Ekşi mayalı ekmek

havuçtatlısı

New member
Merhaba sevgili çocuk dostları;

Uzun süredir üzerinde çalıştığım bir konu var, ekmek yapımı. Önce ekşi maya yapımını öğrenmekle başladım tabi ki ve oluşumunu gördükçe ekmek yapımına geçtikçe ekmeği yapıp yemeğe kadar olan süreçte sanki yeni bir şey icat ediyormuşçasına çok çok heycanlıydım ve sonuca vardığımdaki sevinci ifade için kelimeler bile yetersiz kalıyor.

çocuklarıma katkısız ne yedirebilirim kendi vücudum için daha etkin sağlıklı neler deneyebilirim diye başladığım bu ekmek yapma serüvenini sizinle paylaşmak istedim.
Çünkü buğdayın, unun, hamurun, ekmeğin pozitif ve birleştirici etkisi olduğunu düşünüyorum. bu pozitif enerji sadece evime değil komşularıma etrafıma da yayılıyor ve beni genişlettiğine dair de derin bir inanış var içimde.
kesinlikle bu ekşi mayalı ekmek yapımını evde deneyin. hatta çocuklarınızla beraber çok da güzel bir etkinlik olur.

Yaptığınız ekmekler hazımsızlık yapmıyor ve uzun süre tok tutuyor. şiddetle tavsiye ederim....
 
Son düzenleme:

Duygumete

New member
Merhaba sevgili çocuk dostları;

Uzun süredir üzerinde çalıştığım bir konu var, ekmek yapımı. Önce ekşi maya yapımını öğrenmekle başladım tabi ki ve oluşumunu gördükçe ekmek yapımına geçtikçe ekmeği yapıp yemeğe kadar olan süreçte sanki yeni bir şey icat ediyormuşçasına çok çok heycanlıydım ve sonuca vardığımdaki sevinç için kelimeler bile yetersiz kalıyor.

çocuklarıma katkısız ne yedirebilirim kendi vücudum için daha etkin sağlıklı neler deneyebilirim diye başladığım bu ekmek yapma serüvenini sizinle paylaşmak istedim.
Çünkü buğdayın, unun, hamurun, ekmeğin pozitif ve birleştirici etkisi olduğunu düşünüyorum. bu pozitif enerji sadece evime değil komşularıma etrafıma da yayılıyor ve beni genişlettiğine dair de derin bir inanış var içimde.
kesinlikle bu ekşi mayalı ekmek yapımını evde deneyin. hatta çocuklarınızla beraber çok da güzel bir etkinlik olur.

Hatta yaptığınız ekmekler hazımsızlık yapmıyor hatta uzun süre tok tutuyor. şiddetle tavsiye ederim....
Ne güzel ya benim de istediğim biley aslında. Peki bizimle paylaşsanız nasıl yaptığınızı ne ölçüde vs ayrıntılarıyla olursa çok memnun olurumm :)
 

havuçtatlısı

New member
Ne güzel ya benim de istediğim biley aslında. Peki bizimle paylaşsanız nasıl yaptığınızı ne ölçüde vs ayrıntılarıyla olursa çok memnun olurumm :)

ben size bunları tek tek anlatacak kapasitem henüz tam olarak yok :) bazen göz kararı yapıyorum. ama instagramda ve youtube da @mutfakkitap diye bir kanal var ve ordaki kardeş güzel anlatıyor. yine instagramda [MENTION=4330]berguzar[/MENTION].erden var Onlara baktım genelde ama bir çok deneyenlerin yöntemlerini inceledim. artisan ekmek diye de aratabilirisniz.

