdaki insanla diyaloğa girin. Unutmayın ki, İnsanların arkasından konuşursanız, itibarınız hızla kaybolacaktır.

6. Çok İyi Biri Olarak Gözükmeye Çalışmayın

Yersiz nezaket, sizi insanların gözünde iyi göstermez. Herkesi mutlu etme düşüncesi, size bu konuda çok fazla bir şey kazandırmayacaktır. Eğer, saygın bir birey olmak istiyorsanız, biliniz ki kolay etki altında kalan bir karaktere sahip olmak, sizin için bir dezavantajdır ve her zaman herkese çok mutlu gözüküyorsanız, insanlar samimiyetinizi sorgulayacaklardır.

7. Tevazu Gösterin

Her zaman, doğru ve en iyi siz olamazsınız. Herkesten bir şeyler öğrenebilirsiniz. Gerçek saygınlık, tevazu göstermeyi anlamaktan gelir, sen de dahil olmak üzere, herkesin dünyaya sunabileceği bir şeyleri vardır.

8. Prensip Sahibi Olun

Bu göz ardı ettiğiniz, küçük ama önemli bir noktadır. Neye inanıyorsunuz? Sizi ilgilendiren nedir? Sizi ne sinirlendirir ve dünyayı değiştirmenizi istemenizin nedeni ne olabilir? Bu tür sorular, kendi prensiplerinizi oluşturmanızdaki esas noktadır.

9. Açık Görüşlü Olun

Açık görüşlü olmak, prensiplerinizden uzak uç bir noktadır. Açık görüşlü olmak, karmaşık değil, prensiplerinizin çatışması hiç değildir. Bu anlam, sadece şöyle kabul edilebilir, eğer prensiplerinize sadıksanız, açık görüşlü insanlardan öğrenebilecek çok şeyiniz vardır.

10. Gerçekten Önem Verin

Eğer bir topluluğun, bir şirketin, bir arkadaş grubu veya bir takımın parçası olup başkaları için bir şeyler sunmanın yollarını düşünüyorsanız, saygın bir bireysinizdir. Değer kavramı birçok şekilde karşınıza çıkabilir, ama sonuç olarak değer kavramı dünyaya veya toplumumuza sorunlarını çözmekte yardımcı olur. Eğer, insanlara önemli bir şeyler sunarsanız, saygı kazanırsınız.

11. Ödevinizi Yapın

Bunun anlamı, yapacağınız şeyler hakkında araştırma yapmanız gerektiğidir. Biriyle görüşme yapacağınızda, önce o kişi hakkında araştırmalar yapın ve bunun etkili bir görüşme olması için ihtiyacınız olan her şeyi elde edin. Örneğin; bir iş görüşmesine gideceksiniz, gideceğiniz şirketin ve oradakilerin konu hakkında neye ihtiyaçları olduğuyla ilgili araştırma yaptığınızdan emin olun. Arkadaşlarınızla konuşurken onları dinleyin ve dinlediklerinizi aklınızın bir köşesine yazın, çünkü bu ileride, onlarla ilgili bilgileri hatırlamanızı sağlayacaktır, bu da size artı puan kazandırır.

12. İlham Verin

Arzularınızı ve hedeflerinizi dışa vurmaktan çekinmeden, insanlarla konuşarak onlara ilham kaynağı olabilirsiniz. Cesaretinizle karşınızdakilere ilham verebilir, onların hayal ve hedeflerinin peşinden gitmeleri için, cesaretlendirip ilham kaynakları olabilirsiniz.

13. “Hayır” Demesini Bilin

Bir süre sonra, ‘’hayır’’ dediğiniz şeyler için kendinizi kötü hissetmeyin. Elinize geçen fırsatları kaçırdığınız için de endişelenmeyin. Size söylenen her şeyi onaylamak zorunda değilsiniz, özellikle size bunları söyleyen sizden üstün birisi veya müşteriniz ise. Bazen bir şeyleri onaylamak yerine, ‘’ hayır’’ deyip kendi fikirlerinizi dile getirmeniz size daha fazla saygınlık kazandırır. ‘’ Hayır’’ derken, zamanınızın değerli olduğunu söylemekten korkmadığınızı ve her şey için vaktiniz olmadığını göstermiş olursunuz.

14. İç Sesinize Kulak Asmayın

İnsanların size saygı göstermesini istiyorsanız, öncelikle sizin kendinize biraz saygınız ve güveniniz olmalıdır. Bu her zaman kolay değildir, hepimizin, bir şeyleri başaramadığı, doğru yapamadığı zamanlar vardır, bu gibi zaman dilimlerinde, kendi kendinize yapacağınız konuşmalar hiç de iyi yönde olmayacaktır. İşte bu yüzden, iç sesinize aldırış etmeyin. Kendi gücünüzü hatırlayın ve hatalarınızdan ders çıkartın. Bir şeyler öğrenmek size güven kazandırır, başarısızlık ve kusurlar da gelişmenize yardımcı olur.

