havuçtatlısı
New member
Merhaba arkadaşlar;
ekşi mayalı ekmekten sonra yaz sonunda yaptığım konu komşu seferber olan mayasız sapsağlıklı güzelim köy kokulu el değmiş dualar okunmuş, bereketine nail olduğumuz tarhanamı nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum.
önce instant ya da hazır yaş mayalara karşı hep bir duruşum olduğu için mayasız tarifleri hep ilgimi çekmiştir. Mayasız diyorum ama aslında doğal mayalı. nohut mayasıyla taptatlı tarhana tarifini veriyorum:
3-4 adet dolmalık kırmızı biber (500 gr)
3-4 adet orta boy domates 500 gr.
500 gr süzme yoğurt.
500 gr soğan.
500 gr nohut
2-3 yemek kaşığı tuz.
arzu edilen miktarda nane ve kırmızı toz biber
ve aldığı kadar un
ilk olarak;
Dolmalık biberlerin saplarını çıkarın, çekirdeklerini çıkarın ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Domatesleri 2 ye bölün ve onları da yumusaşayn biberlerin içine atın. soğanları da aynı şekilde bölerek atın ve hepsini kendi suyunda yumuşayana kadar haşlayın. en sonunda hepsini el blendrından geçirin.
nohutu da önceki günden suya koyuyoruz sabah haşlayıp bunu da blendrdan geçiriyoruz.
bu karışımlar serinleştikten sonra hepsini hamur yapacağınız kapa alıp karıştırın süzme yoğurdunuzu koyun tuzunuzu nane ve karabiberinizi de ununuzla birlikte katın ve yoğurmaya başlayın.
un ise ilk olarak 1 kilo koyarak başlayın. sonra kıvamına göre yavaş yavaş dökün. kıvam ise kulak memesinden biraz daha cıvık ele az yapışan bir kıvam oalcak ben yaklaşık 40 dakika yoğurmuştum. yoğurma önemli.
özleştikten sonra 1 hafta beklettim ve her gün en az 1 kere yeniden yoğurdum 5dk. son günler artık yoğurmak zorunda kalmamıştım o kadar mayalanmıştı ki ekşimeye başlamış ve kendini bırakmıştı büyük bir kaşıkla da çevirebilmiştim ve ondan sonra hemen kurutmaya aldım. bir gün boyunca temiz bir bezin üzerinde sık sık çevirerek kurutmaya çalıştım. çok fazla kurutmadan suyunun %60 kadarını çekene kadar kurutum elimle ufalamaya başladım. sürekli ufaladıkça parçalar küçüldükçe daha çabuk kuruyordu. o yüzden hızlı bir şekilde ister elekten geçirin ister mutfak robotunda geçirin. sonra istediğiniz küçüklüğe ulaşınca tepsilere koyup iç mekanda kurumaya bırakın.
kuruyan tarhanayı afiyetle yapıp içebilirsiniz.
tarhananın tadına doyamadık. çocuklar çok seviyor.
yapın için kendi el yapılı tarhananızın içim keyfinize varın. Zahmette Rahmet vardır
ekşi mayalı ekmekten sonra yaz sonunda yaptığım konu komşu seferber olan mayasız sapsağlıklı güzelim köy kokulu el değmiş dualar okunmuş, bereketine nail olduğumuz tarhanamı nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum.
önce instant ya da hazır yaş mayalara karşı hep bir duruşum olduğu için mayasız tarifleri hep ilgimi çekmiştir. Mayasız diyorum ama aslında doğal mayalı. nohut mayasıyla taptatlı tarhana tarifini veriyorum:
3-4 adet dolmalık kırmızı biber (500 gr)
3-4 adet orta boy domates 500 gr.
500 gr süzme yoğurt.
500 gr soğan.
500 gr nohut
2-3 yemek kaşığı tuz.
arzu edilen miktarda nane ve kırmızı toz biber
ve aldığı kadar un
ilk olarak;
Dolmalık biberlerin saplarını çıkarın, çekirdeklerini çıkarın ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Domatesleri 2 ye bölün ve onları da yumusaşayn biberlerin içine atın. soğanları da aynı şekilde bölerek atın ve hepsini kendi suyunda yumuşayana kadar haşlayın. en sonunda hepsini el blendrından geçirin.
nohutu da önceki günden suya koyuyoruz sabah haşlayıp bunu da blendrdan geçiriyoruz.
bu karışımlar serinleştikten sonra hepsini hamur yapacağınız kapa alıp karıştırın süzme yoğurdunuzu koyun tuzunuzu nane ve karabiberinizi de ununuzla birlikte katın ve yoğurmaya başlayın.
un ise ilk olarak 1 kilo koyarak başlayın. sonra kıvamına göre yavaş yavaş dökün. kıvam ise kulak memesinden biraz daha cıvık ele az yapışan bir kıvam oalcak ben yaklaşık 40 dakika yoğurmuştum. yoğurma önemli.
özleştikten sonra 1 hafta beklettim ve her gün en az 1 kere yeniden yoğurdum 5dk. son günler artık yoğurmak zorunda kalmamıştım o kadar mayalanmıştı ki ekşimeye başlamış ve kendini bırakmıştı büyük bir kaşıkla da çevirebilmiştim ve ondan sonra hemen kurutmaya aldım. bir gün boyunca temiz bir bezin üzerinde sık sık çevirerek kurutmaya çalıştım. çok fazla kurutmadan suyunun %60 kadarını çekene kadar kurutum elimle ufalamaya başladım. sürekli ufaladıkça parçalar küçüldükçe daha çabuk kuruyordu. o yüzden hızlı bir şekilde ister elekten geçirin ister mutfak robotunda geçirin. sonra istediğiniz küçüklüğe ulaşınca tepsilere koyup iç mekanda kurumaya bırakın.
kuruyan tarhanayı afiyetle yapıp içebilirsiniz.
tarhananın tadına doyamadık. çocuklar çok seviyor.
yapın için kendi el yapılı tarhananızın içim keyfinize varın. Zahmette Rahmet vardır