Yaptığım ekmeklerden bazılarının fotoğraflarını da paylaşabilirim.
 

neyzo

New member
Bakkalardan ya da fırından aldığınız, dışarıdan müthiş lezzetli görünen ancak içten içe boş bir ekmek olan o beyaz ekmekleri unutma vakti geldi değil mi Sevgili HAVUÇTATLISI , o halde tarifi ve detaylı bir şekilde anlatın bizlerde yapalım kısaca Hafta sonu mutfağı mis gibi kokutmanın zamanı!
 

havuçtatlısı

New member
Bakkalardan ya da fırından aldığınız, dışarıdan müthiş lezzetli görünen ancak içten içe boş bir ekmek olan o beyaz ekmekleri unutma vakti geldi değil mi Sevgili HAVUÇTATLISI , o halde tarifi ve detaylı bir şekilde anlatın bizlerde yapalım kısaca Hafta sonu mutfağı mis gibi kokutmanın zamanı!

sanırım yapımı hafta sonuna yetişmez ama tabi ki sağlıklı ekmek ve bilinçli gıda tüketme vakti geldi ve geçiyor bile :) dediğim gibi tarifi çok uzun okuduğum yerde bile sayfalarca anlatıyor. biraz üzerine mesai harcamanız gerekiyor.
 
Bende ekmegi kendi yapanlardanim ama maya kısmıni henuz halledemedim. Okuyup incelemiştim bi ara, baya uzun geldi :) ama hedeflerim arasinda bekliyor eksi maya yapmak. Beyaz un neredeyse tamamen hayatımdan cikti kendi ekmegimi yapmaya başlayalı. Gercekten cok keyifli oluyor kendi ekmegini yapmak :) evi saran o ekmek kokusu insana "nimet" denen gercek ekmegi hatirlatiyor dimi? Kopar kopar ye :)
 

baharibeklerken

New member
Ne güzel tevafuk oldu sevgili [MENTION=1520]havuçtatlısı[/MENTION] ;) . Başlığı görünce heyecanlandim. Bende bu yolculuğa kolları sivadim, bakalım başarabilecek miyim.
Bir süredir buna takmistim, nasıl yapsam diye.
Bir kaç ekmek denemem olmuştu daha önce ama eksi mayali ekmek gundemime yeni girdi. Ekmeği çok severiz, bazan yemeğin ardına sadece ekmek yediğim olur. Beyaz un ve ekmeğin icerdigi katkı maddelerini öğrendik ce tiksindim bir ara yiyemedim. Bunyem ihtiyaç duyuyor ,baktım olmadı, içeriğini düşünmeden yemeye başladım tekrar. :( Oğlum da ekmeği çok seviyor, içim istemese de engel olmuyorum.
[MENTION=1137]Nalan Erdoğmuş[/MENTION] hanimin dediği gibi gözüm korktu başta, prosedür uzun geldi. Üstelik firinimda bir süredir kullanılamaz durumda :( . Zaman geçtikçe merakima teslim oldum ve en azından maya yapmayı deneyeyim, olgun maya makbulmüs zaten, olmazsa tekrar denerim , olursa durdukca olgunluğu artar diyerek denemeye başladım. Bugün mayamin 10. günü. Hiç te göründüğü gibi zor değilmiş, basit bir rutin sadece. Takip istiyor. Bence ekmek yapmaya zaten alışıksaniz size daha kolay gelir Nalan hanım.

Benim gibi birden baslayamayacaklar için bir fikir olbilir şimdi yazacaklarim.. Mayayi beslerken ayırdığım kisimdan pankek tarzı birsey yaptım iki gün önce. Daha olmamış mayanin bile verdiği eksi tat Çocukluğumun soba coreklerini hatırlattı. Dün ayırdığım kısmiyla bugün tekrar denemeyi düşünüyorum. Bu denemelerle ufak ufak başlayabilirsiniz. Az miktarda, tadı güzel olmazsa bile çocuklarla etkinlik olur. Hamurun kabarmasi, karıştırma, mayayi beslerken iltifat etmek bakterilere,.. çocuksu bir heyecan ve sevinç yaşattı, bu bebegime de iyi geliyor. Annesinin gözündeki o ışıltı.
Kek hamuru kıvamında bir hamur yaptım önce, ertesi gün kabardikca karıştırdım. Fırsat bulunca da tavada pisirdim.
Ekmek yapmaya geçmeden önce bu denemelerle kabarma, katlama, su un dengesi, pisme vs. aşamaları ile ilgili tecrübe ve fikir edinmek iyi olur diye düşündüm. 2 günlük besleme, kabarma ve karıştırma süreci oldu. 7 8 i bulmuştur karıştırma sayısı, her kabarip karistirmada Hamurun aldığı kıvamı ve olgunluğu görmek buna şahit olmak ne hoş. Bir iki aydır canımın çektiği tat, beni çağıran şey buymus galiba dedim yerken.
Ekmek yapmayı önce tencerede veya başka birinin firininda deneyeceğim önce. Sürekli yapacağıma kanaat getirirsem fırın şart.

