Kitap okumayı sevmeyen çocuğa nasıl davranmalı

Bengidoruk

New member
İlk okul 2.sınıfta okuyan oğlum kitap okumak istemiyor bu konuda benimle sürekli pazarlık yapiyor bazen beraber okuyoruz ama ondada sıkılıyor şu kadar sayfa okursam tabletimle oynamama izin verirmisin diyor izin verirsem okuyor vermezsem okumuyor bende 15 dakika izin veriyorum ve 15 dakika sonra bırakıyor bunu bu şekilde yapmam doğrumu kitabını okudu diye tabletle oynama ödülü vermek istiyorum ben ama o kitabı tabletle oynama şartıyla okuyor buda hic hoşuma gitmiyor bizim ödüllerimizi bir süre sonra bize şart koşmak için kullanıyor bunun gibi bir sürü olay yaptığı herşeyin karşılığında ödül istiyor. oğluma bunların onun sorumluluğu olduğunu bir türlü kabul ettiremedim yardım ederseniz çok sevinirim.Kitap okumayı sevmeyen çocuğa nasıl davranmalı

cml

New member
İlk okul 2.sınıfta okuyan oğlum kitap okumak istemiyor bu konuda benimle sürekli pazarlık yapiyor bazen beraber okuyoruz ama ondada sıkılıyor şu kadar sayfa okursam tabletimle oynamama izin verirmisin diyor izin verirsem okuyor vermezsem okumuyor bende 15 dakika izin veriyorum ve 15 dakika sonra bırakıyor bunu bu şekilde yapmam doğrumu kitabını okudu diye tabletle oynama ödülü vermek istiyorum ben ama o kitabı tabletle oynama şartıyla okuyor buda hic hoşuma gitmiyor bizim ödüllerimizi bir süre sonra bize şart koşmak için kullanıyor bunun gibi bir sürü olay yaptığı herşeyin karşılığında ödül istiyor. oğluma bunların onun sorumluluğu olduğunu bir türlü kabul ettiremedim yardım ederseniz çok sevinirim

Merhaba hoşunuza gitmediği gibi bu durum bana da bir başka geldi, Bence kitap okumayı beraber anlayarak yorumlarak okumanız tabi nasıl bir kitap okuyor bunu bilmiyorum. ama yazdıklarınızdan hissettiğim beklenti ile okuması bir faydadan çok zarar veriyor olabilir düşüncesindeyim.

Sabah

New member
Odul de bir cesit cezadir. Lutfen her ne icin olursa olsun odulu ve cezayi kaldirin.
Siz evde kitap okuma aliskanligi olan bir aile misiniz? Cocugunuz sizi kitap okurken surekli goruyor mu?

orkunb

Banned
Ödül ve teknoloji ile ilgiyi kaldırın. Bir çocuk liseye başlayana kadar internete ihtiyaç duymaz. Tablet vs gibi oyuncaklara ise hiç ihtiyacı yoktur. Siz analog sistemden uzaklaştıkça çocuğunuzdan, çocuğunuz birey olmaktan, topluma dahil olmaktan uzaklaşır.

Ödül sistemi Ivan Pavlov'un meşhur köpek deneyi yani şartlı refleks kavramını oluşturur. Ve bunda bir bilinç yoktur ama insanı insan yapan şeylerden biri de bilinçtir. Bilinç sorumluluk getirir.

Kitap okumak...
Temel olarak dikkat dağınıklığı bile olsa okuması gerekir. Evde herkes okumayı aynı anda yaparsa bu işlevsel olur. Babalar bizde kitap okumaz ama anneler okurlar. Anne bu eğitimi, bilinci vermek için çabalarken hep babadan açık verir. Baba başına buyruk bir şekilde sorumsuz davranır çocuğa karşı. Çünkü onun mantığında baba olmak, eş olmak ile sizin düşündüğünüz şey örtüşmez. Ona da gazete okutun ve olabildiğince sessizliği sağlayın. Okumasa dahi okur gözüksün çocuğunuza. Bir zaman sonra zaten kitaplar onun ilgisini çeker. Ancak tabi bu kitap okuma döneminde telefon, tablet vs ne varsa uzak durulmalı.

