Sadeleşmek Nasıl Olmalı

harika [MENTION=8410]deva[/MENTION] hanım, sizin gibi örnekleri okumak çok güzel ilham veriyor bize, kitap konusunda da bir kütüphaneye üye olup sürekli oradan edinebilirsiniz okuduktan sonra verebilirsiniz.ya da ikinci el satın alabilirsiniz, korsana karşıyız :)

ikinci ellerde çünkü yaşanmışlık da oluyor ayrı bir his katıyor bence.

Benim de kitaplar konusunda yeni keşfim "mezat"lar yaklaşık 1 sene önce eşimin bir akrabası açtığı facebook sayfasından bahsetmişti. Canlıları da oluyor eşim hee hafta gider, bu şekilde onlineları da. Temiz, okunur durumdaki bir çok kitap 2,3,4 ₺ gibi fiyatlarla başlıyor, sonra açıkarttırma şeklinde artıyor ama çok uyguna bulabiliyorsunuz. Üstelik sevdiğiniz yazarların ilk baskıları gibi özel nadir eserler de bu sahafların mezatlarında sık karşınıza çıkabiliyor. Biz ailemize miras kalacak büyük bir kütüphanemiz kalmasını çok önemsiyoruz eşimle, o yüzden kütüphaneden almıyorum. Kızımın dokunduğum satırlara dokunduğunu düşünmeyi ve bazı kitapların arasına ona özel notlar almayı çok seviyorum. Bu mezatlardan bahsetmemin sebebi; hem uygun fiyatla edinmek hem yaşanmışlık olan kitapları edinmek hem de eğer ki biriktirmiyorsanız mezat yapan sahaflara kitaplarınızı satmaları için satış yapabilme durumunu paylaşmaktı.

Başlık harika ve ilham verici, ben atmalara doyamayanlardanım hele ki yalıtımdan sonra.. ama işte keşke evlenmeden onarılsaymışım :( eşyalarımı o kadar özenerek o kadar koca koca ağır hantal ve gösterişli seçmişim ki :( şimdi gözüme bi acayip geliyorlar eşime satmaktan bahsettiğimde değerine satamayacağımızı ve yazık olacağını söyledi üstelik çok kırıldı sen bunlar için çok heveslenmiştin diye. O da haklı şimdi ne diyeyim. Mobilyalar anlamında sadeleşemesem de kıyafetlerim ev düzenim hakkında baya bir değişim ben de yaşadım. İnsanın ruhu dışarıya yansımak şöyle dursun akıyormuş resmen okumayı bilene.

Sevgiler..

havuçtatlısı

New member
Benim de kitaplar konusunda yeni keşfim "mezat"lar yaklaşık 1 sene önce eşimin bir akrabası açtığı facebook sayfasından bahsetmişti. Canlıları da oluyor eşim hee hafta gider, bu şekilde onlineları da. Temiz, okunur durumdaki bir çok kitap 2,3,4 ₺ gibi fiyatlarla başlıyor, sonra açıkarttırma şeklinde artıyor ama çok uyguna bulabiliyorsunuz. Üstelik sevdiğiniz yazarların ilk baskıları gibi özel nadir eserler de bu sahafların mezatlarında sık karşınıza çıkabiliyor. Biz ailemize miras kalacak büyük bir kütüphanemiz kalmasını çok önemsiyoruz eşimle, o yüzden kütüphaneden almıyorum. Kızımın dokunduğum satırlara dokunduğunu düşünmeyi ve bazı kitapların arasına ona özel notlar almayı çok seviyorum. Bu mezatlardan bahsetmemin sebebi; hem uygun fiyatla edinmek hem yaşanmışlık olan kitapları edinmek hem de eğer ki biriktirmiyorsanız mezat yapan sahaflara kitaplarınızı satmaları için satış yapabilme durumunu paylaşmaktı.

Başlık harika ve ilham verici, ben atmalara doyamayanlardanım hele ki yalıtımdan sonra.. ama işte keşke evlenmeden onarılsaymışım :( eşyalarımı o kadar özenerek o kadar koca koca ağır hantal ve gösterişli seçmişim ki :( şimdi gözüme bi acayip geliyorlar eşime satmaktan bahsettiğimde değerine satamayacağımızı ve yazık olacağını söyledi üstelik çok kırıldı sen bunlar için çok heveslenmiştin diye. O da haklı şimdi ne diyeyim. Mobilyalar anlamında sadeleşemesem de kıyafetlerim ev düzenim hakkında baya bir değişim ben de yaşadım. İnsanın ruhu dışarıya yansımak şöyle dursun akıyormuş resmen okumayı bilene.

Sevgiler..

Aaaa harika bir öneri bilmiyordum hemen araştırıyorum,
Böyle güzel bir yönlendirme için de ayrıca teşekkür ederim...

havuçtatlısı

New member
Sadeleşmek deyince sadece eşya kıyafet aklımıza geliyor ya günümüzü sadeleştirmek nasıl olmalı?
yoğunluğun arasında sıkışıp kalmıyor muyuz?
bu konuda fikri olan veya gününü sadeleştiren arkadaşlar var mı?

Son düzenleme:

havuçtatlısı

New member
Geçenlerde okuduğum bir yazı aslında üzerine uzun süre düşündüğüm bir konuyu iyice pekiştirmiş oldu ve burada açtığım konuyu hatırlayıp paylaşmak istedim belki bir kaç arkadaşa da farklı ufuklar açar.

