Arkadaslar açıkçası bende düşünüyorum yeniden bağlanmayı fakat yerine getiremiycem sonuç kötü olcak diye korkuyorum cok fazla bi bilgi bulamadim aslında ben Adem hocanin sitesine yaziyorum bağlanma diye hep çoklu baglanma cikiyor . Hocamızın yeniden baglanmayla ilgili kitabi cikacakti ne zmn çıkacak acaba o kitabi beklesem cokmu gecikirim kizim 6.5 yasinda artik kardeşininde olmasini istiyoruz kararsizlik icindeyim...
Yeniden bağlanmayı anladığım, uyguladigim ve dilimin döndüğü kadarıyla anlatayım.Öncelikle cocugunuzun yaşı 30 aydan küçükse kendi yatağında yatması ve sizin de akşamları o uykuya dalana kadar yanında uzanmaniz ona ninniler söylemeniz,masal anlatmanız,kucaklamaniz,göz ten teması kurmanız,oksamaniz, opmeniz lazim bu akşam şartı.30 aydan küçükse kendi yatağınıza alıp sabaha kadar beraber uyuyabilirsiniz çünkü Adem hoca yataktan ayırma ve sütten kesme surecini maksimum 30 aya kadar uzatilabilecegimizi söylüyor.gun içinde ise anne tarafından çocuğa karşı hiçbir olumsuz davranışın olmaması lazim.anne yasaklar koymamalı, çocuğa ne maddi ne de psikolojik şiddet uygulamamali,asagilamamali,küçük düşürmemeli,minnet etmemeli,tehdit etmemeli,ödül ceza olamamali,bagirmamali.bunlari neden yapmamali? Bunları yapmamaliyizki çocuk yaptığı yaramazliklar karşısında annesinin hiçbir olumsuz tepki vermediğini görsün,annesinin değiştiğine inansın,ona guvensin ve kendisini annesine birakabilsin.ilk başlarda çocuk her türlü yarmazligi yapabilir bunun amacı sizi denemektir.o yüzden genis olmamiz lazim.eger anneye güvenmeye başlarsa olumsuz davranışlar gitgide azalıyor ve bitiyor.bizde ilk 2 hafta hiçbir olumsuz davranış olmadı hatta ben yanlış yapıyorum bı yerlerde diye kaygilanmaya başladım ama oğlum 3 cu haftadan itibaren beni dövmeye,agresivlesmeye başladı.nerdeyse 3 hafta dayak yedim ama 6 ci haftanın sonuna doğru oğlum duruldu,sakinleşti.cocuk küçüklüğünde baglanamamanin zehrini bu şekilde kusuyor.annenin bunu bilmesi çok önemli o zaman daha da geniş,ve tahammüllu oluyor.anne kural koymuyor kural koyan baba takibini yapan ise annedir.diyelimki 18:00-18:45 arası ders çalışma saati anne bunu çocuğa hatırlatıp takip ediyor.belirlenen kuralları baba herkesin olduğu ortamda duyurabilir.diyelimki çocuk anaokulundan geldi ellerini yıkaması lazım o zaman anne istersen ellerini yika diyebilir çocuk hayır derse ustelemez.bu süreçte de aynı zamanda genel olarak da çocuklarla iletişimde " istersen" kelimesini çok kullanmamız lazım.birde bu süreçte 3 temas çok önemli.
1- Ten teması.cocugu gün içinde de kucaklamak,öpmek gibi
2- Göz teması.cocugun boyu seviyyesine inip gozlerine bakarak diyeceğimiz şeyleri söylememiz.ama Suna dikkat etmemiz lazım devamlı şekilde gozumuzu çocuğun gözlerine dikerek bakmamamiz lazım bu çocuğu rahatsız eder,onda suçluluk hissin oluşturabilir.arada kafamizi cevirmemiz,gozlerimizi kirpmamiz lazım
3- Ses temasi.Adem hocamızın dediği gibi sesimizi rahmetle,şefkatle,merhametle suslememiz lazım.ona hitap ederken hep yumuşak ses tonuyla,kalpten gelen bı sesle ,sevgiyle seslenmemiz lazım.
En önemlisi ise annenin kendini çocuğa bırakabilmesi.cunku çocuklar yaşları ne olursa olsun her zaman anneye bağlanmaya hazırdır yeterki anne kendini çocuğuna burakabilsin.Adem hocamın dediği gibi bağlanmanın yaşı yoktur.Hakikaten de yok bence şimdi annem bana desenki gel beraber senle 6 hafta uyuyalım yaşıma bakmam koşarak giderim
Bir diğer onemli nokta ise yine Adem hocamızın dediği gibi 6 hafta yapib 6 ay aynı şekilde çocuğa davranmaya devam etmek tabi bu 6 ayda beraber uyuma söz konusu değil,sonrasinda bı 6 hafta daha yeniden bağlanma yapmak çok daha iyi oluyormuş.
Bu süreçte bişey daha fark ettim çocuk istenmeyen bı hareket yaptığı zaman bişey dememek de anneyi genişletiyor.anne sürece girmeden kendini onarabilse çok daha kolay olur.alabolirse uzman desteği,yoksa metronom dinlese,kendini hazirlasa çok daha iyi olur.Cocuk uyurken onu seyr etmek ince detaylara odaklanip bakmak da anneyi genisletiyor.Çocuğune kadar küçükse annenin çocuğa bağlanması çok daha kolay oluyor.kendi çocuklarimda bunu net musahide edebiliyorum.6 aylık oğlumla aşıkla maşuk gibiyiz resmen ruhlarimiz birbirine akiyor.o yüzden 0-2 yaş arası bağlanma çok kolay oluyor.0-4 yaş da baglanma dönemi.4-6 yaş ise onarım dönemi.Yaş büyüdükçe çocuğun anneye olan ihtiyacı azaldığı için bağlanma da zor olabiliyor.yeniden bağlanmak isteyen herkese kolay gelsin Rabbim bütün annelerle çocukları birbirine kördüğüm gibi baglasin aynı zamanda eşleri de.sevgiler