Merhabalar
Benimde son zamanlarda arastirdigim ilgilendigim konu sade yaşam.bu başlığı açtığınız icin tesekkur ederim [MENTION=1520]havuçtatlısı[/MENTION].bende sadelesmek ,evde fazlalik tutmamak istiyorum.eskiden hemen satin aldigim şeyleri artik almiyorum.fazla kap kaçak varsa bir yere yemek felan gondersem kap kalsin diyorum.ceyizimde kullanmadigim fazlaliklari ihtiyac sahibi genc kizllara veriyorum etraftanda topluyorum. Herseyini dagittin diyenlere sandikta lekenecek sakladiklarinizi emin olun kizlariniz beğenmeyecek diyorum.yükden baska birşey olmayacak onlarada.elbiselerimi azaltmaya çalışıyorum.cocuklarim kuzenleriyle dönüşümlü giyerler kuculeni veririm kardeslerime onlarda bana.tabiki yeni aldiklarimizda olur muhakkak ama arkadan giyecekler oldugu icin rahatlikla alirim.evinde gereksiz ortuler yok.objeleri kaldirdim.evlenirken en cok aldigim vazo tarzi suslere pismanim.modayi takip etmemek bence en buyuk sadelesmek.moda olan birseyi begensem bile belediye dagitmis gibi herkeste olmasi beni rahatsiz eder.kitap konusunda sadelesemiyorum.parayi acimadan verdigim tek set kitap.ama okumadan alma yasagi koyarim kendime okursam alirim.zira daha once alip okumadiklarim oldu.boyle benim icin daha cok sey var.etrafta surekli verin fazlaliklari derim.yazacak cok sey var.konuyu ilgiyle takip ediyorum.ornek olsun diye anlattim kusura bakmayin sizlerdende ornekler bekliyorum.kitap tavsiyeleri icin ayrica tesekkur ediyorum
Merhaba,
Sadelesme konusu ile ilgili kendi yaptıklarımı fikir olması açısından paylaşmak isterim,faydasını gördüm ve evime gelen misafirler evde bir ferahlık olduğunu söylüyor, ruhen ve fiziken ferahlamis olduğumu hissediyorum.
#Konmari felsefesini biraz araştırdım ve kitabı okumasam da birçok sayfada özeti ve mantığı var,aklıma çok yattı ve kendime uyarlamaya çalıştım,
#Enerji konusu ile ilgili az çok birşeyler okuyoruz ve eşyaların enerjisi ile ilgili ufak bir araştırma yapmanızı öneririm evde temizlik yaparken bu bilgilerde işinize yarayacaktır.
*öncelikle evi bölümlere ayırdım, en müsait olduğum zamanlar herşeyi gözden geçirdim, acele etmedim,hepsini aynı anda dagitmadim.
-örneğin salon (oturma odasi olarak kullanıyoruz aynı zamanda ):
1.masa üstü objeler kalktı,
2.koltukların üzerinde fazla kirlentler kalktı
3.salonun köşelerinde duran aksesuarlar kalktı
4.temizlik yapmaya engel kablolar kutu içine saklandı
5.pencere önü çiçekler azaltıldı
6.elime çarpan, temizliği engelleyen,kırık veya sevmediğim birşey var ise hepsi kalktı,
Bu arada bu ortadan kaldirdigimiz şeyleri asla bir yere istiflemiyoruz mutlaka evden çıkarıyoruz bi sekilde,ben çoğunlunu hediye vererek çözüm bulmuştum .
Örneğin mutfak,
En başımın dertte olduğu yer idi,evde iki kisi yasamamiza rağmen, bulaşık makinasi hic bos kalmıyordu, sonra ihtiyacimdan fazla tabak,bardak,catal bıçak malzeme olduğunu gördüm,mevcut kirlendiginde yıkanmak yerine raftan yenisi alınıyordu.
- bir gece cekmecelerdeki bütün aletleri tek sayıya indirdim,
-tencere tava birer ikiser disarida biraktim
-eskimis plastik vs çizilen kırık şeyleri attım, görünürde olanlari guruplastirip gözümü rahatsiz etmicek ve elime takilmicak şekilde kaplara koydum..
Örneğin yatak odasi:
Ayrıca bir giyinme odası olmadığından bu odadaki dolaptaki eşyaların beni cok oyaladigini farkettim,
-esiminkilerde dahil olmak üzere herşeyi elden gecirip,artik eskiyenleri attım, iyi durumda olanları ayırdım, belediye bu yönde bir hizmet veriyor,telefon açtım ve gelip ayırdığım bütün kıyafetleri aldılar, mutfak malzemeleride dahil.
Sosyal hizmet kurumunda ihtiyacı olanlar için kullanıldığını biliyorum,belki bulunduğunuz yerin belediyesininde böyle bir hizmeti vardır.
-dolapta kıyafetleri guruplara ayırdım,
-yatak altlarını depo gibi kullanmak yerine mevsimlikleri kaldırdım, dışarıda kullanicam kadar nevresim bıraktım,
Evin girişi, en çok gördüğümüz yer,
Sağda solda mutlaka birşeyler vardır, dikkatli bakınca gerçekten ordami durmasi gerekiyor o şeylerin, durmazsa ne olur, bir daha bakın.
-cekmeceler ! En sevmediğim,
Evdeki ivir zivir olarak düşündüğüm şeyleri tekrar elden gecirerek,lazım olur dursun dediğim herseyi attım, önemli evrakları dosyaladim,hepsini belli bir yere koydum,(evi yerlestirirken her zaman mantığım bana bişey olursa baska birileri aranan şeyleri bulabilsin ),
-bunları yaparken, kutulama yapmaktan kacindim,çünkü bu biriktirmek oluyor,manevi değeri olan birkaç seyi ufak kutu yapıp kaldırdım,
-fazla çantaları da elden çıkardım,
Bunların dışında,
Bebegimin oyuncakları için tek bir seffaf kutu,
Kendi yaptığımız aktiviteler için tek bir kutu,hobi malzemeleri için tek bir kutu,yaparak ulasabilcegim bir yere kaldırdım, şunu biliyorum hepsi tek yerde, sağdan soldan elime gelmeyecek.
....
Arkadaşlar aslında bunlar herkesin yapacağı şeyler, önemli olan eşya ile bağ kurmamak ve vazgecebilmek,eşyanın hizmetçisi olmamak.Aynı şeyden kendim için bir de misafir için ayırdıktan sonra geri kalan hersey fazla.
Tüm bunlar olduktan sonra evin daha az dağıldığını, daha kolay temizlik yapabildigimi,aradığımı daha çabuk bulduğumu ve evin beni sıkmadığını farkettim, buna öyle alisiyorsunuz ki gittiginiz yerlerde eşyalar gözünüzü yoruyor,farkı daha belirgin görüyorsunuz.
Uzun yazdığım için özür dilerim,umarım tekrar etmemisimdir aynı şeyleri. Saygılar