Ergenlik nasıl bir dönemdir?

Ahval1

New member
Bir kitap var ki su gibi akıp gitti sayfaları elimden. Bazı şeyler paylaşmak isterim. Ergenlik gencin sorunlu olduğu degil sorumlu olduğu dönemdir. Ergenlik nefsiyle gencin tanışmasıdır. O tüm asi halleri hırçınlıkları kendini kontrol edememesi ne yapacağını bilememekten kaynaklı hislerinin peşine takılarak hareket etmesi... daha bir çok sey. Nuriye çeleğen sünnet pedogojisinde ergenlik. Özellikle öğretmen arkadaşlara tavsiye ederim. Ergene, ergenliğe bakışınız değişecek. Bilimsel anlamı çok çiğ kalıyor okudukça. Farkına vardıkça. Bir çok insanın bir şey yapamaz ki dediği o gençler, efendimizin(s.a.v) en kıymetlileriymiş.. daha başka hangi başlıklar çıkar merak ediyorum açıkçası
 

Ahval1

New member
Sevgili hanımefendi arastirmalariniz ergenlik üzerine ise çok uzağa gitmenize gerek yok adem güneş hocamizin 'ergenlik döneminde 100 temel kural' kitabini tavsiye ederim .
Hayirli gunler dilerim :)

Okuyacağım muhakkak sağ olun :) burada tecrübe sahibi çok insan var. Daha başka bir ergenin dünya ahiret açısından nasıl değerlendirildiğini merak ediyorum açıkçası
 

Ahval1

New member
Dünya ahiret açısından nasıl değerlendirildiği kısmını açabilir misiniz?

Mesela ergenlik denilen dönemde bir genç kendini duygularını hazlarını ne kadar kontrol edebiliyorsa yetişkinliği ve ilersi ruhen çok daha sağlıklı geçiyor. Ergenlik denilen o dönem benim için geçti. İyı kötü. Bir ergenin dünya ve ahiretine her iki tarafta da yol gösterici olma açısından nelere dikkat edilmeli?
 

Ahval1

New member
Cocugu dogdugu donemden itibaren ele almak gerektigini dusunuyorum. Anneyle guvenli baglanma guvenli ayrilma donemleri saglikli gecirilmeli ilk once. Sonra aidiyet duygusu kazandirilmali ki cocugumuz bizimle o calkantili donemde kopmadan degerlerimize gore yaşayabilsin. Sorunlariyla basedebilsin icinden cikamadigi durumlarda rahatlikla bize danişabilsin.
Ben de Adem hocamin Aidiyet kitabini tavsiye ederim.
Bu tarz kitaplar okumak bana cok zevkli gelir. Not ettim inşaallah. Ah çocukluk.. Bazen farkettiğim şeylerde diyorum ki karşıma geçse çocukluğum ona sarılmak isterdim. Belki bir yaştan sonra insan doğruyu yanlışı idrak ediyor, ondan. Söyledikleriniz çok kıymetli şeyler benim için. Teşekkür ederim.
 

Ahval1

New member
Hangi ahlakî erdemleri kazandırmalı?
Erkeklere kahramanlık gibi, şecaat gibi ahlakî kurallar öğretilmeli, kızlara ise iffetli olma, namuslu olma gibi ahlakî kurallar öğretilmeli gibi bir ayırım yapmak sağlıklı bir davranış değildir. Çünkü iffet hem kız çocukları için hem de erkek çocukları için yaşamları içerisindeki en önemli dayanak noktasıdır. İffetsiz bir erkek çocuğu o toplum içerisinde ne kadar şecaatli olursa olsun, ne kadar cesur olursa olsun o topluma zarar verici bir unsurdur. İffet ve ahlak kuralları her halükarda kız ve erkek çocukları için aynıdır. Namus kız ve erkek çocukları için aynıdır. Ahlak ya da ahlaksızlık aynıdır. Bunlarda herhangi bir değişiklik olmaz.

Geleneksel toplumlarda kız çocuklarının namusu çok önemseniyor, erkek çocuklarının namusu çok dikkate alınmıyor. Hâlbuki namus anlayışını yitirmiş bir erkek çocuğunun kız çocuklarına zarar vereceği ve kendisine zarar vereceği düşünülünce erkek çocuğunun namus anlayışını desteklemenin ne kadar da erdem olduğunu hepimiz bilmemiz gerekir. Yani herkes kendi mahallesindeki yetişen erkek çocuklarının ahlak kurallarının içerisinde davranıyor olmasını desteklemeli, teşvik etmeli, onu onore etmeli, ahlak kurallarının öğretilerini kendileri de teşvik ederek öğretmeli ki kendi evindeki kız çocuğuna zarar vermesin.

Ahlak eğitiminin din eğitimiyle bağlantısı
Ahlak somut bir eylemdir. Din ise çoğu defa soyuttur. Yani Allah inancı, melek inancı, cennet inancı, şu anda göremediğimiz ama tarihin bir döneminde yaşamış olan peygamberlere iman, kadere iman konuları hep soyuttur. Ahlak kuralları ise çok defa somuttur. Şunu almayacaksın, bunu alacaksın, kavga etmeyeceksin, kimseye zarar vermeyeceksin somuttur.

Bu açıdan bakıldığında din eğitimi verilecek olan çocukların başlangıç aşaması ahlak eğitimiyle başlar. Yani birden bire çocuk dinsel öğretilerle karşı karşıya getirilmez. Çünkü çocuklar özellikle 7 yaş öncesinde soyut kavramları algılayamazlar. Algıladıkları şey, sadece etrafında gördükleri, elleriyle tuttukları şeydir. Onun haricinde bir takım şeyleri çocuğa söylüyor olmak çocuğun kafasını karıştırır.