Dikkat dağınıklığı var ise de okuyabilir. Kısa sürer ama okur. Bunu ben yaşıyorum 32 yaşından gün alan biri olarak üstelik. Eğer dikkat dağınıklığı var ise arkası araştırılır ve bir şekilde uyum sağlanır. Biraz direnmek gerekiyor sayın anne ve babalar

siyahzambak

New member
Oglum 5.sınıfa gidiyor psikiyatr kontrolünde 3 yıl ilaç kullandı.Dr kontrolunde yaz tatili dahil 5 aydır ilaç kullanmıyor. Bu ay kontrolü var ilaç başlamak istemiyorum.hiperaktif
Dikkat eksikliği yaşayan evladim için bize düşen nedir?

Ayşe Gençer

New member
Merhabalar,

Kitap okutmayı ve kitap incelemeyi çok seven 5 yaşına girmek üzere olan bir kız çocuğunun annesi olarak yazıyorum bu mesajı.
Kızıma kitap sevgisini kazandırmış olabileceğini düşündüğüm yaklaşımımı paylaşmak istedim.

Kitap fuarı 12 Kasım'da başlıyor bu yıl ve ben çekçekli bavulumu alıp fuara gitmek için heyecan duyuyor, gün sayıyorum. Kızım da aynı heyecanı paylaşıyor benimle ona getireceğim bir çekçekli bavul dolusu kitaba kavuşmak için. Emin olun bavulun içinde 2-3 kitap benim için oluyor sadece, diğerleri kızımın.

Bence çocuğun kitabı sevmesi için çocuğun ebeveynini kitap okurken görmesinden çok onun kitap için ne kadar heyecanlandığını görmesi çok daha önemli. Bir şey için heyecanlanmak merak uyandırmanın ilk ve en basit yolu bana göre.
Kızım doğduğundan beri her alışveriş merkezine gidişimizde ki bazen sırf kitapçı için gitmiş oluyoruz muhakkak kitapçıya uğrarız. O bölüme yoksa bir puf muhakkak çekerim. Onca zaman ayakta olmuyor çünkü. Bebekliğinde bile kendim onun için bir kitap incelerken ona da mutlulukla yani gülümseyerek bir kitap verirdim eline. Sayfalarını çevirip konuşurdum üzerine. Hareketli, sesli aç kapalı kitaplar da sunardım. Eğlenceli ve merak uyandırıcılar çünkü. Kitapçıda olmaktan kitapları incelemekten keyif aldığımı hep gördü kızım. Kitapçı eşittir güzel hisler olarak öğrenmiş olabileceğini düşünüyorum. Her gidişimizde okuduğumuz incelediğimiz çok sayıda kitaptan bir ya da daha fazla alıp oradan her zaman olmasa da çoğunlukla ki bu şart değil bir kafeye gidip aldığımız kitabı kutladık. Benim kahvemin yanında ona da karton bardak içinde aldığım sütü içerken aldığımız kitapları tekrar okuyup inceleyip bunu keyif haline dönüştürdük.
Bir şeyin sevilebilmesi için ondan keyif almak ilk şarttır öyle değil mi?

Kızıma tamamını okumadan asla kitap almadım o kalabalık kitap fuarında bile. Hikayenin diline, içeriğine, anlattıkları bir şeyi öğretmeye çalışıyor gibi görünmemesine, mesajına ve görsellerine dikkat ettim hep. Her kitap bir şeyi ile öne çıkıyor seçtiklerim arasında. Kimi içeriği ile öne çıkarken kimisini içerdiği bilgiler kimi eğlenceli yanı, mizah duygusunu geliştirmesi kimi de farkındalık kazandırması açısından.
Akşamları yatmadan önce hep okuduk kitap. Kitabı çocuğa okumadan önce bir prova okuyuşu yapmak sıkıcı okuma yapmamış olmak için tavsiye edebileceğim önemli bir şey. Okumanız vurgulu, ahenkli, kimi zaman yüksek kimi kısık sesle olursa, sesiniz okuduğunuz karakterin sesine bürünürse, mimikleriniz de bunu desteklerse kitap dinlemek işte o zaman ilgi çekici oluyor bana göre.
Yanı demek istiyorum ki sevgili anneler, babalar kitabı okurken biz o dünyanın içinde olmalıyız ki çocuğumuz da o dünyaya kolaylıkla girebilsin, bir daha oku; bir tane daha oku diyebilsin.

