Meraba. Hamilelik döneminde beslenme oldukça önemli bir konu. Çünkü bebeğin de sağlığını etkiliyor. Aslında beslenme ile ilgili okuduğum kitaplardan anladığım temel sağlıklı bir beslenme şekli var, bunu hamileyken de, sağlıklıyken de, zayıfken de uygulamak...
Bu temel beslenme şekli genel olarak;
* Pakete girmiş gıdalar tüketmemeli
* Sağlıklı yağlar doğal tereyağ ve sızma zeytinyağıdır
* Maalesef buğdayın genetiği bozulmuş, artık eskisi gibi 7'li kromozomlu değil. Bu yüzden unlu mamullerin içindeki gluteni vücut tanımıyor ve sindiremiyor.Türkiye'de bir iki bölgede kalmış genetiği bozulmamış buğday, siyez buğdayı mesela...
*Hazır sulara plastik damacanadan ciddi oranda toksik madde geçiyor, kanserojen etkisi yüksek. Biz kaynatıp soğutup içiyoruz uzun zamandır
* Şekere çok alışmışız, ancak şekerin 60'tan fazla zararı olduğu araştırmalarla açıklanmış. Çok çok çok zararlı.
* Rafine tuz zararlı. Onun yerine doğal kaya tuzu kullanmak gerekiyor. Kaya tuzu 80'den fazla mineral içeriyor, yani faydalı, rahatça kullanılabiliyor
* Kuruyemişler çok faydalı. Ancak kavrulmamış olmalı. Kavrulunca içeriği yağ trans yağa yani zararlı yağa dönüşüyor. Kavrulmamış kuruyemişler sağlıklı karbonhidrat, omega 3 gibi çok faydalı bileşenler içeriyor
* Doğal yumurta çok faydalı, mutlaka her gün tüketmeli, bulmak bazen zor ama...
* Balık çok faydalı, ancak ağır metal riskinden dolayı hamilelikte ve bebeklerde balık yemek yerine iyi bilinen bir markanın balık yağı kullanmak gerektiğini öneriyor Prof. Ahmet Aydın
* Kırmızı et - güvenilir yerden alınmış ise- çok faydalı
* Kuru bakliyatı içindeki fitatları çıkardıktan sonra tüketmek gerek. Bunun için de 48 saat suda bekletmek gerek(her 12 saatte bir suyunu değiştirerek)
* Süt bilinenin aksine bağırsak florası için zararlı, köy sütü de olsa içmemeli
* Hazır yoğurtlar hem yapım şekillerinden hem de plastik içinde olmalarından dolayı çok zararlı. Yoğurt mutlaka ve mutlaka sık tüketilmeli ama ev yapımı olmalı. Bu konuda Prof. Yavuz Dizdar'ın araştırmaları var, yazılarına bakılabilir
* Pirinç artık Pakistan, Çin gibi ülkelerden ithal ediliyor. Oralarda temiz olmayan sularla yetiştiği için ağır metal içeriği yüksek. Biz uzun zamandır kullanmıyoruz...
* Sebze ve meyveleri tüketmeden önce tarım kimyasallarından arındırmak için sirkeli suda bekletmek gerek
Genel olarak herkes için sağlıklı beslenmeyi böyle tarif ediyor koruyucu hekimler.
Hamile beslenmesi ile ilgili Canan Karatay'ın Anne Adayları ve Hamileler İçin Beslenme kitabını öneririm