Denemekten korkmayın sevgili anneler , mükemmellik değil deney bu. Icimizdeki sönen çocuksu merak ve öğrenme isteğinin Uyanışı. Dün öylesine karıştırdıgim malzemelerle krep niyetiyle yola cikmisken yarısını tencerede pisen bardakta kek denemesine cevirdim. O enerji tüm gün bana yetti. Maksat öğrenmek ve deneyim, belki zamanında engellenen eşyaya nüfuz arzusunun tatmini.
 
Son düzenleme:

baharibeklerken

New member
Bu arada doğal beslenme deyince, oğlum zeytini de çok seviyor. Maalesef hazır aldigimiz zeytinimiz boyalı. Buna da el attım, bir bakkal dan zeytin bulup kurdum. Bu günlerde mevsimi, düşünen olursa kaçırmayın diye yazmak istedim.

Ekşi maya tarifi 5 6 siteye göz gezdirdim, bana en basit gelen fermentemutfağım daki idi. Denemek isteyenler ordaki tarifle başlayabilir. Şimdilik Organik un olmasa da, marketten aldığım tam buğday unu ile de maya yapmayı başardım.
 

havuçtatlısı

New member
Bu arada doğal beslenme deyince, oğlum zeytini de çok seviyor. Maalesef hazır aldigimiz zeytinimiz boyalı. Buna da el attım, bir bakkal dan zeytin bulup kurdum. Bu günlerde mevsimi, düşünen olursa kaçırmayın diye yazmak istedim.

Ekşi maya tarifi 5 6 siteye göz gezdirdim, bana en basit gelen fermentemutfağım daki idi. Denemek isteyenler ordaki tarifle başlayabilir. Şimdilik Organik un olmasa da, marketten aldığım tam buğday unu ile de maya yapmayı başardım.

Ben de zeytin kurmayı öğrendim hatta bugün tadına baktım süper olmuş süper hissettim doğrusu :)
 

baharibeklerken

New member
Ben de zeytin kurmayı öğrendim hatta bugün tadına baktım süper olmuş süper hissettim doğrusu :)

ucuz basit kaliteli ve sağlıklı o yaşam tarzını, albenili paketlere kanip bıraktığımız o yiyecek temizlik ilaç vs. nin içeriğini öğrendikce kandirildigimiz hissi.
Annelerimizin zaten yaptığı şeyleri yeni keşfetmek, gözümüze nasıl büyük görünen bu tur seylerin böyle basit olduğunu görmek, daha erken yaşlarda çevreden edinerek rahatlıkla ogrenilebilecekken bu yaşta o site senin bu tarif benim denemek zorunda kalmak. başarı hissini heyecanını zaten yapıyor olan annenle paylaşamamak ne acı. Bunlar sizde de öfke hissi uyandırıyor mu. Zeytin deyince aklıma bunlar geldi. Şimdi heyecanla anneme zeytin bile kurdum, salgam yaptım desem o zaten yapıyor. Kaynanama ekmek yaptım desem o zaten biliyor. Bizde burda paylaşıyoruz birbirimizi en iyi biz anlıyoruz yine. :) Afiyet le yiyin insaAllah.
 