15. Fikirlerinize Doğruluğuna İnanın

Çoğu insanın, alışılmışın dışında fikirleri vardır, ama insanlar bunların arkasında durmaktan korkar ve fikirlerini gerçekleştiremez, çünkü onlara fikirleri çok uzakmış gibi görünür. Düşünceleriniz, size komik, garip ve alışılmışın dışında gibi görünüyor olabilir, fakat fikirlerinizden vazgeçmeyin. Yarattığınız fikirleri sahiplenin ve arkasında durun. Eğer fikirlerinizin arkasında durursanız, bir şeyler elde edecek ve insanlar böyle eşsiz bir fikrin, sizin aklınıza nasıl geldiğini merak edeceklerdir.

16. Size Kötü Davranıldığında Buna Karşı Tepkisiz Kalmayın

Size yapılan kötü davranışlara, ya da insanların kendinizi göstermenizi engelleyecek tavır sergilemesine izin vermeyin. Profesyonel ve diplomatik olun, fakat sessiz de kalmayın. Kendinizi karşınızdaki insana doğru ifade etmek her zaman çok kolay olmayabilir.

17. Birileri İçin Ayaklanın

Etrafınızda bir adaletsizlik, haksızlık gördüğünüzde, sorunla yüzleşmekten korktuğunuz için sırtınızı dönüp gider misiniz? Bazen seçme şansınız yoktur, ancak öyle anlar gelir ki, birileri için gerçekten bir şeyler yapmanız gerekir. Herkesi mutlu etmek zorunda değilsiniz. Bazı anlarda, sorun ile yüzleşmekten asla çekinmeyin. Yeter ki bunu diplomatik bir biçimde gerçekleştirin.

18. Düşündüklerinizi Söyleyin

Eğer gerekli ise düşündüklerinizi söyleyin. Saygın olarak nitelendirilen insanlar, birçok konuda değerli fikirleri olan ve bu fikirlerin nasıl geliştirileceğine dair söylemleri olan insanlardır. Özellikle toplantı esnasında bir şeyler üzerine tartışırken veya gündelik buluşmalarınızda, düşündüklerinizi söylemekten hiçbir zaman korkmayın.

19. Dinlemesini Bilin

Bazen susmalı ve sadece dinlemelisiniz. Sonu gelmeyen konuşmalar ve birkaç istisna dışında, insanların konuşmalarını bölmeniz, pek de saygın bir davranış değildir. Devamlı kendiniz hakkında konuşmayı bırakın ve insanların neler anlattığına kulak verin. Sessizliğinizi yararınız için kullanın, gerçekten insanları dinleyin ve onları anlamaya çalışın. Karşınızdaki konuşurken, konuşması bittiği anda, hemen konuşmayı devralmayın. Konuşmadan önce, biraz durup düşündükten sonra konuşursanız, bu sizin yararınıza olacak ve saygınlığınızı arttıracaktır.

20. İnsanlara Önem Verin

İnsanlara karşı nazik olmaya başlayın. Hayatınızdaki, çevrenizdeki, iş yerinizdeki ve evinizdeki insanlara önem verin. Gerçekten insanlara önem vermek, onlarla empati kurmak, endişelerini görmek, sizin saygınlık kazanmanız için oldukça gereklidir. Ayrıca, bu sadece kendinize odaklanmadığınızı da gösterir ve duygularınızı ortaya koyar. Bu durum, size, saygın bir birey olmak için gerekli bir unsurdur. Bunu herkesin yapamamasının nedeni de azim gerektiren bir durum olmasıdır.

21. Duygularınızı Kontrol Edin

Bu, tabi ki kendi his ve tutkularınızı ifade ederken kullandığınız duygulardan farklı bir durumdur. Sizi fazlasıyla duygusallaştıran anlık hislerinizi bastırın ve bunun size yararı olup olmadığını düşünün. Saygın insanlar, duygu ve tepki arasındaki farkı iyi bir şekilde ayırt ederler. Siz de saygınlığınızı koruyun, duygu ve tepki arasındaki farkı iyi kavrayın. Bir şeylere tepki vermek, iyi bir alışkanlık değildir.

Kaynak: Lifehack.org
 
Şu an aydınlandım. Mantığın sözlük anlamı beni benden aldı. Allah sizden razı olsun. Bildigim her şeyi unutup dağlara vuracağım kendimi.

Edit: bu maddeleri sıralamak için kişisel gelişimci olmak icab ediyor. Elhamdülillah ki değiliz.
 
Son düzenleme:
Üst