Farklı Olmaya Cesaret Etmek
10 Aralık 2015
Hayatımızı sadeleştirmek cesaret ister. Bugüne dek bildiklerimizin, öğrendiklerimizin ve inandıklarımızın havuzundan çıkıp kenarda durmayı ve onlarla aramıza biraz mesafe koymayı gerektirir. Belki de ilk defa sorarız kendimize:
‘’Ben kimim?’’
‘’Ben ne istiyorum?’’
Bu sorulara gerçek cevaplar bulabilmek için, başkalarının bizim hakkımızdaki tanımlamalarını ve beklentilerini bir kenara koymak gerekir. Geçmişi geçmişte bırakmak ise cesaret ister. Ve sorular soruları getirir:
‘’Sevdiğimi sandığım şeyleri gerçekten seviyor muyum?’’
‘’Yaptığım şeyleri seçerek ve isteyerek mi yapıyorum?’’
Etrafımızda olup bitenlerden bilinçli olarak uzak düşmeyi seçmek ve farklı önceliklere sahip olmak, bazen meraklı bakışları bazen de alaycı yorumları beraberinde getirir. Az veya çok. Başkalarının bizimle ilgili her tavrını bizmiş gibi düşünmeyi bırakmak cesaret ister. Yeni sorular belirir önümüzde:
‘’Bu kişinin şu anda hazmedemediği şey gerçekten ben ve tercihlerim mi, yoksa hayata dair kendi kuşku ve korkuları mı?’’
İyi veya kötü tüm yorum ve eleştirilerle aramıza bir mesafe koymak, kontrol etme endişesini de bırakmak anlamına gelir. Çünkü başkaları bizim kontrolümüzde değil. Ne hayatı kontrol edebiliriz ne de karşımıza çıkan durumları. Farkına varmayı ve belki de zamanla kontrol etmeyi başarabileceğimiz tek şey, hayatın her gün, her an önümüze çıkardığı iyi veya kötü onlarca insana, duruma, olaya karşı içimizden yükselen tavır sadece.
‘’Durup dinlesem ve kısa bir süreliğine de olsa hiçbir şeye müdahale etmesem ne kaybederim?’’
Beklentilerin ve alışkanlıkların dışına çıkmaya cesaret etmek, önce bizi, sonra etrafımızdakileri dönüştürür. Küçük adımlarla, her gün biraz daha. Kendi gerçeğimizle barışmak, gerçeğin her yüzünü hazmedilir kılar, kolaylaştırır, sadeleştirir.
Sizin farkınızı ortaya koymaktan çekindiğiniz özelliğiniz hangisi? Aslında olduğunuz o güzel, kendine has, biricik insan, neden korkup saklanıyor içinizde? Ortaya çıkması, ışığını yayması ve hayatınızı gerçekten ‘sizin hayatınız’ yapması için ona nasıl cesaret verebilirsiniz? Çünkü artık biliyorsunuz, ona cesaret vermek kimsenin değil sizin göreviniz. Beklediğiniz dost, sizsiniz.
Geçenlerde okuduğum bir yazıda ‘’Ne yaparsanız yapın insanların üçte biri sizi sever, üçte biri sizden nefret eder, üçte biri ise sizi hiç umursamaz’’ diyordu. Üçte ikilik çoğunluğun asla memnun olmayacağını baştan kabul etmek, bize farklı olmak için daha fazla cesaret vermeli! Farklı olduğunuz için eleştirilme ve kabul görmeme korkusu hissettiğinizde lütfen hatırlayın bu sözü. Cesaretinizi kıranlardan uzaklaşın, alın kalemi kağıdı, gerçek sizin yaşamak istediği hayatı yazın. Eğer hayalini kurabiliyorsanız, gerçekleştirebilirsiniz demektir. Küçük adımlarla, her gün biraz daha.
Ege

bir anne

New member
Merhaba; ben de kisaca bahsetmek istedim sade oldugunu dusundugum seylerden. Evlenirken esyalarimizi az ve kullanisli,hafif sectik. Mesela yemek odasi degil sadece yemek masasi aldik. Tv ünitesi degil de basit bir sehpa aldik.Organizasyon adi altinda hic bir gösterise evlenirken yer vermedik.Bana hep uzakti.
Evde biblo vs hic yok. Kizim dogduktan sonra evde degisiklige hic gitmedik cunku ortam ona uygunmus zaten.
Tabak canak ceyizime cok az aldim hala bazen tencere tabak yetmez yikayip kullanirim. Yenisini de almiyorum. Mutfakta haftalik pazara gidip aldiklarimin bitmesine özen gösteriyorum.
Yemeklerimiz tek cesit arti salata,yogurt gibi seyler zaten ancak o kadarina firsat oluyor bize yetiyor:) ikram gerektiren, bana hic bir katkisi olmadigini farkettigim, kendimi rahat hissetmedigim bütün ortamlardan ben de uzaklastim. Evime gelenler ve evine gittiklerim gercekten huzurlu hissettiklerim artik bunu farkettim.Hala komsularimdan bir kez cagirmadin diyen teyzeler var aldiris etmiyorum.
Kiyafet konusunda esim de bende alisverisle arasi olan insanlar olmadigimizdan kendiliginden bir sadelik geliyor:) Kizim icin de kuzenlerinden kiyafet ve oyuncak konusunda bol bol destek aliyoruz. Ihtiyac duydukca gidip yeni ciciler tabi ki aliyoruz:) Ama hakkini vermeden kücülen pek kiyafeti olmuyor. O acidan da icim rahat.
Aslinda ihtiyacimiz olan sürekli almak ve yeniye her zaman sahip olmak degil.Vermekten korkmamak lazim,nasil almaktan korkmuyorsak.Birisi böyle yazmisti yorumlarda cok dogru bence de.