Merhaba, aslinda benim gozumde büyümesinin sebebi, ekmegi ekmek yapma makinesinde, tam bugday unu ile yapiyorum. Cok pratik oluyor. Şimdi mayayi kendim urettigimde onun hamura kattigımda mayalanma süresi daha uzun ve katlamalı bir süreç olduğundan, makinede yapmam pek mumkun görünmüyor. Bunun bir yolunu bulursam mayami da kendim devam ettirmek istiyorum. Bu arada, biz eşimle bir karar almıştık, kizimiz ekmege bedenen ve zihnen alışıp büyüyünce bırakmaya uğrasacagina, ekmeksiz doymayi öğrensin, bu derde hic bulaşmasın dedik ve yemekleri ekmeksiz verdik hep. Ekmekle kendini tıkayacağına 1 kasik fazla yesin daha iyi dedik. Kizimiza bunu uygularken gozunun onunde ekmek yiyemeyecegimizden bizde ister istemez biraktik market ekmegini. Simdi sadece ev ekmegi tüketiyoruz, o da 1 dilimi yetiyo zaten :) kizimda bakkal ekmeginin lezzetini begenmiyo, anne ekmegi istiyo sadece :) yumurtayi, kurufasulyeyi, nohutu, ekmek banmadan kaşıklayarak yiyip doymayi ogrendik zamanla bizde :) pilav tarzi bir karbonhidrat varsa ekmegi zaten hic aramiyoruz, kizimiza alistirmayalim derken bizede cok etkisi oldu :)
 

baharibeklerken

New member
Ekli dosyayı görüntüle 753

bugünkü ekmeğimde yeni yöntemler denedim ve daha güzel oldu sanki.

Afiyetle yiyin insaAllah. Harika görünüyor.
Darısı başımıza. Cam tencere mi kullanıyorsunuz diye soracaktım, cam galiba. Kapaklı mı pisiyor.
Bu arada bende ikinci eksi mayali tava coreklerini yaptım dün. Bir süre böyle gideceğim sanırım. Tavsiye ederim, lezzeti bambaşka oluyor, . Basit ve pratik deneyebilir birden fırında pişeni yapamayacak olanlar.
 

havuçtatlısı

New member
Afiyetle yiyin insaAllah. Harika görünüyor.
Darısı başımıza. Cam tencere mi kullanıyorsunuz diye soracaktım, cam galiba. Kapaklı mı pisiyor.
Bu arada bende ikinci eksi mayali tava coreklerini yaptım dün. Bir süre böyle gideceğim sanırım. Tavsiye ederim, lezzeti bambaşka oluyor, . Basit ve pratik deneyebilir birden fırında pişeni yapamayacak olanlar.

çörek ben de denemek istiyorum siz hangi tariften yararlandınız acaba?

kare küçük boy borcam kullandım kapak olarak da yine aynısından üzerine kapattım. döküm tencere henüz alamadığım için bununla da güzel idare ediliyor. ilk denemeler için tavsiye derim.
 

baharibeklerken

New member
çörek ben de denemek istiyorum siz hangi tariften yararlandınız acaba?

kare küçük boy borcam kullandım kapak olarak da yine aynısından üzerine kapattım. döküm tencere henüz alamadığım için bununla da güzel idare ediliyor. ilk denemeler için tavsiye derim.

Aaa çok mantıklıı. Iki borcam yani, cok sevindim. Tarif veren siteler demirdokum veya cam deyince canım sıkılıyordu. Ilk etapta bu yolla yapılabilir.
Çörek le ilgili bir tarif takip etmedim. Deneme yanılma. Keşif donemindeyim ;) . Ya da edinerek öğreniyorum :) .
 

havuçtatlısı

New member
Aaa çok mantıklıı. Iki borcam yani, cok sevindim. Tarif veren siteler demirdokum veya cam deyince canım sıkılıyordu. Ilk etapta bu yolla yapılabilir.
Çörek le ilgili bir tarif takip etmedim. Deneme yanılma. Keşif donemindeyim ;) . Ya da edinerek öğreniyorum :) .

edinerek öğrenme'nin tadı da ayrı canım...
ben de bi bazlama deneyeyim o zaman zaten ekmek yapamıyorsanız bazlama yapın deniliyordu, çörek dediğiniz daha faklı sanırım ama ekmek hamuruyla bazlama da denenebilir sanırım.
 
Üst