Sütün yetersiz olması ve güvenli bağlanma

Yasmin24

New member
merhaba
5buçuk aylık bi kızım var.kızım ilk 1ay beni emdi.ve uyku dışındaki bütün vakitlerde sürekli emmek istiyordu.bir ay sonra doktora gittğmzde kilo almadğnı hatta kilo kaybının oldğnu öğrendik.doktor sütümün yetersiz oldğnu mamaya başlamamz gerektğni söyledi.hiç istemesem de mecburen başladık.kızımın aynı zamanda gaz problemi başladı.tecrübesizlik ve ilk çocuk olmasından çoğu zaman ağlamalarını ayırt edemedim gaz mı açlık mı.mama verirken de önce kemdim emzirip ardından mama verme şeklinde gittim.şuan mmalesef biberona alıştğndan beni günde bi iki defa zar zor emiyor.sorum şu kızımın ilk bi ay yeme ihtiyacı yeterince giderilnemiş oldu.sonrasında da yine açlığını ayırt demedğmden vaktinde ve yeterince giderimemiş oldu..şuan gaz problemimz dışında bi sıkıntımız yok huzursuz bi bebek değil ama göz teması kurmakta zorlanıyrm.etraftaki şeyler ilk aylardan beri çok dikkatini çekiyor.örneğin dışarı çıktğmzda bazen etrafa öyle bi odaklanıyo ki bizi duymuyor.ihtiyaçları tam giderilmedğnden güvenli bağlanmamz tam olmadı gibi geliyor.güvenli bağlanma için bundan sonrası adına neler yapabilirim

Henna

Member
merhaba
5buçuk aylık bi kızım var.kızım ilk 1ay beni emdi.ve uyku dışındaki bütün vakitlerde sürekli emmek istiyordu.bir ay sonra doktora gittğmzde kilo almadğnı hatta kilo kaybının oldğnu öğrendik.doktor sütümün yetersiz oldğnu mamaya başlamamz gerektğni söyledi.hiç istemesem de mecburen başladık.kızımın aynı zamanda gaz problemi başladı.tecrübesizlik ve ilk çocuk olmasından çoğu zaman ağlamalarını ayırt edemedim gaz mı açlık mı.mama verirken de önce kemdim emzirip ardından mama verme şeklinde gittim.şuan mmalesef biberona alıştğndan beni günde bi iki defa zar zor emiyor.sorum şu kızımın ilk bi ay yeme ihtiyacı yeterince giderilnemiş oldu.sonrasında da yine açlığını ayırt demedğmden vaktinde ve yeterince giderimemiş oldu..şuan gaz problemimz dışında bi sıkıntımız yok huzursuz bi bebek değil ama göz teması kurmakta zorlanıyrm.etraftaki şeyler ilk aylardan beri çok dikkatini çekiyor.örneğin dışarı çıktğmzda bazen etrafa öyle bi odaklanıyo ki bizi duymuyor.ihtiyaçları tam giderilmedğnden güvenli bağlanmamz tam olmadı gibi geliyor.güvenli bağlanma için bundan sonrası adına neler yapabilirim

Merhaba. Bence geç kalmis değilsiniz, bebeğiniz henüz küçük, yani telafisi daha kolay bazı şeylerin. Ben de ilk zamanlar ağlamaları çok ayırt edemiyordum. Bebeğe kendini bırakma mevzusu var ya, işte o çok yardimci oluyor bebeği duymaya. Dışardan gelen tüm seslere, hatta içinizden gelen o olumsuz seslere de kulaklarınızı kapatmak çok önemli. Mama verdiginiz icin kendinizi suclu hissetmeyin. Sütün az olması da annenin duygu durumuyla ilgili. Siz elinizden geldiğince emzirmeye gayret edin. Biberonla verirken de göğsünüzü açıp dokunmasına müsade edebilirsiniz.

Bebegimin etrafa ilgisi arttığı zamanlarda emzirme sürecimi düşündüm de, çile gibiydi. Halbuki simdi dusundugumde bu durumun beni sevindiren kısmıyla ilgilenseydim belki daha kolay atlatabilirdim o süreci. Algıları açık, hayatı tanımaya, keşfetmeye çalışıyor. Yaşarken öyle olmuyor ama maalesef değil mi? Belki rahatlatır bu sizi diye söylemek istedim. Kolaylıklar...

