sağ el-sol el tercihine müdahale edilir mi?

Sleuysl

New member
Oğlum 28 aylık ve solak. Ben şimdiye kadar tercihine mudahale etmedim. Ama kafamda hep yemek konusu var acaba yemek yerken sağ eliyle yemesi için müdahale etmelimiyim. Anlayacak yaşa gelince mi izah etmeliyim o zaman daha mi çok zorlanir... Kafamda deli sorular :)
Bu konuda fikri olan var mi??

Elif Sude Eser

New member

Mehlikanaz

New member
Merhaba bende solagım. Küçükken cok zorladı ogretmenlerım ama solaklık müdahale ıle degısmıyor. Işlerımı ozellıkle ınce ışlerımı ıgne ıplık tutma makas kalem tutma gıbı sol ıle daha kolay yapıyorum . Fakat yemek yeme de bıraz müdahale ıle sağ yaptırabılırsınız . Sadece yemek yeme temızlenme gıbı cok zorlanmayacağı konularda sağ ele alıştırabılırsınız. Fakat tüm alanlara müdahale edersenız yanlış olur . Zaten degısmez de ıkı ara bı derede kalıp zorluk çeker çocuk

Mehlikanaz

New member
Helekı okulda hıc müdahale etmeyen . Kabus gıbı aklımda 1. Sınıfta ılk kalem tuttuğum Zaman'larda Öğretmenın gelıp zorla sağ elımı kullandırması . Solaklık beyınden gelen bır şey . Bazı temel konular harıc solakları zorlamayın

Üsküdar

New member
Sağ eli de Allah yarattı sol eli de.. Neden müdahale etme geregi duyuyorsunuz ki ne farkediyor.Ben olsam özgür bırakırdım ama merak ettim doğrusu düşüncenizin sebebini arkadasim

Elvann

New member
Helekı okulda hıc müdahale etmeyen . Kabus gıbı aklımda 1. Sınıfta ılk kalem tuttuğum Zaman'larda Öğretmenın gelıp zorla sağ elımı kullandırması . Solaklık beyınden gelen bır şey . Bazı temel konular harıc solakları zorlamayın ��

Doğru diyorsunuz zorlansa da değişecek bişey degil. Yemek yerken söylenebilir mi sağ elini kullan diye peki. ?

Mehlikanaz

New member
Hımmmm Tabıkı öyle . Bıraz yasam tarzı ıle alakalı . Soyleki şah el ile yemek yemek sunnet olduğu için . Oradaki mantıklı sebebte su efendımız tuvalette vs temızlıgı sol ıle yapılmasını yemek Yemenınde sağ el ıle yapılarak bır bırınde. Ayrılmasını tavsıye edıyor ve o sekılde yapıyor. Tabıkı buda tercıh meselesı . ☺️Umarım açıklayıcı olmuşumdur .

Üsküdar

New member
Hımmmm Tabıkı öyle . Bıraz yasam tarzı ıle alakalı . Soyleki şah el ile yemek yemek sunnet olduğu için . Oradaki mantıklı sebebte su efendımız tuvalette vs temızlıgı sol ıle yapılmasını yemek Yemenınde sağ el ıle yapılarak bır bırınde. Ayrılmasını tavsıye edıyor ve o sekılde yapıyor. Tabıkı buda tercıh meselesı . ☺️Umarım açıklayıcı olmuşumdur .

Teşekkür ederim açıklama için.Fakat o devir farklıydı temizlik şartları şimdiki gibi degildi çatal kasik kullanımı yoktu bu gerekliydi dinimiz temizliğe önem veren bir din.Oysa şimdi bu baskıya ne gerek var.Yanlis anlaşılmak istemem.Sadece oructaki seferlik olayındaki gibi mantık yurütuyorum.Gene söylüyorum sağ eli de Allah yarattı sol eli de. Bence müdahale edilmemeli.

Mehlikanaz

New member
Ben baskı ıle yapılması taraftarı degılım zaten . Yazı yazma konusunda Baskı görmüş birisi olarak söylüyorum . Sadece yapılabılırlıgı konusunda kendımce yorum yaptım. Yanlış anlaşılacak bı durumda yok zaten arkadasım . Tercıh meselesı bazı seyler . Sevgıyle kalın.

Merhaba.. Söylenenlere ek olarak bir şeyler paylaşmak istiyorum. Çok saygı duyduğum ve kendisinden çok şey öğrendiğim tıp doktoru bir akupunktur uzmanı solaklığın fizyolojik bir durum olduğunu, kişinin kendi seçimi olmadığını, kesinlikle baskı yapılmamasını, solaklığına müdahale edilen kişilerde kararsız bir kişilik yapısı ortaya çıkabildiğini söylemişti. Benim de annem solak, ben sola meyilliyim ve oğlum da solak. Biz oğluma müdahale etmedik ama okulda çok uyaranla karşılaştığı için yemeği sağla yiyor, biz de dini ilmi gerekçelerini anlattık, yemeği sağla yemeye devam etmeye kendisi karar verdi,diğer işleri solla yapıyor. Müdahale etmemeyi öneriyorum.
Dini boyutuna gelince Peygamber Efendimizin sünnetleri hiçbir şekilde fıtratla çelişmez ve uzmanların söylediğine göre solaklık da fıtri bir durum. Bu durumda ya solu kullanmanın men edilmesiyle ilgili hadislerin sahihlik durumunu araştırdığını söylemişti akupunktur uzmanı olan doktor hanım. Henüz ulaştığı sonuçları bilmiyorum,öğrenirsem paylaşırım. Eğer bu konu ile ilgili hadislerin sahihliğiyle alakalı sorun yoksa solaklıkla alakalı henüz bilinmeyen şeyler vardır. Bilimsel gerçekler de eninde sonunda Peygamber Efendimizin sözlerini tasdik etmektedir. Tabi ki biz Müslümanlar olarak Efendimizin sahih(gerçekliği şüphe götürmeyen) söz ve davranışlarını kabul etmek için bilimin şahitliğine ihtiyaç duymuyoruz,sadece bilim onun asırlar öncesinden haber verdiği gerçekleri bugün ispatlayarak onun doğruluğuna ve büyüklüğüne şahitlik ediyor. Vesselam.