havuçtatlısı

New member
Merhaba; ben de kisaca bahsetmek istedim sade oldugunu dusundugum seylerden. Evlenirken esyalarimizi az ve kullanisli,hafif sectik. Mesela yemek odasi degil sadece yemek masasi aldik. Tv ünitesi degil de basit bir sehpa aldik.Organizasyon adi altinda hic bir gösterise evlenirken yer vermedik.Bana hep uzakti.
Evde biblo vs hic yok. Kizim dogduktan sonra evde degisiklige hic gitmedik cunku ortam ona uygunmus zaten.
Tabak canak ceyizime cok az aldim hala bazen tencere tabak yetmez yikayip kullanirim. Yenisini de almiyorum. Mutfakta haftalik pazara gidip aldiklarimin bitmesine özen gösteriyorum.
Yemeklerimiz tek cesit arti salata,yogurt gibi seyler zaten ancak o kadarina firsat oluyor bize yetiyor:) ikram gerektiren, bana hic bir katkisi olmadigini farkettigim, kendimi rahat hissetmedigim bütün ortamlardan ben de uzaklastim. Evime gelenler ve evine gittiklerim gercekten huzurlu hissettiklerim artik bunu farkettim.Hala komsularimdan bir kez cagirmadin diyen teyzeler var aldiris etmiyorum.
Kiyafet konusunda esim de bende alisverisle arasi olan insanlar olmadigimizdan kendiliginden bir sadelik geliyor:) Kizim icin de kuzenlerinden kiyafet ve oyuncak konusunda bol bol destek aliyoruz. Ihtiyac duydukca gidip yeni ciciler tabi ki aliyoruz:) Ama hakkini vermeden kücülen pek kiyafeti olmuyor. O acidan da icim rahat.
Aslinda ihtiyacimiz olan sürekli almak ve yeniye her zaman sahip olmak degil.Vermekten korkmamak lazim,nasil almaktan korkmuyorsak.Birisi böyle yazmisti yorumlarda cok dogru bence de.

NE güzel örnekler bizim için ilham kaynağı oluyor. Paylaşım için teşekkür ederiz.

Sadelesme adına adım atan veya sadelesen varsa bizimle paylaşırsa nereden başlayacağımızı öğreniriz ya da başlamak için itici güç olur diye düşünüyorum :)

baharibeklerken

New member
NE güzel örnekler bizim için ilham kaynağı oluyor. Paylaşım için teşekkür ederiz.

Sadelesme adına adım atan veya sadelesen varsa bizimle paylaşırsa nereden başlayacağımızı öğreniriz ya da başlamak için itici güç olur diye düşünüyorum :)
Organizasyon deyince çağrısım yapan bir kaç şey geldi aklıma. Umarım bekar arkadaşlar da okuyordur buraları.
Aslında baştan evi sade kurmak işi çok kolaylaştıriyor. Eşya konusunda benzer şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Düğün hazırlıkları geçti mi bilmiyorum. Bundan bahsetmek istiyorum. Düğünümüz de hazirligimiz da gayet rahat, stressiz ve masrafsız geçti. Önceden Çeyiz diye birşey hazirlamamistim annemin ordugu bir iki dantel hariç, ama evimde de her ihtiyacımı temin edebildim çok şükür. Eşimin ailesinden, ne sözde ne düğünde altın istemedim, onlar ne taktı ise razi oldum, böylece çoğu evliliklerin daha kurulurken yara aldığı bir konuda sorun yaşamadık. Düğün öncesi gelenek olan kıyafet vb alışverişine ihtiyaç duymadık, çünkü zaten olan kıyafetim yetiyordu. Gelinligi bir kez giyecek olmak benim için üstünde çok durulmayacak bir şey anlamına geliyordu Zamanımı, zihnimi ve büyük miktarda bir masrafı yatırım yapmak anlamsızdı benim için . Rabbim ilk bakmaya gittiğim gün tam gönlüme göre , zarif ve sade bir gelinlik buldurdu , bana uymayan kısimlarini da mağaza görevlisi güzel bir şekilde çözdü. Çok cüz i bir masrafla ve baska arayislara girip yorulmadan içime sinen gelinliği kiraladım ve giydim. Salon, fotoğraf, davetiye, kamera ve taki merasimi konusunda da sade ve kolay olanı tercih ettik, ne saatlerce uğraştım ne de vicdanımı rahatsiz edecek bir masrafa girdim . Neticede düğünle ilgili içimde geriye dönüp keşke dediğim çok az şey olacak bir şekilde halloldu herşey, çok şükür. Ne kimseye darginlik ne küskunluk oldu. Borcumyz da bir kac ay icinde neredeyse bitmisti, borç yükünü de yaşamadık . Efendimiz sav evliliğin kolaylastirilmasi zorlastirilmamasi tavsiyesinin bereketini yaşadım.
Keşke yuvaları kurarken bu konularda abartıya girip yıllar süren yorgunluk ve kirginliklar yasanmasa.