Emek

New member
merhaba

Merhabalar [MENTION=9194]Yasmin24[/MENTION] hanim endise etmeyin gec kalmadiniz daha baglanma surecindesiniz ve bebisiniz daha cok kucuk.Oncelikle Adem beyin radyo kayitlarino dinlemenizi tavsiye edrim.Dinlediyseniz bile tekrar dinleyin.Guvenli baglanma 24. aya kadar devam ettigi icim su anda zatem anliyamazsiniz baglanip baglanmadiginizi.Onemli olan kendinizi bebeisinize birakin ihtoyaclarino vaktinde ve yeterince giderin biiznillah baglanma da olacaktir.Simdiden baglandin mi kaygilarina kapilmayin.Bebekler o aylarda cevrede ki alicilara daha cok dikkat ederler zaten.Cevresimde o kadar cok etkileyico sey var ki cunki:)Siz goz temasina devam edin o da kuracaktir sizinle temas insaAllah.Emzirmelerinizi kaliteli bi halde uygularsaniz yani goz ten temasini iyi yaparsaniz emzirmenin verdigi guven bebinize de yeter insaAllah.Allah yardimcimiz olsun...

Yasmin24

New member
Tşkr ederim cvbnz için.evet kendimi tam olarak bırakamyrm sanırım.çocukluk döneminden kalma yükler var üzerimde.edindğm olumsuz hisler var imtihanım olan.onun dışında şuan yaşadğm bazı sıkıntılar var.bu yüzden okudğm öğrendğm şeyleri uygulamakta zorlanyrm.zormuş diyorum annelik.ama herşeye rağmen kendimi toparlamam bebeğime odaklanmam lazım

Sevgili [MENTION=9194]Yasmin24[/MENTION]

Bebeğinizi eğer anne sütü ile besleyemiyorsanız, biberon ile beslenmesi sırasında size temas etmesine izin vererek, o sırada kendinizi ona bırakarak, güvenli bağlanma zemini oluşturabilirsiniz :)

Göz temasını test etmeniz için çok erken. Şu anda renklere, hareketli varlıklara, seslere o kadar dıyarlı ki, sizinle uzun bir göz teması kurmak için fırsatı olmayabilir :)

Yasmin24

New member
[MENTION=8116]Aşk-ı Nar[/MENTION] hanım şuan beni çok çok az emiyor.zaten sütüm de iyice azaldı.uyanıkken hiç emmiyor.uykuluyken brz emiyor.mama verirken dikkat etmeye çalışyrm.kucağımda veriyorum.göz teması kurmaya çalışarak ama bebeğim ilk aylardan beri etrafla çok ilgili.hatırlyrm daha minicik haliyle lambaları kitaplıktaki renkli kitapları incelerdi.şimdi daha meraklı tabi.adem beyin kitaplarını okudum.radyo kayıtlarının da bi kısmını dinledim.şuan da pedagoji okulunu you tube dan dinlemeye çalışyrm fırsat buldukça

Emek

New member
[MENTION=8116]Aşk-ı Nar[/MENTION] hanım şuan beni çok çok az emiyor.zaten sütüm de iyice azaldı.uyanıkken hiç emmiyor.uykuluyken brz emiyor.mama verirken dikkat etmeye çalışyrm.kucağımda veriyorum.göz teması kurmaya çalışarak ama bebeğim ilk aylardan beri etrafla çok ilgili.hatırlyrm daha minicik haliyle lambaları kitaplıktaki renkli kitapları incelerdi.şimdi daha meraklı tabi.adem beyin kitaplarını okudum.radyo kayıtlarının da bi kısmını dinledim.şuan da pedagoji okulunu you tube dan dinlemeye çalışyrm fırsat buldukça

Su anda bi tevafuk oldu sevgili anne.:)Instagramda bakarken adem hocanin paylasimlarino yaptigi bi sayfa var.Soyle yaziyodu."Anne bebegini emzirirken kendini birakir gevser bebegiyle senkron esduyum yasarsa onu gogsune sukunetle yatirirsa cocuk azda olsa emse doyar" InsaAllah sizin icin de oyle olur:)