Yaşı kaç olursa olsun. Her çocuğun seveceği, ilgisini çeken bir kitap mutlaka vardır. Önemli olan onca kitap arasından onu bulup çocuğa sunabilmek. Tavsiyeler muhakkak önemli ama siz önden bir okuyun derim okumamaya dirençli çocuğa. Çocuğunuza uyuyor mu, size de akıcı keyifli geldi mi yoksa siz de ikinci, üçüncü sayfasına geçmekte zorlandınız mı? Kitaba alıştırma turlarında bunlar çok önemli diye düşünüyorum.

Uzun lafın kısası bana göre çocuk bizim ne kadar kitap okuduğumuzdan çok kitap için ne kadar heyecanlandığımızdan etkileniyor ilk. O dünyaya bir girdi mi sonra kitap onun dünyası oluyor. Okumamak için değil daha fazla okumak, daha fazla kitap almak için başlıyor pazarlıklar.
Hiçbir şey yapmadan kitap okumayı sevmiyor demek, kitap okumasını, ilgi heyecan duyuyor olmasını beklemek çocuğa biraz haksızlık yapmak gibi geliyor bana, ne dersiniz?

Son düzenleme:

Adem Güneş

Administrator
Merhaba Bengi Hanım,

Haklısınız, çocuklar bazen tablet okumayı okumaktan daha çok seviyorlar... Çünkü tablet ile içli dışlı olmak kolay... ve eğlenceli... ama kitap okumak zor ve keyifsiz gibi geliyor çocuklara... ve haklılar... Eğer keyifli ve meraklı bir kitap değilse okutmaya çalıştığımız kitap, dili 2 nci sınıf çocuğuna uygun değilse... ve çocuk anlayarak okuyamıyorsa, bu durum onun için oldukça zordur..

Size tavsiyem;

1- Çocuğunuzun okumasını istediğiniz kitaptaki hikayeler meraklı satırlar içersin...
2- Kullanılan dil, 7 yaş çocuğunun kullandığı dil olsun... (Genellike dil ağdalı ve uzun cümleler içeriyor, kısa ve net cümleler içeren kitap tercih edin)
3- Çocuğunuzdan kitap okumayı istemeden önce, anlayarak okuma egzersizleri yapmanızı öneririm... Eğer anlayarak okuma nasıl oluyor diye tereddütte kalırsanız, [email protected] adresine yazın, oradan asistan arkadaşlarımla online olarak görüşerek size bu konuda yardımcı olsunlar...

Sevgilerimle,

Adem Güneş

İlk okul 2.sınıfta okuyan oğlum kitap okumak istemiyor bu konuda benimle sürekli pazarlık yapiyor bazen beraber okuyoruz ama ondada sıkılıyor şu kadar sayfa okursam tabletimle oynamama izin verirmisin diyor izin verirsem okuyor vermezsem okumuyor bende 15 dakika izin veriyorum ve 15 dakika sonra bırakıyor bunu bu şekilde yapmam doğrumu kitabını okudu diye tabletle oynama ödülü vermek istiyorum ben ama o kitabı tabletle oynama şartıyla okuyor buda hic hoşuma gitmiyor bizim ödüllerimizi bir süre sonra bize şart koşmak için kullanıyor bunun gibi bir sürü olay yaptığı herşeyin karşılığında ödül istiyor. oğluma bunların onun sorumluluğu olduğunu bir türlü kabul ettiremedim yardım ederseniz çok sevinirim