Son düzenleme:

havuçtatlısı

New member
merhaba sevgili arkadaşlar;

sadeleşme adına güzel sohbetler etmişiz bu konu altında. son zamanlarda giderek popülerleşen bir kültür haline gelmeye başladı sanırım. takip ettiğim sayfalarda insanlar evlerini hınca hınç doldurmaktan bunalmış ve onları azaltmak için uğraşıyorlar. hatta yarışıyorlar bile. Ne kadar güzel değil mi? bugün ben 10 parça çıkardım öbürü hayır ben 20 parça eşya çıkardım diyor. 3 poşet verilecek 5 poşet atılacak eşyam var diyor diğeri. çok güzel şeyler bunlar. hatta letgo, ikinci el satış sitesi bile öğrencilere verilecek eşya diye ekstra bir bölüm açmış. öğrenci evlerine herkes fazla eşyalarını vermeye çalışıyor.

peki sadece eşya mı?
sadelik önce nereden başlamalı sizce?
peki ya bilinçaltımız?
ya hayatımızdaki fazla insanlar?
peki ya zamansızlık dediğimiz fazla zaman israfı?
bunlar hakkında neler düşünüyorsunuz?

christall

New member
Merhabalar
Benimde son zamanlarda arastirdigim ilgilendigim konu sade yaşam.bu başlığı açtığınız icin tesekkur ederim [MENTION=1520]havuçtatlısı[/MENTION].bende sadelesmek ,evde fazlalik tutmamak istiyorum.eskiden hemen satin aldigim şeyleri artik almiyorum.fazla kap kaçak varsa bir yere yemek felan gondersem kap kalsin diyorum.ceyizimde kullanmadigim fazlaliklari ihtiyac sahibi genc kizllara veriyorum etraftanda topluyorum. Herseyini dagittin diyenlere sandikta lekenecek sakladiklarinizi emin olun kizlariniz beğenmeyecek diyorum.yükden baska birşey olmayacak onlarada.elbiselerimi azaltmaya çalışıyorum.cocuklarim kuzenleriyle dönüşümlü giyerler kuculeni veririm kardeslerime onlarda bana.tabiki yeni aldiklarimizda olur muhakkak ama arkadan giyecekler oldugu icin rahatlikla alirim.evinde gereksiz ortuler yok.objeleri kaldirdim.evlenirken en cok aldigim vazo tarzi suslere pismanim.modayi takip etmemek bence en buyuk sadelesmek.moda olan birseyi begensem bile belediye dagitmis gibi herkeste olmasi beni rahatsiz eder.kitap konusunda sadelesemiyorum.parayi acimadan verdigim tek set kitap.ama okumadan alma yasagi koyarim kendime okursam alirim.zira daha once alip okumadiklarim oldu.boyle benim icin daha cok sey var.etrafta surekli verin fazlaliklari derim.yazacak cok sey var.konuyu ilgiyle takip ediyorum.ornek olsun diye anlattim kusura bakmayin sizlerdende ornekler bekliyorum.kitap tavsiyeleri icin ayrica tesekkur ediyorum

Merhaba,
Sadelesme konusu ile ilgili kendi yaptıklarımı fikir olması açısından paylaşmak isterim,faydasını gördüm ve evime gelen misafirler evde bir ferahlık olduğunu söylüyor, ruhen ve fiziken ferahlamis olduğumu hissediyorum.
#Konmari felsefesini biraz araştırdım ve kitabı okumasam da birçok sayfada özeti ve mantığı var,aklıma çok yattı ve kendime uyarlamaya çalıştım,
#Enerji konusu ile ilgili az çok birşeyler okuyoruz ve eşyaların enerjisi ile ilgili ufak bir araştırma yapmanızı öneririm evde temizlik yaparken bu bilgilerde işinize yarayacaktır.
*öncelikle evi bölümlere ayırdım, en müsait olduğum zamanlar herşeyi gözden geçirdim, acele etmedim,hepsini aynı anda dagitmadim.
-örneğin salon (oturma odasi olarak kullanıyoruz aynı zamanda ):
1.masa üstü objeler kalktı,
2.koltukların üzerinde fazla kirlentler kalktı
3.salonun köşelerinde duran aksesuarlar kalktı
4.temizlik yapmaya engel kablolar kutu içine saklandı
5.pencere önü çiçekler azaltıldı
6.elime çarpan, temizliği engelleyen,kırık veya sevmediğim birşey var ise hepsi kalktı,
Bu arada bu ortadan kaldirdigimiz şeyleri asla bir yere istiflemiyoruz mutlaka evden çıkarıyoruz bi sekilde,ben çoğunlunu hediye vererek çözüm bulmuştum .
Örneğin mutfak,
En başımın dertte olduğu yer idi,evde iki kisi yasamamiza rağmen, bulaşık makinasi hic bos kalmıyordu, sonra ihtiyacimdan fazla tabak,bardak,catal bıçak malzeme olduğunu gördüm,mevcut kirlendiginde yıkanmak yerine raftan yenisi alınıyordu.
- bir gece cekmecelerdeki bütün aletleri tek sayıya indirdim,
-tencere tava birer ikiser disarida biraktim
-eskimis plastik vs çizilen kırık şeyleri attım, görünürde olanlari guruplastirip gözümü rahatsiz etmicek ve elime takilmicak şekilde kaplara koydum..
Örneğin yatak odasi:
Ayrıca bir giyinme odası olmadığından bu odadaki dolaptaki eşyaların beni cok oyaladigini farkettim,
-esiminkilerde dahil olmak üzere herşeyi elden gecirip,artik eskiyenleri attım, iyi durumda olanları ayırdım, belediye bu yönde bir hizmet veriyor,telefon açtım ve gelip ayırdığım bütün kıyafetleri aldılar, mutfak malzemeleride dahil.
Sosyal hizmet kurumunda ihtiyacı olanlar için kullanıldığını biliyorum,belki bulunduğunuz yerin belediyesininde böyle bir hizmeti vardır.
-dolapta kıyafetleri guruplara ayırdım,
-yatak altlarını depo gibi kullanmak yerine mevsimlikleri kaldırdım, dışarıda kullanicam kadar nevresim bıraktım,
Evin girişi, en çok gördüğümüz yer,
Sağda solda mutlaka birşeyler vardır, dikkatli bakınca gerçekten ordami durmasi gerekiyor o şeylerin, durmazsa ne olur, bir daha bakın.
-cekmeceler ! En sevmediğim,
Evdeki ivir zivir olarak düşündüğüm şeyleri tekrar elden gecirerek,lazım olur dursun dediğim herseyi attım, önemli evrakları dosyaladim,hepsini belli bir yere koydum,(evi yerlestirirken her zaman mantığım bana bişey olursa baska birileri aranan şeyleri bulabilsin ),
-bunları yaparken, kutulama yapmaktan kacindim,çünkü bu biriktirmek oluyor,manevi değeri olan birkaç seyi ufak kutu yapıp kaldırdım,
-fazla çantaları da elden çıkardım,
Bunların dışında,
Bebegimin oyuncakları için tek bir seffaf kutu,
Kendi yaptığımız aktiviteler için tek bir kutu,hobi malzemeleri için tek bir kutu,yaparak ulasabilcegim bir yere kaldırdım, şunu biliyorum hepsi tek yerde, sağdan soldan elime gelmeyecek.
....
Arkadaşlar aslında bunlar herkesin yapacağı şeyler, önemli olan eşya ile bağ kurmamak ve vazgecebilmek,eşyanın hizmetçisi olmamak.Aynı şeyden kendim için bir de misafir için ayırdıktan sonra geri kalan hersey fazla.
Tüm bunlar olduktan sonra evin daha az dağıldığını, daha kolay temizlik yapabildigimi,aradığımı daha çabuk bulduğumu ve evin beni sıkmadığını farkettim, buna öyle alisiyorsunuz ki gittiginiz yerlerde eşyalar gözünüzü yoruyor,farkı daha belirgin görüyorsunuz.
Uzun yazdığım için özür dilerim,umarım tekrar etmemisimdir aynı şeyleri. Saygılar