baharibeklerken

New member

Merhaba yasemin hanım, süt yetmeme yi bende çok yaşadım hâlâ yaşıyorum, ve görüyorum ki uyku, su ve şeker azaldiginda süt azalıyor. Ilk ay bende çok endiselendim, ( bu arada sonradan öğrendim ilk ay kilo kaybı olabildiğini normal olduğunu ) doymuyor diye mama aldım istemeyerek, insaAllah almaz diye diye. Şükür ki almadı, sevmedi mamayi. Böylece beni zorladı , değiştirmek zorunda kaldım bazı alışkanlıklarımı. Normalde iştahsız biriydim, suyu az içerim zaten. Üstüne lohusalik döneminde yaşadığım olağanüstü bazı problemler eklenince iştahım uykum vb tamamen kaybolmuştu. Bebeğim için mecbur olmasam hiç yemezdim belki.
Toparlanma üç dört ayı buldu, hâlâ uyku ve iştah sorununu asamadim , ama bugüne geldik çok şükür 10. ay içindeyiz.
Zaman içinde arastirdikca şunu öğrendim süt kesilse bile aylar sonra gelebiliyormus. Aslında sizde biraz daha çevredeki sorunlardan mümkün olduğunca algilarinizi kapatmaya çalışarak Bebeğinize bırakabilseniz bol emzirseniz sutunuz artacaktır. Hatta geçen birinden duydum,anlatan bayanın ölen abisinin ardından ailesi yengesini 2 aylık bebeğini biraktirip zorla yanına almış. Babaanne çok ızdırap çekmiş, 3. gün sütü gelmiş ve torunu emzirmis , buyutmus. Ortamda bulunanlar buna benzer çok örnek olduğunu söyledi. Annesinden Bir başkası nın bile şefkat duyguları süt gelmesini sagliyorsa bizim neden olmasın ki. . Eğer oğlum mama alsaydi ( ki kendimi bilDigimon için dua ediyordum almasın mamayi diye. zamanla mama kolay gelecek ve ben nasıl olsa sütüm az diye artiracaktim mamayi ) bende kendimi zorlamaz yeme içme suya bu kadar dikkat etmezdim.
Bu arada ilk ay sürekli emmesi doyma dan ziyade ihtiyaç tan olabilir. Bunun örneği çok okudum bu forumda. bu konuda endiselenmeyin ihtiyacını karşılayamadim diye.
Bakmama göz teması kaygısını bende yaşadım, biraz küçük olmasından mış, şimdi gayet güzel bakıyor.
Neticede kaygılar kaygılar kaygılar. ... biz onlardan ne kadar uzak durabilirsek o kadar artıyor bebege odaklanmamiz.
Bu dönem herkesin farklı imtihanlardangeçtiği bir dönem, içinizden geliyorsa ( benim çok geliyor :) ) Benım yasadigimi zorlugu yaşayan kaç kişi var ki , ne yapayım vb diye. Şunu da getirin aklınıza bebeğimin bu anları da bir daha gelmeyecek. Dışarda olan neyse geçecek, yavrumun zihninde bu gunlerimiz kalacak.
Herseye rağmen gücümüz de bir yere kadar, bizden gayret , niyet ve çaba. Gerisi Allahın yardımı. .. kaygilarinizda aklınıza bunu getirin, teselli olun

Sevgiler

Rumser

New member
merhaba

Ben de #baharibeklerken e katiliyorum. Ben de kizimin dogumundan 11 gun sonra cok buyuk sıkıntilarla karsilastim. Yeri geldi sutum azaldi.. Rezene cayiydi oydu buydu bir suru yontem denedim lakin hic etki etmedi. Rezene icmek yerine psikolojimi duzeltmem gerekiyordu önce.. Ben de durdum ve kendi kendime telkin verdim " Sutun kesilirse kizinin hakkina gireceksin. Bu sıkintilar elbet gececek kizinin rizkina engel olmakla kalicaksin. Biraz daha rahat olmali ve artik sadece kizini dusunmelisin. Ona birak kendini" dedim. Elhamdulillah sonrasinda bugune kadar hiic sut sıkntsi yasamadim. Oyleki hasta oldugum 2 gun boyunca hicbirsey yiyemedigim zamanlar oldu ama elh. Kizimin rizki hic azalmadi.. Size birkac tavsiyem olucak. Cok sık emzirmeye calisin. Reddediyorsa yavas yavas sıklastirin emzireyi.
Ben ilk zamanlar visne kompostosu icip beraberinde tahin helvasi yiyordum sutumu onemli olcude artiriyordu.
Gun icinde uyudugum zaman da sutum geliyordu.
Bi de acizane tavsiyem ben kizimi emzirmeye baslamadan onun yerine besmele cekerim ardindan da berekete vesile olan tahiyyat duasini okurum.. Sutumun bereketlenecegine inanarak yaparim bunu. Ve bereketlenir de elh. Kizim 10 ayini doldurdu hala duzenli bir sekilde ek gida almiyor. Ve cok sık emen bir cocuk. Allah rizkini veriyor elh.
Umarim iyi seylere vesile olur acizane paylastiklarim... Hayirli gunler. Selametle..

