Önce resim çizemediğini düşünen Vashtiââââââ¬Å¡¬Å¡¬âââââ¬Å¡¬¢yi görüyoruz. Boş bir sayfaya arkasını dönmüş oturuyor. Öğretmeni ondan sadece bir nokta yapmasını istiyor ve sonra altına imza atmasını. Ertesi hafta Vashti, çok güzel bir çerçeve içinde, sınıfın duvarında sergilenen noktasını görüyor. Peki Vashti ne düşünüyor biliyor musunuz? ââââââ¬Å¡¬Å¡¬Åââââ¬Å¡¬Åââ¬ÅBu bir saçmalık,ââââââ¬Å¡¬Å¡¬ demiyor. Yaptığı noktadan utanmıyor. ââââââ¬Å¡¬Å¡¬Åââââ¬Å¡¬Åââ¬ÅArkadaşlarım ne der,ââââââ¬Å¡¬Å¡¬ diye düşünmüyor ve sadece ââââââ¬Å¡¬Å¡¬Åââââ¬Å¡¬Åââ¬ÅBundan daha güzel bir nokta yapabilirim!ââââââ¬Å¡¬Å¡¬ diyor. Sonra başlıyor noktalar yapmaya. Sonunu söylemeyeceğim, ama elbette tahmin edersiniz. Vashti artık kendine güveniyor. Çünkü ona inanan biri var. Öğretmeni.
anasinifinda da okuduk biz bunu. Filmi de varmis, Amerikada çok tutulan bir kitapmis. Filmini izlemeyi düşünuyorum
Fadime Hanım tekrar merhaba,
Tavsiyeniz üzerine "Nokta" kitabını aldım. Tanıtımınızdan tahmin ettiğim üzere bayıldım. Benim dünyam ile örtüşen bu kitabı tavsiye ettiğiniz için teşekkür ederim.
Bazı kitapların daha önce bir yazımda da belirtmiştim çocuğum sana söylüyorum ebeveyn sen anla fikrinden yola çıkarak yazıldığını düşünürüm. Aslında kitap çocuğa yazıl "mış gibi" dir de aslında öyle değildir. Bu kitap da bana bu düşüncemi hatırlattı yine. Bu sefer "çocuğum sana söylüyorum öğretmenim sen anla" şeklinde. Kızıma bir kez okudum bu akşam kitabı alınca. İlk okumada verilen mesajı anlaması için yardım etmem gerekti. Üzerinde konuşa konuşa okuduk. Bitirince başa dönüp taşlar yerine otursun diye bir özet geçtik. O zaman daha iyi anladı. Dediğim gibi kitabın mesajı bana göre çocuktan çok çocuğa rehberlik edecek kişiye. Şöyle ki: Çocuk verilen süre içinde istenen resmi yapamıyor. Öğretmen süre biriminde gelip çocuğa olumsuz his yüklemek yerine onu kazanacak bir yaklaşımla içinde merak heves inanç uyandırıyor. Değer vermenin sihrinden bahsediliyor. Ondan sonra çocuk coşuyor, sergi bile açıyor üstelik. Ve tabi en güzel kısımlardan biri de nasıl görüldüyse o da kendi durumundaki bir başkasını öyle görüyor.
İşte gerçek hayatta da böyle olmalı. Öğretmenler aslında o kadar güçlüler ki geleceğimizi değiştirmek, aydınlık bir gelecek kurmak için. Ne yazık ki pek çoğu bunun ne farkında ne kapasitesinde...
Keşke öğretmen seçimleri KPSS gibi bir sınavla değil de ÇDÖSS şeklinde yapılsa. ÇDÖSS de ne mi dediniz? Benim hayalini kurduğum sınav sistemi, yani "Çocuk Dostu Öğretmen Seçme Sınavı"
Ben çocuklara tabi ki tavsiye ederim bu kitabı ama bir çocuk üzerinde ne kadar etkili olabileceklerini görmeleri adına daha da çok öğretmenlere tavsiye ediyorum.
Tavsiye için tekrar teşekkür ederim.
Sevgilerimle