havuçtatlısı

New member
sevgili [MENTION=16247]Aslım[/MENTION],

harika şeyler yapmışsın tebrik ederim. hayatına daha çok yer açmışsın.
eşyaların enerjisi dedin ya; evet çok negatif enerji barındıran şeylermiş. ağırlık yapıyor evin içinde. bunlardan arınmak çok iyi olur.

bu güzel paylaşım için çok teşekkürler...

S

New member
Merhaba,
Sadelesme konusu ile ilgili kendi yaptıklarımı fikir olması açısından paylaşmak isterim,faydasını gördüm ve evime gelen misafirler evde bir ferahlık olduğunu söylüyor, ruhen ve fiziken ferahlamis olduğumu hissediyorum.
#Konmari felsefesini biraz araştırdım ve kitabı okumasam da birçok sayfada özeti ve mantığı var,aklıma çok yattı ve kendime uyarlamaya çalıştım,
#Enerji konusu ile ilgili az çok birşeyler okuyoruz ve eşyaların enerjisi ile ilgili ufak bir araştırma yapmanızı öneririm evde temizlik yaparken bu bilgilerde işinize yarayacaktır.
*öncelikle evi bölümlere ayırdım, en müsait olduğum zamanlar herşeyi gözden geçirdim, acele etmedim,hepsini aynı anda dagitmadim.
-örneğin salon (oturma odasi olarak kullanıyoruz aynı zamanda ):
1.masa üstü objeler kalktı,
2.koltukların üzerinde fazla kirlentler kalktı
3.salonun köşelerinde duran aksesuarlar kalktı
4.temizlik yapmaya engel kablolar kutu içine saklandı
5.pencere önü çiçekler azaltıldı
6.elime çarpan, temizliği engelleyen,kırık veya sevmediğim birşey var ise hepsi kalktı,
Bu arada bu ortadan kaldirdigimiz şeyleri asla bir yere istiflemiyoruz mutlaka evden çıkarıyoruz bi sekilde,ben çoğunlunu hediye vererek çözüm bulmuştum .
Örneğin mutfak,
En başımın dertte olduğu yer idi,evde iki kisi yasamamiza rağmen, bulaşık makinasi hic bos kalmıyordu, sonra ihtiyacimdan fazla tabak,bardak,catal bıçak malzeme olduğunu gördüm,mevcut kirlendiginde yıkanmak yerine raftan yenisi alınıyordu.
- bir gece cekmecelerdeki bütün aletleri tek sayıya indirdim,
-tencere tava birer ikiser disarida biraktim
-eskimis plastik vs çizilen kırık şeyleri attım, görünürde olanlari guruplastirip gözümü rahatsiz etmicek ve elime takilmicak şekilde kaplara koydum..
Örneğin yatak odasi:
Ayrıca bir giyinme odası olmadığından bu odadaki dolaptaki eşyaların beni cok oyaladigini farkettim,
-esiminkilerde dahil olmak üzere herşeyi elden gecirip,artik eskiyenleri attım, iyi durumda olanları ayırdım, belediye bu yönde bir hizmet veriyor,telefon açtım ve gelip ayırdığım bütün kıyafetleri aldılar, mutfak malzemeleride dahil.
Sosyal hizmet kurumunda ihtiyacı olanlar için kullanıldığını biliyorum,belki bulunduğunuz yerin belediyesininde böyle bir hizmeti vardır.
-dolapta kıyafetleri guruplara ayırdım,
-yatak altlarını depo gibi kullanmak yerine mevsimlikleri kaldırdım, dışarıda kullanicam kadar nevresim bıraktım,
Evin girişi, en çok gördüğümüz yer,
Sağda solda mutlaka birşeyler vardır, dikkatli bakınca gerçekten ordami durmasi gerekiyor o şeylerin, durmazsa ne olur, bir daha bakın.
-cekmeceler ! En sevmediğim,
Evdeki ivir zivir olarak düşündüğüm şeyleri tekrar elden gecirerek,lazım olur dursun dediğim herseyi attım, önemli evrakları dosyaladim,hepsini belli bir yere koydum,(evi yerlestirirken her zaman mantığım bana bişey olursa baska birileri aranan şeyleri bulabilsin ),
-bunları yaparken, kutulama yapmaktan kacindim,çünkü bu biriktirmek oluyor,manevi değeri olan birkaç seyi ufak kutu yapıp kaldırdım,
-fazla çantaları da elden çıkardım,
Bunların dışında,
Bebegimin oyuncakları için tek bir seffaf kutu,
Kendi yaptığımız aktiviteler için tek bir kutu,hobi malzemeleri için tek bir kutu,yaparak ulasabilcegim bir yere kaldırdım, şunu biliyorum hepsi tek yerde, sağdan soldan elime gelmeyecek.
....
Arkadaşlar aslında bunlar herkesin yapacağı şeyler, önemli olan eşya ile bağ kurmamak ve vazgecebilmek,eşyanın hizmetçisi olmamak.Aynı şeyden kendim için bir de misafir için ayırdıktan sonra geri kalan hersey fazla.
Tüm bunlar olduktan sonra evin daha az dağıldığını, daha kolay temizlik yapabildigimi,aradığımı daha çabuk bulduğumu ve evin beni sıkmadığını farkettim, buna öyle alisiyorsunuz ki gittiginiz yerlerde eşyalar gözünüzü yoruyor,farkı daha belirgin görüyorsunuz.
Uzun yazdığım için özür dilerim,umarım tekrar etmemisimdir aynı şeyleri. Saygılar