Yani Allah’ı çocuğa 7 yaşında tarif etmeye kalkarsanız -ki Allah tariflerden münezzehtir-, anne-baba bocalar. Çocuk da soru üstüne soru sorar. “Gözü kaşı var mı, eli ayağı var mı, büyüklüğü ne kadar” gibi sorular sorar. Anne-babaların yaptığı en büyük yanlış ahlak öğretilerini başa almak yerine birden bire dinle, din öğretileriyle çocuklarını tanıştırıyorlar. Hâlbuki öncelikleri dinde gerekli olan ahlak kurallarını çocuklara yaşatmak olmalı. Kendileri yaşayacak ve yaşatacaklar. Sonra ikinci evre başladığında bu ahlak kurallarının nereden çıktığını ve neden oluştuğunu anne-baba dinî öğretileri de kullanarak, sosyal yaşamın içerisine geçmesi gerektiğini de vurgulayarak, çocuklarda din eğitimini pekiştirmeleri gerekir.

Erkek ve kız çocuklara göre dinî öğelerin anlatımı
Allah hüküm sahibi olduğu, yani Hakim olduğundan dolayı ve Mahkeme-i Kübra’da tek yetkili ve tek var olan o olduğu için Allah’ı anlatmak ile Peygamberi anlatmak arasında büyük fark vardır. Peygamber bir tebliğci ve aynı zamanda kendisi de bir uygulayıcıdır.

Allah’ın sıfatları ve Allah çocuğa tanıtılırken kız ya da erkek çocuğu fark etmeksizin 12 yaşından önce hiçbir çocuğa “celal” sıfatlarından, cehennemden bahsedilmemesi gerekir. Çünkü çocuk Allah’ı şefkat ve merhamet ve Allah’ı sevecen bir şekilde hazır bulunduğu ruhuyla tanıması lazımdır. Çünkü çocuk 12 yaşından önce henüz kemikleşmemiş olan duygu dünyasıyla şiddet veya celal ismine ait bir takım şeyler duyarsa ürker, korkar. Kendini hesaba çekmeye çalışırken duyarsızlaşabilir. Kız ya da erkek çocukları fark etmez.

12 yaşından önce çocuklara Allah’ın celal sıfatını, cehennem, cehennem zebanisi, ateş, cezalandırma gibi şeylerden bahsedilmez. Ancak 12 yaşından sonra söylenebilir. 12 yaşından sonra çocuk yanlış ve doğru yaptığıyla ilgili muhakeme ve iradesine yavaş yavaş sahip olduğu düşünüldüğü için irade tercihinde yanlışı tercih ettiğinde karşısına neyin çıkacağının anlatılması şarttır. Eğer bu ihmal edilirse, “Korkma oğlum hiçbir şey olmaz” denilirse o zaman çocuğun hak ve hukukuna girilmiş olunur. 12 yaşından önce ise çocuk zaten ne işlerse işlesin, doğrusu da odur, Allah çocuğu cehenneme atmıyor, yetişkinleri atıyor. Dolayısıyla cehenneme girmeyecek olan bir çocuğa Allah’ın celalinden bahsetmiş olmak çocuğun duygu dünyasının oluşmasında engel teşkil eder.


Peygamber (a.s.m.) nasıl anlatılmalı?
Erkek çocuklara Peygamber Efendimizin (a.s.m.) kahramanlığı, cesareti, muhakeme gücü, şecaati, sadakati, emniyeti, güven verişi gibi özellikleri tarihsel yaşanmış olaylar içerisinde mutlaka anlatılması lazım. Çocuklar gerek 7 yaş öncesinde ve 7 yaş sonrasında idealize ettikleri figürleri, idealize ettikleri karakterleri kendi karakterlerinin destekçisi olarak kullanmak isterler. Dolayısıyla erkek çocuğu cesurluğu, şecaati gibi bütün üstün yetenekleri babasından görüp aldığı gibi, aynı zamanda babasından çok çok üstün olan ve babasının da O’nu (a.s.m.) taklit ettiği asli beslenme kaynağı olan, ruhsal beslenme kaynağı olan Peygamberimizden alması lazımdır.

Kız çocuklar için Peygamber Efendimizin (a.s.m.) iffeti, namusu, güven duygusu gibi daha çok duygu dünyasına hitap edecek bir takım özellikleri ve şefkati, hayvanlara olan merhameti, bütün kâinatı kuşatmış olan sıcaklığı anlatılabilir. Kız çocuklara idealize edilecek figür ise Hz. Hatice validemiz, Hz. Aişe validemiz ve Efendimizin (a.s.m.) diğer zevceleri, baş taçlarımız annelerimiz olmalıdır. Onların ötesinde yine İslam’ın önde gelen ve bir şekliyle kadın fıtratını en güzel hali ile yaşayan, tarihin o dönemlerinde yaşayan kadın figürleri mutlaka çocuklara yaşam örnekleri olarak tanıtılması gerekir.

Çok güzel.. teşekkür ederim. Bir sefer okumakla yetinmeyeceğimi bilmenizi isterim. Her dönemdeki gencin temel ihtiyacı aynı olmakla beraber alt dalları farklılık gösterebiliyor.
İnşaallah her zaman o temiz fıtratları tarafından onlara bakabilirim. Gençler kıymetli.
 

Ahval1

New member
Rica ederim.cok guzel bir konu ve ince dusunce sizi tebrik ediyorum.
Kesinlikle gençlerimiz ve çocuklarımız çok kiymetli , bebeklikten itibaren sevmeyi , sevilmeyi ogretebilirsek Allah'ın izniyle inanıyorum ki temiz fitratli olarak hayatlarını surdururler insaallah
Sevgiler
Hayirli akşamlar diliyorum

Insaallah, dediğiniz gibi.. Hayırlı akşamlar
 
Üst