Kefir nasıl yapılır, Kefir nasıl saklanır

Kefir hakkında bildiklerimizi doğruları yanlışları burada paylaşalım mi?

1 yaş civarlarında çok sık yapmıştım. Sonra 1 sene kadar yapmadım. Şu aralar tekrar başladım.
Mayalanma süresi, saklanma koşulları, tadı vs hakkında konuşalım mi bildiklerimizi ne dersiniz?
 

Ruken

New member
benim oğlumda kefiri çok seviyor. ama kendim hiç yapmadım. markette satılan hazır meyveli olanlardan alıyorum oğluma. aslında öğrenmek istiyorum. oğlumun hazırları içmesini istemiyorum. siz nasıl yapıyorsunuz burada anlatabilirmisiniz.
 

baharibeklerken

New member
Maya yi marketten mi aliyordunuz kefir tanesi mi. Gecen yillerda tane almistim aktardan onunla yapiyordum ama tatilde muhafaza efemedim. Markette aradim gecen bulamadim
 

Mahirhira

New member
Kefir mayalarini 4 yildir canli turuyor ve dagitiyorum buyudukce..oncelikle mayalari cam kavanozda suyun icinde buzdolabinda muhafaza ediyoruz..kefir yapacagimiz zaman plastik suzgecten mayalari suzup.cam.kavanoza atiyoruz.asla metal kasik.metal.suzgec deymemeli.uzerine oda.sicakligindaki uht sutu koyuyoruz.uht diyorum kefir mayalarinin calismasini bastirmayacak sut budur bakteri barindirmadigindan..kavanozun 4 te 3 unu doldurun..gaz uretimi.olacak fermantasyon sirasinda..yoksa kapak patlar..karanlik bir dolabin icine koyuyoruz.oda.sicakligi yeterli..bir kat bezle sarilabilir.24 saat sonra bir kaba suzgec koyup suzuyoruz...mayalari ise bir sonraki kullanima kadar tekrar minik bir cam kavaboza koyup su ile.dolapta sakliukruz..tatilr giderken ise buzlukta dondurup gelince tekrar cozup devam edioruz..
 
[MENTION=669]Mahirhira[/MENTION] aynen dediğiniz gibi yapıyorum. Gerçekten çok kolay yapımı. Hazıra falan gerek yok. Sütü ısıtmaya da gerek olmadığı için yapımı yogurttan bile daha kolay. Tadı bozuk süt gibi. Icilebiliyor kesinlikle. Kıvamı boza gibi diyebiliriz.
Benim sorun şu. Olanı 24 saatten fazla beklese yanlışlıkla, acaba alkole döner mi diyorlar? Alkol mu asit mi öyle bir şeyler hatırlıyorum ama.
Bir de ben bir kere böyle çok tutmusum da aklıma gelince hizlica alayım derken dalginlikla metal kaşık Sokmustum. Hemen çıkardım ama zarar vermismiyimdir ne olacak peki?
 

baharibeklerken

New member
Daneye zarar olmuyor galiba ama kefirin tadi bozuluyor. Aci birsey oluyor, bende birkere oyle yapmistim.
Uc yil tuttum bende danelerimi, tatile giderken yanimda goturmustum kaldi biryerlerde, buzliga koydugumu da tasinirken unutmusuz atildi.
Yslniz kivam konusunu bir turlu tutturamadim ben , bazan yogurt gibi bazan sivi oldu. Ev sutuyle yapiyordum ondan midir, saat konusunda mi yoksa sutun ilikligiyla mi ilgili bilmem, cok verim alamadim kisacasi.
Uc yilda aliskanliga donusturemedim kefir icmeyi. Probiotige cok ihtiyacim var halbuki
Helal olmasiyla ilgili ilk maya aldigimda cok arastirmistim , alkol orani belli duzeye erismeden helalmis, fskat o duzey nedir kac saatte ulasilir bilmiyorum. Ondan dolayi 24 saatten az 12 saat civari tutuyordum , belkide ondan tadina alisamadim. 24 saat tede helal olyorsa birdaha maya bulursam oyle yapayim.
 

baharibeklerken

New member
Birde su ile ne kadar canli kaliyor bilmiyorum, ben cok sik yapamadigim icin sut icinde birakiyordum. Hatta uc dort ay kaldigi bunlar olmustur yine de deneyelim dedigim oldu , olmemislerdi yine tuttu kefi
Bunun bir zarari olmus mudur
 

Betül

New member
Kefir mayalarini 4 yildir canli turuyor ve dagitiyorum buyudukce..oncelikle mayalari cam kavanozda suyun icinde buzdolabinda muhafaza ediyoruz..kefir yapacagimiz zaman plastik suzgecten mayalari suzup.cam.kavanoza atiyoruz.asla metal kasik.metal.suzgec deymemeli.uzerine oda.sicakligindaki uht sutu koyuyoruz.uht diyorum kefir mayalarinin calismasini bastirmayacak sut budur bakteri barindirmadigindan..kavanozun 4 te 3 unu doldurun..gaz uretimi.olacak fermantasyon sirasinda..yoksa kapak patlar..karanlik bir dolabin icine koyuyoruz.oda.sicakligi yeterli..bir kat bezle sarilabilir.24 saat sonra bir kaba suzgec koyup suzuyoruz...mayalari ise bir sonraki kullanima kadar tekrar minik bir cam kavaboza koyup su ile.dolapta sakliukruz..tatilr giderken ise buzlukta dondurup gelince tekrar cozup devam edioruz..

Çok değerli gıda konusunda güzel bilgiler veriyorsunuz çok teşekkürler harikasınızzzzzzz:)
 

Mahirhira

New member
[MENTION=669]Mahirhira[/MENTION] aynen dediğiniz gibi yapıyorum. Gerçekten çok kolay yapımı. Hazıra falan gerek yok. Sütü ısıtmaya da gerek olmadığı için yapımı yogurttan bile daha kolay. Tadı bozuk süt gibi. Icilebiliyor kesinlikle. Kıvamı boza gibi diyebiliriz.
Benim sorun şu. Olanı 24 saatten fazla beklese yanlışlıkla, acaba alkole döner mi diyorlar? Alkol mu asit mi öyle bir şeyler hatırlıyorum ama.
Bir de ben bir kere böyle çok tutmusum da aklıma gelince hizlica alayım derken dalginlikla metal kaşık Sokmustum. Hemen çıkardım ama zarar vermismiyimdir ne olacak peki?
diyelim ki 30 saat bekledi..yinede tuketebilirsiniz.orada olusan fazla. Karbondioksittir..keskin bir tat olusur..alkolden kaynaklanmaz..kopurur dikkat ederseniz..icimi zor olur.metalin bir kez degmesi ile birsey olmaz uzun sure temasi gerekir.o da metal tadi verir...istenmez
 
Üst