Sevgili aslim hanim

Bende bu yonde bisiler yapmak istiyorum.iki cocugum var cesaret edemiyorum herseyi elden cikarirsam neyle oynayacaklar diye dusunuyorum.yani evimin daginikligi hic bitmez ama cocuklar her an herseyle oynadiklari icin elden cikaramiyorun.tek yapabildigim kiyafetleri elden cikartmak.kucuk geleni giyilmicek gibiyse atarim kucuk ama giyilebilcekse ihtiyaci olan insanlara veririm.cekmecelerdeki birgun lazim olurlardan artik cok sikildim.her seferinde dagilmasindan.ve toplamaktan.temizlik yapmaksa cok yorucu oluyor.belkide yaramicagini bile bile evimde tuttugum seyler vardir.ama sizi tebrik ederim.sizin yazinizi okuyunca evimdeki fazlaliklarin ne kadar cok oldugunu anladim.en yakin zmanda bende el atacam insallah.

Sevgiler:)

christall

New member
Sevgili aslim hanim

Bende bu yonde bisiler yapmak istiyorum.iki cocugum var cesaret edemiyorum herseyi elden cikarirsam neyle oynayacaklar diye dusunuyorum.yani evimin daginikligi hic bitmez ama cocuklar her an herseyle oynadiklari icin elden cikaramiyorun.tek yapabildigim kiyafetleri elden cikartmak.kucuk geleni giyilmicek gibiyse atarim kucuk ama giyilebilcekse ihtiyaci olan insanlara veririm.cekmecelerdeki birgun lazim olurlardan artik cok sikildim.her seferinde dagilmasindan.ve toplamaktan.temizlik yapmaksa cok yorucu oluyor.belkide yaramicagini bile bile evimde tuttugum seyler vardir.ama sizi tebrik ederim.sizin yazinizi okuyunca evimdeki fazlaliklarin ne kadar cok oldugunu anladim.en yakin zmanda bende el atacam insallah.

Sevgiler:)

Sabır gösterek ve zaman ayırarak okuduğunuz için teşekkür ederim,umarım bir kıvılcım olur,ben de tek bebekle geceleri ya da eşimin müsait olduğu zamanlar yapmaya çalıştım, iki bebekle biraz daha uzun sürede yapabilirsiniz.Üzülmeyin parçalama metodu en güzel yöntem, bir gün cekmeceye göz dikersiniz,bi gün dolaba,bir gün raflara,bir gün kutulara. :) yeter ki niyet edin,
Bebeğim ufak olduğu için oyuncak fazla yok ama bugün onunla ilgili birşey okudum,aklıma yattı. oyuncakların hepsini bir arada bulundurulmaması gerektiği, guruplara ayrılarak muhafaza edilmesinin çocuk açısından daha uygun olduğu, diğer türlü kafasının karıştığını ve konsantrasyon bozukluğu yaşadığını, toplarken de daha hevesli topladığını ve daha az dağıldığını yazıyordu,
Belki böyle bisi yapabilirsiniz,
Çocuklar için herşey oyuncak değil mi :) illa lego araba bebek olması gerekmiyor,eğer bu tarz oyuncaklar var ise fazlalığından şikayetçi iseniz bir diğer yol,her hafta içlerinden bir iki oyuncağı saklamak ve çocuk sormuyor ise elden çıkarmak olabilir.Bu öneride bana uygulanabilir gelmişti.
Henüz yaşamadım bakalım neler olacak,:)
Bebegim henüz 6,5 aylık, çok heyecanlıyım.
enerjiniz hiç bitmesin sevgiler [MENTION=1520]havuçtatlısı[/MENTION] [MENTION=4827]S[/MENTION] [MENTION=8410]deva[/MENTION]