A

aydemir

Guest
İlk okul 2.sınıfta okuyan oğlum kitap okumak istemiyor bu konuda benimle sürekli pazarlık yapiyor bazen beraber okuyoruz ama ondada sıkılıyor şu kadar sayfa okursam tabletimle oynamama izin verirmisin diyor izin verirsem okuyor vermezsem okumuyor bende 15 dakika izin veriyorum ve 15 dakika sonra bırakıyor bunu bu şekilde yapmam doğrumu kitabını okudu diye tabletle oynama ödülü vermek istiyorum ben ama o kitabı tabletle oynama şartıyla okuyor buda hic hoşuma gitmiyor bizim ödüllerimizi bir süre sonra bize şart koşmak için kullanıyor bunun gibi bir sürü olay yaptığı herşeyin karşılığında ödül istiyor. oğluma bunların onun sorumluluğu olduğunu bir türlü kabul ettiremedim yardım ederseniz çok sevinirim.Kitap okumayı sevmeyen çocuğa nasıl davranmalı

Merhaba Adem güneş Hocamızın verdiği cevap çok yerinde İnşallah faydalı olur sizler için.

68741603_igtd

New member
Bunu hep çok düşünmüşümdür. Genel de denir ya sizi okurken gorur mu diye . Oğlum da beni genelde okurken gördü ama o da okumayı sevmiyor

[MENTION=31]Ayşe Gençer[/MENTION] tavsiyeleriniz öyle hoşuma gitti ki, kızım beni kitap okurken görüyor ama kitap alırken heyecanlandığımı gördüğünü pek hatırlamıyorum. sadece 1 kitap ikimizinde çok sevdiği kitap, nedeni ise; içeriğinden çok o kitapla ilgili ortak yaptığımız yorumlar, alınca heyecanlı yaklaşımımız, çizimlerine duyduğum hayranlığı hissetmesi.. ben bunu yalnızca bir kitapta yaptım ve kızımın en sevdiği kitap bu oldu. sizin yazdıklarınızı okuyunca sebebini anlayabildim. taşlar yerine oturdu. tavsiye ettiğiniz bir çok kitabı internetten sipariş etmeyi düşünüyordum ama kitap satın alma heyecanına kızımın da katılmasını istediğim için gidip beraber satın alma hatta bunu kutlama :) fikrinizi hayata geçirmeye karar verdim. ufkumu açtınız çok teşekkür ederim..

Ayşe Gençer

New member
[MENTION=31]Ayşe Gençer[/MENTION] tavsiyeleriniz öyle hoşuma gitti ki, kızım beni kitap okurken görüyor ama kitap alırken heyecanlandığımı gördüğünü pek hatırlamıyorum. sadece 1 kitap ikimizinde çok sevdiği kitap, nedeni ise; içeriğinden çok o kitapla ilgili ortak yaptığımız yorumlar, alınca heyecanlı yaklaşımımız, çizimlerine duyduğum hayranlığı hissetmesi.. ben bunu yalnızca bir kitapta yaptım ve kızımın en sevdiği kitap bu oldu. sizin yazdıklarınızı okuyunca sebebini anlayabildim. taşlar yerine oturdu. tavsiye ettiğiniz bir çok kitabı internetten sipariş etmeyi düşünüyordum ama kitap satın alma heyecanına kızımın da katılmasını istediğim için gidip beraber satın alma hatta bunu kutlama :) fikrinizi hayata geçirmeye karar verdim. ufkumu açtınız çok teşekkür ederim..

Sevgili Nalan Hanım ne güzel sözler duymak nasip oldu sayenizde. Çok teşekkür ederim paylaştığınız için.

Sevgilerimle

Son düzenleme:

kardelen2389

New member

Bende oğlum hiç sevmez derdim iki yaş civarında çünkü dinlemek istemezdi hareketinden dolayı. Eğlenceli kitaplar seçerek önce resimlerden kısa süreli başladık en fazla beş dakika sonra yavaş yavaş uzadı bu süre ki düşünün her bir cümlesinde kanepeye öıkıp zıplayıp resme bakıp tekrar zıplıyordu. Sürekli böyle devam ettik şimdi 34 aylık olacak kitap yetişmiyor çok şükür kendisi sürekli okuyalım diyor.. Anladım ki çocuklar uğraşmadıkları sürekli olmayan şeyi birden istemiyorlar. Tabi kendi içinde o hissi tatması için hiç müdahele etmedim kapat okumayalım deyip yerine bile götürürdü önce. Şimdi kargo gelince çok heyecanlanıyor ve kitap arkasında yeni bi kitap görünce bunu da al okuyalım der. Zaman süreklilik istiyor.