Ne güzel tevafuk oldu sevgili [MENTION=1520]havuçtatlısı[/MENTION]
. Başlığı görünce heyecanlandim. Bende bu yolculuğa kolları sivadim, bakalım başarabilecek miyim.
Bir süredir buna takmistim, nasıl yapsam diye.
Bir kaç ekmek denemem olmuştu daha önce ama eksi mayali ekmek gundemime yeni girdi. Ekmeği çok severiz, bazan yemeğin ardına sadece ekmek yediğim olur. Beyaz un ve ekmeğin icerdigi katkı maddelerini öğrendik ce tiksindim bir ara yiyemedim. Bunyem ihtiyaç duyuyor ,baktım olmadı, içeriğini düşünmeden yemeye başladım tekrar.
Oğlum da ekmeği çok seviyor, içim istemese de engel olmuyorum.
[MENTION=1137]Nalan Erdoğmuş[/MENTION] hanimin dediği gibi gözüm korktu başta, prosedür uzun geldi. Üstelik firinimda bir süredir kullanılamaz durumda
. Zaman geçtikçe merakima teslim oldum ve en azından maya yapmayı deneyeyim, olgun maya makbulmüs zaten, olmazsa tekrar denerim , olursa durdukca olgunluğu artar diyerek denemeye başladım. Bugün mayamin 10. günü. Hiç te göründüğü gibi zor değilmiş, basit bir rutin sadece. Takip istiyor. Bence ekmek yapmaya zaten alışıksaniz size daha kolay gelir Nalan hanım.
Benim gibi birden baslayamayacaklar için bir fikir olbilir şimdi yazacaklarim.. Mayayi beslerken ayırdığım kisimdan pankek tarzı birsey yaptım iki gün önce. Daha olmamış mayanin bile verdiği eksi tat Çocukluğumun soba coreklerini hatırlattı. Dün ayırdığım kısmiyla bugün tekrar denemeyi düşünüyorum. Bu denemelerle ufak ufak başlayabilirsiniz. Az miktarda, tadı güzel olmazsa bile çocuklarla etkinlik olur. Hamurun kabarmasi, karıştırma, mayayi beslerken iltifat etmek bakterilere,.. çocuksu bir heyecan ve sevinç yaşattı, bu bebegime de iyi geliyor. Annesinin gözündeki o ışıltı.
Kek hamuru kıvamında bir hamur yaptım önce, ertesi gün kabardikca karıştırdım. Fırsat bulunca da tavada pisirdim.
Ekmek yapmaya geçmeden önce bu denemelerle kabarma, katlama, su un dengesi, pisme vs. aşamaları ile ilgili tecrübe ve fikir edinmek iyi olur diye düşündüm. 2 günlük besleme, kabarma ve karıştırma süreci oldu. 7 8 i bulmuştur karıştırma sayısı, her kabarip karistirmada Hamurun aldığı kıvamı ve olgunluğu görmek buna şahit olmak ne hoş. Bir iki aydır canımın çektiği tat, beni çağıran şey buymus galiba dedim yerken.
Ekmek yapmayı önce tencerede veya başka birinin firininda deneyeceğim önce. Sürekli yapacağıma kanaat getirirsem fırın şart.
Denemekten korkmayın sevgili anneler , mükemmellik değil deney bu. Icimizdeki sönen çocuksu merak ve öğrenme isteğinin Uyanışı. Dün öylesine karıştırdıgim malzemelerle krep niyetiyle yola cikmisken yarısını tencerede pisen bardakta kek denemesine cevirdim. O enerji tüm gün bana yetti. Maksat öğrenmek ve deneyim, belki zamanında engellenen eşyaya nüfuz arzusunun tatmini.