Son düzenleme:

baharibeklerken

New member
Sabır gösterek ve zaman ayırarak okuduğunuz için teşekkür ederim,umarım bir kıvılcım olur,ben de tek bebekle geceleri ya da eşimin müsait olduğu zamanlar yapmaya çalıştım, iki bebekle biraz daha uzun sürede yapabilirsiniz.Üzülmeyin parçalama metodu en güzel yöntem, bir gün cekmeceye göz dikersiniz,bi gün dolaba,bir gün raflara,bir gün kutulara. :) yeter ki niyet edin,
Bebeğim ufak olduğu için oyuncak fazla yok ama bugün onunla ilgili birşey okudum,aklıma yattı. oyuncakların hepsini bir arada bulundurulmaması gerektiği, guruplara ayrılarak muhafaza edilmesinin çocuk açısından daha uygun olduğu, diğer türlü kafasının karıştığını ve konsantrasyon bozukluğu yaşadığını, toplarken de daha hevesli topladığını ve daha az dağıldığını yazıyordu,
Çocuklar için herşey oyuncak değil mi :) illa lego araba bebek olması gerekmiyor,eğer bu tarz oyuncaklar var ise fazlalığından şikayetçi iseniz bir diğer yol,her hafta içlerinden bir iki oyuncağı saklamak ve çocuk sormuyor ise elden çıkarmak olabilir.Bu öneride bana uygulanabilir gelmişti.
Henüz yaşamadım bakalım neler olacak,:)
enerjiniz hiç bitmesin sevgiler [MENTION=1520]havuçtatlısı[/MENTION] [MENTION=4827]S[/MENTION] [MENTION=8410]deva[/MENTION]

Ne kadar güzel uygulamalar yapmışsınız. Umarım bende başarabilirim.
Bir yılı aşkındır bu sadelesmeyle ilgili seyler takip ediyorum. Bugün geldiğim nokta dan şunu görüyorum. Oyalanmadayim. Hep zaten eşyam az , vs diye savuşturmuşum. Dağınıklık bitmiyor.

Demek ki sadeleşme içteki enerji bütünlüğünü koruyabilmekte. Duygusal dağınıklık hallolmadıysa eşya kalabalığı bitmiyor, attığının yerine başka şeylerle dolduruyor insan. O eşya ile duygusal bağlarımızı gözden geçirmek lazım. Tutmamizin ardinda bu var. Birakamadigimiz şeyler var. Bagsizlaşma egzersizinden sonra rüyamda bir odadan koca koca mobilyaları attigimi görmüştüm. Bu egzersiz ve ardindan benzer rüya birden fazla defa oldu hemde. Anladım ki gerçekten duygusal yükler eşya yüküyle aynı kodlu içimizde. Eşyayı bırakırken onunla olan duygusal baglar ve kodlarimizin da farkina varmak ve tamir etmek gerekiyor. Yoksa insan sıfır eşya ile başlayıp etrafını tekrar doldurabiliyor ıvır zıvır la. Bunu bizzat yaşadım. Şu eşyalar olmasa daha kolay olacak derdim eskiden. Sıfırlandı bir gün. Sonra yine doldurmuşum etrafımı. Baktım ki yine dağınıklığın içinden çıkamıyorum.

Şu video ve ayni kanalın benzeri bir kaç videosunda duygusal bağlarla ilgili örnekler var. Kirli makineden temiz çamaşır çıkar mı? - YouTube

Son düzenleme:

S

New member
Henüz yaşamadım bakalım neler olacak,

Aslim hanim asil ben size tsk ederim bu kadar detayli anlatip zman ayirdiginiz icin.ben sizin yazinizdan sonra tekrar bi evimin halini dusundum.ve gaza geldim;) bugun oglumun odasini ve kendi odami duzenledim.cok iyi oldu.yarinda mutfakl oturma odasindaki kanepe altlrini felan duzenlemeyi dusunuyorum.inanirmisiniz 2 senedir kizimla kendi bilekligimi ariyip duruyodum doguma gitmeden once kaldirmistim dogumdan sonra kizima takarim diye dusundugum bilekligi kizim suan 2 yasinda yeni buldum;) en cokta ona sevindim.ne dusunceyle sakladiysam sakladigim yer aklima gelmedi bi turlu.bugun evden 3 poset ise yaramayan atilmasi gereken kiyafette dahil bunlara ivir zivir cikardim.odamin hafifledigini hissettim.herseyi bi duzene koydum.kitabligima cocuklarin yetisemeyeci yer diye elime geceni koymusum mesela.baktimki aslinda cogu gereksiz seyler hemen attim.ivir zivirdan kitablar gorunmeyecek hale gelmis. oyuncak konusundada oyuncaklarini malesef kaldiramiyorum bi kac poset yapip bazalarin altina sakladim.ama buyuk araba akulu araba bisiklet gibi buyuk parca oyuncaklari var.hatta ogluma dogdugunda elektirikli besik almistim.prize takiyosun kendi sallaniyo.oglum ondan hoslanmamisti.hic binmedi sallanmadi.ikinci cocugum kullanir diye saklamistim.kizim oglumun aksine cok sevmisti.onda agir agir sallanip muzik esliginde uyurdu.kocaman bisey yani bayagi yer kapliyodu.oglum kizimi kiskandigindan dolayi oda binmek istedi.10 kg ustu binilmemesi gerektigi icin salincak bozuldu.dusunuki evin ortasinda hala o duruyo ise yaramiyo ama cocuklar bazen icinde oynuyolar diye onu bile atmadim.oglum bi oyuncagi yok olsa belki bi iki ay hatirlamaz ama elbet sorar.sordugunda yok dersemde cok uzulur bidaha ister ayni oyuncaktan oyuzden oyuncaklari elden cikaramiyorun.gerci oyuncaklarda artij oyuncakliktan cikti hep kirik.bende cok uzattim farkindayim.yapabildigim kadarini yapiorum insallah sizede cok tsk ediyorum