Son düzenleme:

Rumser

New member
merhaba

Bu arada ben sadece sutun yetmemesi kismina odaklanip yazdim hakkinizi helal edin.. Baglanma konusunda da kendinizi bebege birakmak cok cok onemli. Siz de sıkintilar yasiyormussunuz. Evet dusunmemek cok zor ama sıkntilari dusunerek bebege kendnzi birakmanzda zor.. Ilk zamanlar benm kizim da cok aglardi. Ben ne zamanki kendmi birakmaya basladim duzeldi elh. Simdi hala ara ara stresli donemlerden geciyorum. Oyle zamanlarda kizim hissedip gun boyu mizirdaniyor. Ben de hemen kizimi alip sıki siki sariliyorum atlatmaya calisiyorum.

Ayşe Gençer

New member
merhaba

Merhabalar,

Pedagoji Notlarında paylaşılan AdemBey'in sözünü hatırlattı bana mesajınız.

Aynı şeyi biberonla emerken de yapabilirsiniz. Ben de mecbur kaldım vermeye mama. Emzirmekten pes etmeyin derim ben.

Ekli dosyalar

• IMG_8147.jpg
    IMG_8147.jpg
    78.9 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:

baharibeklerken

New member
Bu arada büyüdükçe ilgi arttığı için bir emip bir birakiyorlar memeyi, biz yatakta uzuun süren bir emme yaşıyoruz oglumla. Dolaşıp geliyor az emiyor tekrar gidiyor, emmez diye yanından kalkınca da garip garip bakıyor :) yani büyüdükçe hareketi arttıkça bunlar da olacak, emmek ıstemıyor diye pes etmeyiniz normal bir süreç

Son düzenleme:

Yasmin24

New member
Cvblarınız için hepinize çok tşkr ederim.Allah razı olsun.keşke daha önce üye olup sorularımı sorsaydım.çevremde maalesef anadolu pedagojisini destekleyen kimse yok danışabilecğm.cvblarınız rahatlattı gerçekten

Yasmin24

New member
Baharı beklerken hanım benzer şeyler yaşamışz.mama mevzuunda çevremdeki baskı olmasaydı ben bi süre daha mama vermeyip emzirirdim.ama maalesef böyle oldu.nasip diyorum artk.şuan uyanıkken emmek istemiyor.uykudan uyanır uyanmaz bazen emiyor.az emdiği için iyice azaldı sütüm.fırsat buldukça sağıp vermeye çalşyrm.ilk başlarda brz zorladım emsin dşye ama daha çok tepki verdi artk açyrm göğsümü istemezse mama veriyrm.inş emmeleri tekrar artar.ve kaygılarımdan arınıp kendimi bırakabilirim kızıma

baharibeklerken

New member
Baharı beklerken hanım benzer şeyler yaşamışz.mama mevzuunda çevremdeki baskı olmasaydı ben bi süre daha mama vermeyip emzirirdim.ama maalesef böyle oldu.nasip diyorum artk.şuan uyanıkken emmek istemiyor.uykudan uyanır uyanmaz bazen emiyor.az emdiği için iyice azaldı sütüm.fırsat buldukça sağıp vermeye çalşyrm.ilk başlarda brz zorladım emsin dşye ama daha çok tepki verdi artk açyrm göğsümü istemezse mama veriyrm.inş emmeleri tekrar artar.ve kaygılarımdan arınıp kendimi bırakabilirim kızıma

