Şarkı Söyleyen Berber - Arslan Sayman

Ayşe Gençer

New member
0000000587029-1.jpg

Biz bu kitaplara boş yere çocuk kitapları diyoruz. Aslında bu kitaplar çocuk kitabı görünümünde yetişkinlere gerçekleri özet yolla hatırlatma ve kendini sorgulatma kitapları gibi bana göre. Acaba yazarlar "Çocuklar size söylüyorum ebeveynler siz anlayın mı?" diyorlar ya da biz her şeyi çok biliyor"muş"uz da çocuklar da bilsin gibi mi yapıyoruz.

Bu kitap aynı mahallede dükkanları olan iki berber hakkında. Birinin adı Meraklı Berber. İşi gücü mahalleli tarafından çok sevilen adı Şarkı Söyleyen Berber olan berberi takip etmek. Niye çocuklar bana gelmiyor, herkes ona gitmek istiyor diye sorgulayıp dururken onun işi ile ilgili hiç kimsenin bilmediği bir sırrı olduğuna inanıp onu öğrenin peşine düşer.

Meraklı Berber bir müşteri geldi mi dükkanına onu soru yağmuruna tutar. Kimsin, nesin... Sanki traş etmeye değil sorgulamaya niyetlenmiş gibi.
Günlük hayatta da yok mu böyle kişiler? Sorar da sorarlar... Ne yaptı senin kız evlendi mi? Evlendiğinde çocuğu oldu mu? Neden çocuğu olmuyor ki? E ikinci ne zaman olacak? Kocan işe girdi mi? Kaç lira maaşa girdi? Sabahları erken nereye gidiyorsun öyle? Oyyy yazarken bile sıkıldım. Ne üstüne vazife oluyor da insanlar böyle sordukça soruyor. Bizim Meraklı Berber de o misal.

Şarkı Söyleyen Berber ise her sabah dükkanını erkenden açar, mis gibi temizlenmiş dükkanı nefis kokar. Gelen müşterileri bir yandan traş eder, bir yandan şarkı söyler. Söylediği şarkılar da müşterilere özel yazılmış sözlerden oluşuyor.

Meraklı Berber çocukların neden ona gelmediğine iyice kafayı takar ve işin sırrını öğrenmek için çocuk kılığına girip rakibinin dükkanına gitmeye karar verir. Mecbur kalır bıyığını kesmeye, bir çocuk gibi gidip oturur koltuğuna işin sırrını çözeceğine inanır.

Tabi Şarkı Söyleyen Berber durumun farkındadır. Onun şarkısı ise ona ders verir . Şarkının son sözleri şöyledir:

"Çocukları sevmekle
Başlamalısın işe
Belki işlerin artar
Dur dersin bu gidişe

Çocuklar önemlidir
Sakın bunu unutma
Onları büyüklerle
Hiçbir zaman bir tutma

Bu merakın yüzünden
Bıyık ve kakül gitti
Ama bu dersimiz
Çok öğretici bitti"

Kitabın tamamı böyle şiirsel bir dille yazılmış.
Hem eğlenceli hem de mesajı derin bir kitap, ben çok seviyorum :)
Keşke tiyatroya taşınsa bu kitap :)

Umarın yetişkinlerin dünyasında keşke herkes başkalarının başarıları ile uğraşacağı, onun başarısızlığa uğramalarını bekleyecekleri yerde o enerjiyi yaptığı işlere verseler...
Belki onlar için de başarı böylece kendinden gelir.

Son düzenleme:

Ayşe Gençer

New member
İşte satış noktası tanıtım yazısı :

Bir tarak, bir makas, bir şarkı...

İşte bizim berberin sırrı!

İşleri pek iyi gitmeyen Meraklı Berber, yine meraktan ölüyor! Çünkü bütün çocuklar, onun sonu gelmez sorularına katlanmaktansa, mahallenin diğer berberini, Şarkı Söyleyen Berber'i tercih ediyor. "Bu işte bir iş var ama ne?" diye soruyor Meraklı Berber, "Sırrı nedir Şarkı Söyleyen Berber'in, neler yapıyor o dükkânda?" diye söyleniyor durmadan.

Sonunda, anlıyor gerçeği ama hem bıyığından hem de çok sevdiği kâkülünden oluyor! Hikâyeleriyle çocukların hayallerine hayaller katan Arslan Sayman, Meraklı Berber'in başına gelenleri ve Şarkı Söyleyen Berber'in sırrını , Deniz Üçbaşaran'ın gözalıcı çizimleriyle anlatıyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Sayfa Sayısı: 32

Baskı Yılı: 2015

Dili: Türkçe
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Resimleyen : Deniz Üçbaşaran
Sayfa Sayısı : 32

İlk Baskı Yılı : 2014

Dil : Türkçe