baharibeklerken

New member
Aslim hanim asil ben size tsk ederim bu kadar detayli anlatip zman ayirdiginiz icin.ben sizin yazinizdan sonra tekrar bi evimin halini dusundum.ve gaza geldim;) bugun oglumun odasini ve kendi odami duzenledim.cok iyi oldu.yarinda mutfakl oturma odasindaki kanepe altlrini felan duzenlemeyi dusunuyorum.inanirmisiniz 2 senedir kizimla kendi bilekligimi ariyip duruyodum doguma gitmeden once kaldirmistim dogumdan sonra kizima takarim diye dusundugum bilekligi kizim suan 2 yasinda yeni buldum;) en cokta ona sevindim.ne dusunceyle sakladiysam sakladigim yer aklima gelmedi bi turlu.bugun evden 3 poset ise yaramayan atilmasi gereken kiyafette dahil bunlara ivir zivir cikardim.odamin hafifledigini hissettim.herseyi bi duzene koydum.kitabligima cocuklarin yetisemeyeci yer diye elime geceni koymusum mesela.baktimki aslinda cogu gereksiz seyler hemen attim.ivir zivirdan kitablar gorunmeyecek hale gelmis. oyuncak konusundada oyuncaklarini malesef kaldiramiyorum bi kac poset yapip bazalarin altina sakladim.ama buyuk araba akulu araba bisiklet gibi buyuk parca oyuncaklari var.hatta ogluma dogdugunda elektirikli besik almistim.prize takiyosun kendi sallaniyo.oglum ondan hoslanmamisti.hic binmedi sallanmadi.ikinci cocugum kullanir diye saklamistim.kizim oglumun aksine cok sevmisti.onda agir agir sallanip muzik esliginde uyurdu.kocaman bisey yani bayagi yer kapliyodu.oglum kizimi kiskandigindan dolayi oda binmek istedi.10 kg ustu binilmemesi gerektigi icin salincak bozuldu.dusunuki evin ortasinda hala o duruyo ise yaramiyo ama cocuklar bazen icinde oynuyolar diye onu bile atmadim.oglum bi oyuncagi yok olsa belki bi iki ay hatirlamaz ama elbet sorar.sordugunda yok dersemde cok uzulur bidaha ister ayni oyuncaktan oyuzden oyuncaklari elden cikaramiyorun.gerci oyuncaklarda artij oyuncakliktan cikti hep kirik.bende cok uzattim farkindayim.yapabildigim kadarini yapiorum insallah sizede cok tsk ediyorum

MasaAllah Sinem hanım sizi tebrik ediyorum hemen uygulamaya koymuşsunuz. Oyuncaklar için oğlunuzla konuşarak bazılarını verelim vs gibi birlikte karar vererek onun istediklerini elden çıkarmayı deneseniz kabul eder mi acaba? Zaten ondan izinsiz çıkarmanız uygun olmaz. Mesela bu ay iki parca oyuncağını elden çıkaralım diye teklif edip. Bende uzun zamandir tuttugum esyalari çıkarıyorum evimiz ferahliyor vs diyerek örnek olabilirsiniz.Kabul ederse uygulayıp. Gelecek ay tekrar iki üç derken birine hediye etmenin veya kullanmadigi ile mesafe koymanin tadini şimdiden o da tatsa.

S

New member
MasaAllah Sinem hanım sizi tebrik ediyorum hemen uygulamaya koymuşsunuz. Oyuncaklar için oğlunuzla konuşarak bazılarını verelim vs gibi birlikte karar vererek onun istediklerini elden çıkarmayı deneseniz kabul eder mi acaba? Zaten ondan izinsiz çıkarmanız uygun olmaz. Mesela bu ay iki parca oyuncağını elden çıkaralım diye teklif edip. Bende uzun zamandir tuttugum esyalari çıkarıyorum evimiz ferahliyor vs diyerek örnek olabilirsiniz.Kabul ederse uygulayıp. Gelecek ay tekrar iki üç derken birine hediye etmenin veya kullanmadigi ile mesafe koymanin tadini şimdiden o da tatsa.

Tsk ederim bahari beklerken aslinda hemen ise koyulmamin sebebi uzun zmandir aklimda olan birseydi biyerden baslamam gerekiyodu yani evin daginikligi hic bitmedigi icin.ama bir turlu baslayamadim aslim hanimi yazisini gorunce hemen basladim cok sukur valla rahatladim.

Oyuncak konusuna gelince oyuncaklari baskasina verilebilcek saglamlita degil.aslinda oglumun cok daginik olmasi sorun.yani bi arabasi var tekerlekleri yok ucak var kanadi yok boya kalemleri var mesela kalemlik aldim koydum ama oglum isi bitince geri koymuyo ben toplamasam kayboluyo kiriliyo.koca bi sepet legosu var o legolarla oynarken cok guzel oluyo ama toplamaya gelince hic yanasmiyor.yani birine veeilecekcbi oyuncak yok cogu kirik.ben bilemedim ne yapcagimi inanin.oyuzden uzun zmandir eve dokunmuyodum.baskasina verme fikrinide kizim icin dusunmuyorum cunki kizim daha kucuk oda oynamayi seviyor.ama boylede cok yorucu oluyo.kafamda deli sorular;) vallahi bilemedim ne yapcagimi.ama cok pismanim bu kadar cok oyuncak aldigima.hani diyolarya paramla rezil oluyorum diye;) cok yerinde oldu bu soz.kendime stres icin almisim :)