2- 6 ay arası uyanık emmemeyi bizde yaşadık o günler çoook zordu. Oğlum beni artık emmeyecek diye çok aglamistm. Ilk mesajlarima bakabilirseniz çok detaylı anatmistim
Bir iki tanesine surdan bakabilirsiniz fikir verebilir.
uc bucuk aylik oglumun emme ve uyku sorunlari
Bebegim memeye bagırıyo aglııyo:(
Inaniyorum insaAllah yeniden anne sütü ne donersiniz birlikte. Dua edelim.
Mama nin zararı üzerine çok yeni şeyler öğrendim, şimdilik kaygı duymayin diye paylaşmayı doğru bulmuyorum.
Selamlar

baharibeklerken

New member
O çevre baskisi ahh
Ilk günler çevremde tecrübeli biri olmayisina çok üzülüyordum . Sonra bu siteyle tanistim cok sukur.
Meğer yalnız olmak lohusayken yasadigim sıkıntı bir cebri Lütfi olmuş , insanların olumsuz etkisinden uzaklastirmis beni. çevremde çok kişi olsaydı güvenli baglanma yapamazdım. Nitekim iki aylikken annem ve kaynanamin kısa süreli ziyareti bile beni etkilemiş, zor oldugunu dusunmus dua etmiştim güvenli baglanma uygulayan var mıdır. Uygulanabiliyor mu diye. Keşke konuşma imkanım olsa uygulayan biri varsa diye. Sonra Rabbim bu siteyi çıkardı karşıma. 3, 5 aylık tık ve oğlumu ayrı yatiriyordum. Sizde geç kslmadiniz merak etmeyin. Allah samimi duayı ve çabayı karşılıksız bırakmıyor

Son düzenleme:

Yasmin24

New member
Benim de çevremde çok kşi var maalesef.bu da bildiklerimi uygulamamı extra zorlaştryo.paylaştğnz linkteki yazıları okudum.benim de bi göğsğmden süt tazyikli geliyor.sanırım emmek istememe sebeplerinden biri de bu.ilk bırakmaya başladğnda tıkanacak gibi oluyo sonra reddediyodu.çok anlam veremyodum.sonra sağma makinasıylw sağmaya başlayınca farkettim çok tazyikli geldğni.inş benim de sizinki gibi uyanıkken de emmeye başlar.gerçekten çok istyrm.şuan yavaş yavaş ek gıdaya başladık.mamayı azaltyrm şkr.zararlaryla ilgili bende bşyler okumuştm o yüzden hiç istemedim başlamayı ama mecbur kalıp başladık maalesef

Benim de çevremde çok kşi var maalesef.bu da bildiklerimi uygulamamı extra zorlaştryo.paylaştğnz linkteki yazıları okudum.benim de bi göğsğmden süt tazyikli geliyor.sanırım emmek istememe sebeplerinden biri de bu.ilk bırakmaya başladğnda tıkanacak gibi oluyo sonra reddediyodu.çok anlam veremyodum.sonra sağma makinasıylw sağmaya başlayınca farkettim çok tazyikli geldğni.inş benim de sizinki gibi uyanıkken de emmeye başlar.gerçekten çok istyrm.şuan yavaş yavaş ek gıdaya başladık.mamayı azaltyrm şkr.zararlaryla ilgili bende bşyler okumuştm o yüzden hiç istemedim başlamayı ama mecbur kalıp başladık maalesef

Merhaba

Ek gıda verme ayına gelmişsiniz. Bir süreliğine de olsa biberonu bırakın. İlla mama verecekseniz kaşıkla verin. Biberon bebeği çok şaşırtıyor. Anne göğsünü emmek daha zor çünkü. Emme refleksini sizin göğsünüzden doyursun bebeğiniz. O emdikçe sütünüz de artar zaten. Uykusunda da bol bol emzirin. Emzirmenin 24 ay devam edebilmesi anne bebek bağını kurmada çok büyük kolaylık sağlar.

Yasmin24

New member
Biborona öyle bi alıştı ki bıraktırmak zor olacak gibi.şuan çoğunlukla uyurken bile biboronla uyumak istiyor.phlips aventin biboronunu kullanmaya başladıktan sonra iyice düştğn oldu biborona.anne memesine yakın üretilml bi biberon.emme refleksini onunla karşılıyo sanırm.ama yine de denerim kaşıkla vermeyi.tşkrler tavsiyenz için

Biborona öyle bi alıştı ki bıraktırmak zor olacak gibi.şuan çoğunlukla uyurken bile biboronla uyumak istiyor.phlips aventin biboronunu kullanmaya başladıktan sonra iyice düştğn oldu biborona.anne memesine yakın üretilml bi biberon.emme refleksini onunla karşılıyo sanırm.ama yine de denerim kaşıkla vermeyi.tşkrler tavsiyenz için

Henüz küçük bebeğiniz, denemekte fayda var.