Öfke Dansı

baharibeklerken

New member
Kitaptan fferidecan instagram hesabındaki duyuru üzerine haberdar oldum. O günlerde öfkemle ciddi sıkıntılarım olduğu için aldım. Son sayfalara geldiğim şu dakikalarda ertelemeden burda paylaşmak istedim.

Zaman zaman tıkladığımız konuları burda gündeme getiriyoruz. Bazan eşimiz bazan aile üyelerinden biri kardeşler çocuğumuz vs. Kitapta bunlarla ilgili örnekler üzerinden anlatım cok hoşuma gitti. Kendimden cok şey buldum o örneklerde.

Ofkeye ve ofkelendigimiz konulara Bakış açımızı yeniden gözden geçirmek ve tıkladığımız alanlarda genişlemek için tavsiyemdir. Okuma listenizin başına alabilirsiniz.

Instagramda Kitapla ilgili yorum ve paylaşımları #ffpsikolojiokumaları veya #psikolojiokumalarıöfkedansı etiketleri veya direk kitabın ismi ile takip edebilirsiniz.
Iyi okumalar.

Esra Oruk

New member
Teşekkür ederiz. Sizin onerdiginiz çoğu kitabı türkiyeye geldiğimde aldım ve ıyiki almışım. Önerebileceğiniz başka kitaplar varsa sevinirim.
Sevgilerle

baharibeklerken

New member
Kitaptan ilk ogrenip te rahatladigim şey; öfke vardır, haksizligi veya haklılığı önemli değil. Önemli olan vardır ve bir duygudur. Duygunun haklılığı sorgulanmaz cumleleriydi.

Öfkenin içimizde yolunda gitmeyen bir şeyler oldugundan haber verdiği, öfke enerjisini doğru kullanirsak bizi cok guzel yerlere taşıyacağı kismi da bakış açımı genişletti. Bu bana şu cümleleri hatırlattı

Tegayyür, inkılab ve felâketlere maruz ve muhtaç şu insan bedeninde iskân edilen ruhun yaşayabilmesi için üç kuvvet ihdas edilmiştir. Bu kuvvetlerin birincisi: Menfaatleri celb ve cezb için kuvve-i şeheviye-i behimiye. İkincisi: Zararlı şeyleri def' için kuvve-i sebuiye-i gazabiye. Üçüncüsü: Nef' ve zararı, iyi ve kötüyü birbirinden temyiz için kuvve-i akliye-i melekiyedir.
Risale-i Nur - İşârât-ül İ'caz(23)

Kabaca anlamı; değişim dönüşüm ani değişikliklere sürekli maruz kalan insan bedenine yerleştirilen ruhun yaşayabilmesi için üç duygu verilmiştir. Ilki Faydalı ve ihtiyaç olanları çekmek için şehvet duygusu iştah. Ikincisi zararlı olanları uzaklaştırmak için öfke duygusu. Üçüncüsü zararlı ile faydalıyi ayırd edebilmek icin akıl.

Bu cümlelerin ışığında bakınca öfke duygusu bastırıp yok saymamız gereken bir duygu değil aksine bir yerde bize zarar veren birseyler olduğunu anlamamızı sağlayan bir işaret olarak görebiliriz. Biz Efendimiz sav in ve buyuk zatlarin öfkeyi yutma tavsiyelerini maalesef yanlış anlamış bastırmak zannetmişiz. Bunda elbette ilk yillarimizda öfkemizi bastırarak bizi terbiye etmeye çalışan bir anlayışla karşılaşıp boyje kodlamamizin da rolü vardir. Halbu ki öfkeye bakıp neye ofkeleniyorsak o konuda nerde bize emanet edilen bu beden ve varlığın hakkını ihlâl ettik sınırlarına girilmesine müsaade ettik. Bunu bulup düzeltmemiz ve öfkeyi böyle yutmamiz şeklinde mi anlamalıydık acaba? Yahut en baştan öfke duyacağımız hallerden uzak durmaya çalışarak bize gelecek zarardan uzaklaşmak.

Kitapta bu ihlâllere farkindaligimizi artıracak örnekler var.

Nuray19

New member
Kitaptan fferidecan instagram hesabındaki duyuru üzerine haberdar oldum. O günlerde öfkemle ciddi sıkıntılarım olduğu için aldım. Son sayfalara geldiğim şu dakikalarda ertelemeden burda paylaşmak istedim.

Zaman zaman tıkladığımız konuları burda gündeme getiriyoruz. Bazan eşimiz bazan aile üyelerinden biri kardeşler çocuğumuz vs. Kitapta bunlarla ilgili örnekler üzerinden anlatım cok hoşuma gitti. Kendimden cok şey buldum o örneklerde.

Ofkeye ve ofkelendigimiz konulara Bakış açımızı yeniden gözden geçirmek ve tıkladığımız alanlarda genişlemek için tavsiyemdir. Okuma listenizin başına alabilirsiniz.

Instagramda Kitapla ilgili yorum ve paylaşımları #ffpsikolojiokumaları veya #psikolojiokumalarıöfkedansı etiketleri veya direk kitabın ismi ile takip edebilirsiniz.
Iyi okumalar.
Çocukların duygularını tanıması ve yönetmesinin çocuk eğitiminde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi öfke kontrolümu sağlamakta zorlandigim anlar çok olmakla birlikte eskiye nazaran epey bı azalma oldu. Ben bu haldeyken evladıma duygularını bastırmadan
kontrol etmeyi nasıl ogretebilirim?
Onun yaşına göre nasıl yaklaşmak gerek? Kitapta çocuklarla ilgili bir bölüm varmı? Yada bu konuyu bilgisi olanlarla birlikte sadece öfke duygusu için değil diğer duygular içinde konussak mi?

baharibeklerken

New member
Çocukların duygularını tanıması ve yönetmesinin çocuk eğitiminde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi öfke kontrolümu sağlamakta zorlandigim anlar çok olmakla birlikte eskiye nazaran epey bı azalma oldu. Ben bu haldeyken evladıma duygularını bastırmadan
kontrol etmeyi nasıl ogretebilirim?
Onun yaşına göre nasıl yaklaşmak gerek? Kitapta çocuklarla ilgili bir bölüm varmı? Yada bu konuyu bilgisi olanlarla birlikte sadece öfke duygusu için değil diğer duygular içinde konussak mi?

Çocuklarla ilgili yok. Hatta kitabın başlığında kadınlara yönelik olduğu yazıyor. Ama bence erkekler için de okunmaya değer.

Çocuklara yönelik duygu yansıtması gibi konulara sık rastlıyorum instagram da. Bazı kitaplar özellikle bir çok hesap tarafından paylaşılıyor. Anne baba ve çocuk arasında, çocuğunuza kulak verin gibi..

Son düzenleme:

Esra Oruk

New member
Yaa :) . Kac kitap önerdim bilmiyorum ama okudukça bahsediyorum sanırım. Zaten cok hızlı ilerleyemiyorum. Hangilerini aldınız? Okudunuz mu?

Yavaş ebeveynlik, oyun oynama sanatı, çocuğumla büyümek..
İlk ikisine başladim ve çok beğendim. Oyun oynama sanatı ise bana umut verdi. Çocuğumda sebeb olduğum zararları oyun ile çok güzel bir şekilde onarildigini öğrendim.
Fakat bende hızlı ilerleyemiyorum. Malum vaktimiz az.
Geliştiren anne baba kitabınıda ben size önermek iszerim. Doğan cüceloglu onarımi ve ebeveyn farkındalığıni çok ayrı bir dilden anlatıyor.